Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden keväinen kuvakavalkadi

Lukijoiden keväinen kuvakavalkadi

Lukijamme kuvasivat upean kattauksen hienoja kuvia eri taivaanilmiöistä. Mukaan mahtui kaikkea syvän taivaan kohteista haloihin ja revontuliin.

 

Antti Taskinen kuvasi 5.3 eläinratavalon sekä kaksi siihen kiinteästi liittyvää valoilmiötä, jotka tosin Suomesta katsottuna ovat hankalia kuvattavia:

Eläinratavalo, vastavalo ja zodiakaalinauha muodostivat kaaren taivaalle Linnunradan seuraksi. Lisäksi revontulet koristivat kokonaisuutta matalalla pohjoisen suunnalla. Punertavaa ilmahehkua oli myös tarjolla. Tämä oli itselleni ensimmäinen havainto vastavalosta ja zodiakaalinauhasta. Oheiset panoraamat kattavat reilu 300 astetta. 2. kuva on hieman ylikäsitelty versio 1. kuvasta, jotta zodiakaalinauha erottuisi selvemmin. 2. kuvassa käytin pehmennyssuodinta, minkä vuoksi tähtikuviot erottuvat selvemmin.

 

 

Erik Pirtala kuvasi 10.3. upeat kuvat kaasusumusta NGC 2264:

Tästä sumusta harvemmin näkee SHO -paletissa otettuja kuvia. Piti kokeilla kuitenkin. Kuvasin tähän 5 tuntia H-alfaa, 4 tuntia O-III, 3 tuntia S-II ja tunnin RGB:tä. Yhteensä siis 13 tuntia.

Tällä kertaa otin RGB kanavista kaiken mukaan: en vain tähtiä. Tuntuu että sain hieman rikkaammat tähdet tällä tyylillä. Lisäksi näin sain laajakaistaista sumua (vaikutti heijastussumulta) mukaan tuohon keskialueelle.

Kuva: Erik Pirtala

Käsittely oli hirmu vaikeaa koska tuo O-III on niin laaja-alainen ja himmeä.

Toinen kuva tähdetön versio.

Kuva: Erik Pirtala

 

 

Eeva-Kaisa Ahlamo kuvasi 8.4. kauniin tähtitaivaan, pikkuisella mausteella:

Käytiin poikien kanssa ihailemassa tähtitaivasta Kevolassa, kun halusivat päästä vaihteeksi ulos. Sää olikin oikein mukava. Orionia ja Marsia ihailtiin varsinkin, vaikka tällä kertaa vain paljain silmin. Toivottavasti eivät ala mankumaan seuraavaksi omaa kaukoputkea.

 

14.4. Pekka Parviainen bongasi harvinaisen vihreän väläyksen Kustavissa:

Kangastusmetsästys pantu alkuun kuutena iltana; horisontti selkeä joka ilta Ruotsiin asti. Kummassakin kuvassa lukujärjestys on vasen sarake ylhäältä alas ja oikea sarake sen jälkeen. Kohtalainen vihreä välähdys roikkui horisontissa pari sekuntia, mutta mitään suurenmoista, kangastuksen voimistamaa välähdystä ei syntynyt. Kompositiot videopätkistä koottu.

 

Revontulia näkyi 17.4, jolloin Timo Alanko havaitsi niitä Vaasassa. Hän otti niistä sekä valokuvia että videoita:

 

 

 

 

 

Kuva: Timo Alanko

 

 

 

 

 

 

3.5. näkyi taivaalla hieno koko taivaan halonäytös. Pia Simonen Orimattilasta kuvasi melkoisen sarjan haloja, joista osa oli melko harvinaista tavaraa:

Nyt on nättiä! Itselle ensimmäistä kertaa ilmestyi tuo tapahtuma 46:n alkupäässä. Kerrassaan hieno aamu,

Mukana olivat

  • 22° rengas 
  • Sivuaurinko 
  • 22° ylläsivuava kaari 
  • Zeniitinympäristön kaari 
  • Horisonttirengas 
  • 46° rengas 
  • 46° ylläsivuava kaari 
  • 46° allasivuava kaari 
 • Harvinaiset halomuodot 

  • 120° sivuaurinko 

  • Yläkovera Parryn kaari 

  • 18° parhelia [Thompson] 

  • Ala-aurinkokaari 

  • Wegenerin vasta-aurinkokaari 

 

Samana päivänä Aki Taavitsainen kuvasi Mikkelissä samaista haloshowta:

Olipa kivan näköistä haloa taivaalla maanantai-iltapäivällä. Pitkästä aikaa ehti tarttua kameraankin, ohessa muutama kuva tuosta halonäytelmästä. 

Kuva: Aki Taavitsainen

 

Petri Martikainen kuvasi samaista halonäytöstä Juvalla:

Hienon halopäivän pinot. Heti aamulla taivaalla näkyi kivasti haloja, joista silmiin pisti etenkin 46 renkaan voimakkuus. Vein saman tien kameran pinoa kuvaamaan. Aamuhässäkän jälkeen täytyikin lähteä kirkonkylällä käymään koronarokotuksessa. Sain sinne Tero Sipiseltä pyrahälyn ja pian erotin itsekin taivaalta 18 asteen kirkastumat. Mukana olleeseen kameraan oli tietysti sattunut väärä muistikortti, johon ei montaa kuvaa mahtunut. Vähän kuumotteli rokotusvuoroa odotellessa ja soitin kotiin vaimolle että menee ottamaan kuvia jalustalle jääneellä kameralla. Sieltäkin tuli pian viesti että kortti tuli melkein heti täyteen aamun pinojen jäljiltä! Ei voi olla totta! Pitää ostaa isommat muistikortit heti. Rokotuksen jälkeen ajelin kiireesti kotiin ja sain kamerat hommiin. Haloja riitti iltapäivälle saakka, kunnes pilvet peittivät taivaan.

Kuvia kertyi päälle 1400. Tässä pinoja aikajärjestyksessä. Kustakin pinosta on kaksi versiota: yllä 2-3 kertaan usmattu ja alla sama bg-käsiteltynä.

Kuva 1. 20 kuvan pino klo 7:01-7:04.

Kuva: Petri Martikainen

 

Kuva 2. 60 kuvan pino klo 13:20-13:30.

Kuva: Petri Martikainen

 

Pinoja käsitellessä huomasin, että pyraa oli ollut ilmassa aamun ensimmäisistä kuvista alkaen. Pyramidihalot olivat edustavimmillaan klo 10 aikoihin ja hiipuivat iltapäivää kohti. Iltapäivällä 22ys ja as olivat pitkään lähes häikäisevän kirkkaat. Ruksin tuonne nyt liudan muotoja, joista 120 saurit ja heikko vasta-aurinko eivät näy näissä kuvissa, mutta löytyvät muista pinoista. Kuvassa 4 saattaa olla lisänä rengasmaista Lowitzia, mutta jätän toistaiseksi merkkaamatta. Olipa hieno halopäivä!

 

Tommi Rimpilä kuvasi mallikelpoisen pyörteen Kannokoskella:

Vesipyörre, tyynellä säällä sormia napsauttamalla alkoi tuulemaan ja yhtä sukkelaan tämä myös loppui. Video alkaa vähän jälkijättöisesti kun ei heti ennättänyt napata kännykkää käteen. Ilmiön alussa oli noin 20-25 m korkea vesipatsas halkaisijaltaan 40 cm joka leveni / aukesi kuten videolla näkyy.

 

 

Ukkoset kuuluvat kesään. Ukkosmyrskyissä on paljon muutakin kuvattavaa kuin salamat, kuten  voimme todeta Sami Turusen upeasta vyörypilvihavainnosta Vaalimaalla 18.5.:

 

Kiitos jälleen kaikille ahkerille havaitsijoille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *