Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Avaruus, käsittämätön ja siksi vältettävä?

Avaruus, käsittämätön ja siksi vältettävä?

Matti Helin

 

Kuuntelen monipuolisesti useita erilaisia musiikkigenrejä. Lähinnä sydäntäni ovat kuitenkin klassinen musiikki ja metalli. Olen huomannut, että monet eivät pidä metallimusiikista, koska se on “vain meteliä”. Eivätkä he muutenkaan pidä musiikista, jonka sanoitukset käsittelevät  kuulemma väkivaltaa ja muita ahdistavia aiheita ja koska kyseinen musiikkityyli ole muutenkaan hyväksi kenellekään. Matalaotsaista junttimusaa.

Olen usein ihmetellyt näitä ennakkoluuloja. Metallimusiikki nimittäin on erittäin syvällistä ja laaja-alaista. Aihepiirit käsittelevät oikeastaan kaikkea, politiikasta uhanalaisiin eläimiin ja kansantaruista historiallisiin tapahtumiin. Mukaan mahtuu hyvinkin syvällisiä aiheita, kuten masennus, kasvatus, luopuminen, uskonnot… Tai miltä kuullostaa kappale, jossa kerrotaan koko maailmankaikkeuden historia alkuräjähdyksestä aikaan jälkeen ihmisen?

Mitä tekemistä tällä on tähtitieteen kanssa? Aika paljonkin, pohjimmillaan. Monet ihmiset nimittäin ovat kiinnostuneita avaruudesta, mutta eivät kuitenkaan halua tai uskalla puhua tai kuulla siitä. Se on liian iso ja vaikea asia, monet valittavat, että päätä lähes särkee kun joutuu ajattelemaan avaruuden mittasuhteita. Ahdistaa.  Ja ahdistus ei ole coolia.

Toisin sanoen, monella ihmisellä on samanlaiset ongelmat avaruuden ja syvällisen musiikin kanssa. Aihepiirit ovat liian suuria, vaivaannuttavia. On helpompi sulkea silmät ja korvat, todeta aihe nörttien hölinäksi  ja hypätä kevyempiin, muka cooleimpiin aihepiireihin.

Kerron salaisuuden, avaruus ei ole vaikea asia ymmärtää. Toki, sillä on ikää miljardeja vuosia ja se sisältää enemmän tähtiä kuin maapallo hiekanjyviä. Se on valtava, kylmä ja monin osin vielä selittämätön. Silti, avaruus on käytänössä vain aurinkokuntia ja niiden keskittymiä, galakseja. Noin niinkuin hyvin paljon yksinkertaistettuna.

Ennen kaikkea, se on meidän kotimme. Veden vetyä lukuunottamatta jotakuinkin kaikki atomimme ovat kotoisin tähtien sisuksista.  Avaruus ei olekaan jokin erillinen, kaukainen asia. Avaruus on meissä kaikissa. Ei kovin kaukainen tai ahdistava asia? Itse asiassa päin vastoin. Ja lisäksi, aika siisti.

Luonnollisesti avaruudesta löytyy huomattava määrä vaikeasti käsitettäviä aisoita, joiden parissa ketä tahansa alkaa huimata. Kuitenkin, jos aihepiiri kiinnostaa, aloita avaruuteen tutustuminen kuten metallimusiikkiin. Sen sijaan, että laittaisit soimaan The Great Southern Trendkillin, aloita Nothing else mattersilla.

 

Small moves Ellie, small moves.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *