Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Komeetta C/2018 Y1 (Iwamoto) havainnot Suomessa

Komeetta C/2018 Y1 (Iwamoto) havainnot Suomessa

Matti Helin

Komeetta C/2018 Y1 (Iwamoto) näkyi Suomessa mukavasti. Helmikuun alkupuoliskolla sää suosi, vaikkakin kasvava Kuu alkoi haittaamaan havaintoja. Toimitukseen saatiin mukavan kattava sarja havaintoja tästä pikkunätistä pyrstötähdestä.

Pyrstötähti kirkastui parhaimmillaan magnitudiin 5,5. Tämä on reilusti parempi arvo kuin mitä ennustettiin. Pessimistisimmät ennusteet arvioivat kirkkauden jäävän lähelle magnitudia 10 ja optimistisimmissa arvioissakin sen kirkkausodote oli 6,5 magnitudia. Kirjoitushetkellä sen kirkkaus on laskenut suunnilleen magnitudiin 9.

 

Toni Veikkolainen kuvasi pyrstötähden 12.2.2019

Pilvisyyden hellittäessä oli sopiva hetki ajaa Niemennokkaan kuvaamaan lopputalven kirkkainta komeettaa. Jouduin liikuttamaan laitteita umpihankeen, joka paikoitellen petti jalkojen alla. Löysin kuitenkin pian paikan, jossa hankikanto oli parempi ja sinne myös laitteet jätin. Päätin valottaa yhteensä puolen tunnin verran ja mennä itse autoon odottelemaan tuoksi ajaksi.

Kuva: Toni Veikkolainen

 

Kuvassa näkyy Iwamoto komeetan mukaan pinottuna. Pyrstön suunnankin voi hahmottaa. Tähtien mukaan pinotussa kuvassa komeetta näytti erittäin vahvasti venyneeltä nopean liikkeen vuoksi.

Toni kuvasi pyrstötähteä modatulla Canonin 600D -rungolla, optiikkana oli Nikkor 300 mm f/2.8. Seurantajalustana oli Astrotrac TT-320X. Valotusta tuli  yhteensä 30 minuuttia.

 

Jari Saukkonen kuvasi komeettaa 12.-13.2 .

Komeetan maksimi lähestyy vauhdilla, ja onnekkaasti taivaat aukenivat juuri nyt kun kuu ei vielä pilaa ihan kaikkea kuvaamista. Valottelin komeettaa reilusti muutaman tunnin ajan ja koostin niistä oheiset kuvat. Komeetta liikkui tuolloin todella vauhdikkaasti. Kun seurasin jalustalla komeetan liikettä, jo kahden minuutin valotuksissa tähdistä tuli ihan selkeitä viiruja.

Ensimmäiseen kuvaan on pinottu komeetta erikseen, ja se on yhdistetty sarjan alkupäästä kuvattuihin tähtiin.

Kuva: Jari Saukkonen

Seuraavassa kuvassa on komeetan mukaan pinotusta kuvasta tehty väärävärikuva, jossa erottuu juuri ja juuri joitain rakenteita komeetan pyrstöstä. Maailmalla on tehty havaintoja myös toisesta hännästä, mutta siitä ei täältä lumen keskeltä näkynyt jälkeäkään.

Kuva: Jari Saukkonen

Aamuyöllä kuvasin pelkästään luminanssia, joista koostin kolmoskuvaksi animaation josta näkee kuinka vauhdilla Iwamoto viilettää taivaalla.

Animaatio: Jari Saukkonen

Laitteistona Jarilla oli  SkyWatcher Esprit 100ED kaukoputki, kamera ASI1600MM-Cool ja jalusta 10Micron GM1000HPS.  Kuvauksessa Jari käytti Astrodonin LRGB-suodinta ja  kahden minuutin osavalotuksiayhteensä 200 minuuttia. Seuranta tehty komeetan mukaan, käsittelysoftina PixInsight ja Photoshop CC.

 

Matti Tainio havaitsi Iwamotoa Kaarinassa 17.2.2019

Vihdoin pääsin Iwamotoa havaitsemaan. Aikaisempina selkeinä iltoina työnteko on haitannut harrastuksia, nyt kiusasi kuu. Siitä huolimatta kameran kennolle tarttui jotain ja pinoamalla vain parani. Komeettaan kohdistaminen ei onnistunut ja sen liike näkyy jo tässä 30 kuvan pinossa.

Rajaus komeettaan. Kuva: Matti Tainio

Ensimmäisessä kuvassa kroppi komeettaan. Toisessa ja kolmannessa miltei koko 105 mm kameraobjektiivin kuva-ala.

 

 

Jorma Ryske havaitsi komeettaa 24. helmikuuta.

Komeetta  C/2018 Y1 Iwamoto on Ajomiehen tähdistössä ja yhä melko lähellä Maata, etäisyyden ollessa noin  0,55AU. Liikenopeus on suuri, noin  viisi kaariminuuttia tunnissa länteen.

Kuva: Jorma Ryske

Ensimmäinen animaatio komeetasta on kuvattu  CN 387nm kapeakaistasuotimen läpi.  Viiden minuutin valotuksia tuli 36 kolmen tunnin aikana.

 

Toinen kuva on kuvattu Astrodon G suotimen läpi, 15×30 sekunnin valotuksilla. Pyrstötähden koman näennäinen läpimitta noin seitsemän kaariminuttia.

 

Kuva: Jorma Ryske

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *