Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Aurinkokuntatapaaminen 11. kerran

Aurinkokuntatapaaminen 11. kerran

Aurinkokuntatapaaminen 2019_yhteiskuva

Aurinkokuntatapaamisen osallistujat perinteisessä yhteiskuvassa. Kuva: Toni Veikkolainen.

Veikko Mäkelä:

Helmikuun 8.–10.2. järjestettiin jälleen Aurinkokuntatapaaminen. Ohjelma oli vahvasti pienkappalepainotteinen, mutta myös Auringon aktiivisuudesta kuultiin. Paikalle pääsi parisenkymmentä osallistujaa.

Helmikuun toisena viikonloppuna kokoontuivat aurinkokunnan kohteita harrastavat vuotuiseen tapaamiseensa Ursan Tähtikalliolle. Tämä oli 11. kerta, kun tapahtuma on järjestetty Aurinkokuntatapaamisen nimellä. Vuosikymmenen alussa olleen viiden vuoden tauon jälkeen tapaaminen on nyt pidetty säännöllisesti vuodesta 2014 lähtien. Muutaman viime vuoden ajan tapahtuma on ollut Ursan viiden eri harrastusryhmän yhteinen.

Tällä kertaa Aurinkokuntatapaaminen järjestettiin yhdessä Tähtikallion toimintaryhmän tapahtuma- ja talkooviikonlopun kanssa. Tästä on omat etunsa, sillä Tähtikallio-aktiiveissa on useampi aurinkokunta-asioista kiinnostunut.

Osallistujamäärä jäi vajaaseen pariin kymmeneen muutamien peruuntumisten ja sitä kautta peruuntuneiden kyytien vuoksi.  Esityksiä seurasi lisäksi etänä verkon kautta muutama harrastaja.

Aurinkoa ja komeettoja

Ohjelma muodostui hiukan pienkappalepainotteiseksi, sillä komeetoista kuultiin kaksi esitystä ja asteroideista niin ikään kaksi.  Näiden lisäksi oli Toni Veikkolaisen esitelmä aurinkopilkkujaksoista ja niiden vähän myös niiden ennustamisesta. Meteoriryhmä ei poisjääntien vuoksi saanut oman alueensa esitystä tämän vuotiseen tapahtumaan.

Jorma Ryske piti kiinnostavan esitelmän komeettojen kuvaamisesta uv-alueen 387 nm:n kapeakaistasuotimella. Kyseinen aallonpituus paljastaa syaaniradikaalin (CN) aktiivisuutta komeetan komassa. Jorma on saavuttanut tutkimuksellisesti tärkeitä tuloksia tällä alueella.

Mainittujen ohella kuultiin COBS-komeettahavaintokannasta ja kirkkaiden pikkuplaneettojen näkymisestä lähivuosina sekä saatiin päivitys Kari Laihian ja Hannu Määttäsen vetämään Suomi 100 asteroidit ‑projektiin.

Aineistot verkkoon

Tapahtuman esitykset lähetettiin suoratoistona Ursan tähtiharrastuksen Youtube-kanavalle. Samalla niistä nauhoitettiin tallenteet. Tätä kirjoitettaessa videoiden editointi oli vielä kesken, mutta niiden on tarkoitus ilmestyä katsottaviksi maaliskuun aikana. Sen sijaan esitelmien esitysmateriaali on jo saatavilla tapaamisen verkkosivuilla

Linkit

Aurinkokuntatapaaminen 2019, https://www.ursa.fi/aurinkokuntatapaaminen2019
Harrastuksen Youtube-kanava, https://www.youtube.com/user/ursasections

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *