Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Cygnus 2018 järjestettiin Säkylässä

Cygnus 2018 järjestettiin Säkylässä

Juha Ojanperä:

Suomalaisten tähtiharrastajien perinteinen kesätapaaminen Cygnus järjestettiin tänä vuonna Pihlavan leirikeskuksessa Säkylässä 2.-5.8.2018. Järjestelyistä vastasivat Ursa ja Porin Karhunvartijat.

Cygnus 2018 ryhmäkuva. Kuva: Jorma Koski

Porin Karhunvartijat järjestivät Cygnuksen edellisen kerran vuonna 2003, tuolloin Porin Reposaaressa Siikarannan leirintäalueella. Karhunvartijoiden edellisestä Cygnuksesta oli kulunut jo tovi aikaa, ja samalla myös yhdistyksen aktiiviporukka oli vaihtunut. Niimpä uusien aktiivien kesken heräsi idea Cygnuksen järjestämisestä Porin seudulla.

Tapahtumapaikaksi valikoitui Pihlavan leirikeskus Säkylässä. Leirikeskus on Köyliön-Säkylän seurakunnan omistuksessa. Leirikeskus sijaitsee Säkylän Pyhäjärvessä pienellä saarella, joka on yhdistetty tiellä mantereeseen. Leirikeskus sijaitsee lähellä palveluita, sillä Pihlavasta on vain parin kilometrin matka Säkylän keskustaan.

Pihlavan leirikeskus osoittautui hyvin toimivaksi Cygnus -paikaksi. Saari oli aika pieni, mutta loppujen lopuksi tilaa riitti kuitenkin hyvin kaikille telttailijoille ja karavaanareille. Tapahtumaa järjestettäessä oli hieman huolta sisämajoitustilojen riittävyydestä, mutta tila riitti loppujen lopuksi hyvin! Tapahtuma oli suosittu, mikä näkyi myös kävijämäärässä. Osallistujia Cygnuksella oli noin 140.

Cygnuksen ohjelma oli aika perinteinen. Ohjelmassa oli luentoja, työpajoja ja tietysti havaitsemista. Esitelmiä oli laidasta laitaan, mukana oli mm. Harry ja Kirsi Lehdon esitelmät eksoplaneetoista ja elämän mahdollisuuksista avaruudessa kuten myös paljon erilaisia harrastajaesitelmiä. Cygnus 2018 huipentui lauantai-iltaan, jolloin jaettiin Stella Arcti -palkinnot. Palkintojenjaon jälkeen osallistujia viihdytti Starry Eyes -yhtye, jossa oli mukana kolme jäsentä Porin Karhunvartijoista.

Kuvia, tarinoita ja havaintoja on koottu Cygnus 2018 -tapahtuman nettisivuille: https://www.ursa.fi/cygnus/kuvia-tarinaa-havaintoja.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *