Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus – Linnunrataa bongaamaan!

Pääkirjoitus – Linnunrataa bongaamaan!

Juha Ojanperä:

Linnunrata-Teemu_Saloriutta

Kuva: Teemu Saloriutta

Tätä kirjoittaessani elämme syyspäiväntasauksen aattoa, ja yöt ovat jo pimeät! Syyspäiväntasaus tarkoittaa tähtiharrastajalle astronomisen syksyn alkua, ja kunnolla pimeitä öitä! Kun yö on pimeä, Kuu ei ole taivaalla eikä kaupunkien hukkavalo haittaa tähtien näkymistä, ovat edellytykset erityisen hyvät oman kotigalaksimme eli Linnunradan bongaamiselle!

Syksyllä 2017 Ursa järjestää Bongaa Linnunrata! -kampanjan, jossa tarkoituksena on bongata Linnunrataa ja levittää samalla tietoa hukkavalosta (joka myös valosaasteena tunnetaan) ja optimaalisesta valaistuksen suunnittelusta. Kampanja-aika on 8.9.-8.11.2017. Kampanjan tiimoilta kannustan jokaista Zeniitin lukijaa lähtemään ulos bongaamaan ja valokuvaamaan Linnunrataa! Julkaisemme vuoden viimeisessä numerossa kuvakoosteen lukijoidemme Linnunratakuvista!

Eli ei muuta kuin ylös, ulos ja Linnunrataa bongaamaan!

Kampanjan nettisivut: https://www.bongaalinnunrata.fi/linnunratahaaste/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *