Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pikkuplaneetta 7 Iris syksyllä 2017

Pikkuplaneetta 7 Iris syksyllä 2017

Matti Suhonen:

Pikkuplaneetta 7 Iris on tänä syksynä Oinaan tähdistössä Hamal-, Sherata- ja Mesartim-tähtien läheisyydessä. Lokakuun lopussa oppositiossa oleva Iris on pienten kiikarien saavutettavissa syyskuun lopusta joulukuun alkuun.

Löytötietoja

John Russell Hind löysi pikkuplaneetta 7 Iriksen 13.8.1847 George Bishopin observatoriossa Lontoossa. Iris oli tuolloin Jousimiehessä magnitudin 9 kohteena. Kirkkaassa oppositiossa Iris oli löytönsä jälkeen ensimmäisen kerran 23. marraskuuta 1855. Seitsemän astetta Plejadien itäpuolella olleen Iriksen kirkkaus oli 6,8 magnitudia. Etäisyys Maahan oli 130 miljoonaa kilometriä.

Ratatietoja

Runsaan 200 km läpimittainen Iris kiertää Aurinkoa 1,8–2,9 tähtitieteellisen yksikön (au) etäisyydellä. Iriksen rata on kallistunut 5,5 astetta Maan ratatasoon nähden. Radan eksentrisyys on 0,23. Yksi kierros kestää 3,68 vuotta. Iris palaa kolmen kierroksen jälkeen samalle alueelle 18 päivää myöhästyneenä. Tämän seurauksena oppositiokohta kiertää taivaan ympäri 70 vuoden aikana. Löytönsä jälkeen Iriksen taivaan ympäri kiertänyt opposition paikka on tehnyt täydet kierrokset 23.11.1925 ja 25.11.1995. Seuraava kierros tulee täyteen 27.11.2065. Näiden oppositioiden aikana Iris on Plejadien tähtijoukon lähellä, useimmiten vähän Plejadien länsi- tai itäpuolella. Iris kulkee joskus Plejadien edestä.

Oppositio Vesikannun lähellä

Kirkkaan Iriksen voi löytää opposition tienoilla myös Vesimiehen Vesikannun läheisyydestä. Elokuussa 2002 Iris oli viisi astetta Vesikannun keskustähden zeeta (?) Aquariin länsipuolella ja 0,7 astetta alfa (?) Aquariin eli Sadalmelikin kaakkoispuolella. Iris oli 26. heinäkuuta 0,6 astetta zeeta Aquariin lounaispuolella. Iris saavutti kirkkauden 7,8 magnitudia. Iriksen oli 21. kesäkuuta avautunut oppositiosilmukka sulkeutui 29. marraskuuta 2002. Iris oli näinä päivinä hyvin tarkkaan samassa paikassa.

Piirroshavaintoja

Kuvissa 1 ja 2 ovat loppukesällä 2002 tekemäni piirroshavainnot. Havaintovälineinäni olivat 7 × 50 -kiikari sekä 135 mm/650 mm -kaukoputki ja 2,4 asteen näkökentän antanut 40 mm:n okulaari. Maaseudulla Iris näkyi vaivattomasti. Kaupungissa kohtalaisen pimeässä paikassa Iriksen näkyminen oli suuren työn takana. Piirroksen laatimiseen saattoi kulua puoli tuntia. Piirrokset tein pehmeällä puuvartisella lyijykynällä luentolehtiön kansiossa olleelle syvän taivaan havaitsijoiden havaintokortille.

Kuva 1: Matti Suhonen havaitsi pikkuplaneettaa 7 Iris Nastolassa 7 × 50 -kiikarilla 18.8.2002. Piirroksen tekoon kului kuusi minuuttia klo 0.13–0.19. Iris oli Vesimiehen Vesikannun lähellä nuolella merkityssä kohdassa. Pikkuplaneetan kirkkaus oli 7,9 magnitudia.

Kuva 1: Matti Suhonen havaitsi pikkuplaneettaa 7 Iris Nastolassa 7 × 50 -kiikarilla 18.8.2002. Piirroksen tekoon kului kuusi minuuttia klo 0.13–0.19. Iris oli Vesimiehen Vesikannun lähellä nuolella merkityssä kohdassa. Pikkuplaneetan kirkkaus oli 7,9 magnitudia.

Kuva 2: Matti Suhonen havaitsi pikkuplaneetta 7 Iris Helsingissä Pirkkolan Urheilupuiston kallioisella alueella 20.8.2002. Havaintoväline oli sama 7 × 50 -kiikari. Taivaalla ollut Kuu värjäsi taivaan kellertäväksi. Kuun laskettua taivas muuttui harmaaksi.

Kuva 2: Matti Suhonen havaitsi pikkuplaneetta 7 Iris Helsingissä Pirkkolan Urheilupuiston kallioisella alueella 20.8.2002. Havaintoväline oli sama 7 × 50 -kiikari. Taivaalla ollut Kuu värjäsi taivaan kellertäväksi. Kuun laskettua taivas muuttui harmaaksi.

Iris tänä syksynä

Iris on tänä syksynä oppositiossa 28.10. Oinaan tähdistössä Hamal- ja Sheratan-tähtien välisellä alueella. Kapea oppositiosilmukka avautui 15.8. ja sulkeutuu marraskuun alussa. Silmukan eteläisen ja pohjoisen osan väli on 0,6 astetta. Iriksen kirkkaus opposition aikana on 6,9 magnitudia. Sama kirkkaus on voimassa kaikkiaan 12 päivää. Iriksen etsintäkartta sekä muuta tietoa on Tähdet 2017 -vuosikirjassa sekä sen tukisivuilla.

Minne Iris menee opposition jälkeen?

Iris kulkee tulevina kuukausina itään päin. Maaliskuun 2018 alussa se on päässyt viisi astetta Plejadien eteläpuolelle. Kirkkaus on enää 9,6 magnitudia. Havaintoaikaa on pimeän tulon jälkeen jonkin verran. Iris on etelässä klo 17.10.

Heinäkuun 2018 puolivälissä Iris on viisi astetta M 44 -tähtijoukon eteläpuolella. Havaintomahdollisuuksia ei ole, koska Aurinko on 15 asteen päässä. Iris on konjunktiossa Auringon suhteen 15.8.2018 noin neljä astetta Auringon eteläpuolella.

Seuraava Iriksen oppositio on 3. huhtikuuta 2019. Iris on tällöin viisi astetta koilliseen korpin Algorabista (delta, ?). Iriksen kirkkaus on 9,4 magnitudia. 25.8.2019 Iris on asteen Spican eteläpuolella. Kirkkaus on 11,4 magnitudia. Tapaninpäivänä, 26.12.2019 Iris on kolme astetta Antareksen pohjoispuolella. Tapahtuma sattuu päivän aikana eikä Iris ole havaittavissa.

Iris on taas oppositiossa 28.6.2020. Viisi astetta Jousimiehen Kaus Borealiksen pohjoispuolella olevan Iriksen kirkkaus on 8,8 magnitudia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *