Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Elokuun 2017 Auringon ja Kuun pimennykset

Elokuun 2017 Auringon ja Kuun pimennykset

Matti Helin:

Toisin kuin muiden taivaanilmiöiden kanssa, kesän 2017 elokuu oli taivaan tarkkailijoille antoisa; Sekä Kuu että Aurinko pimentyivät. Toisin kun osittainen kuunpimennys, täydellinen auringonpimennys ei näkynyt Suomessa.

 

Kuunpimennys 7.8.2017

Osittainen kuunpimenns näkyi 7.8.2017 -päivän illalla. Kuu nousi vielä Auringon valaisemalle iltataivaalle ja oli melko laajalti havaittavissa Länsi-ja Etelä-Suomessa, kiitos selkeän sään. Taivaanvahdin havaintojen mukaan Kaakkois- ja Itä-Suomessa pilvet olivat pimennyksen tiellä.

Pimennys alkoi puolivarjopimennyksellä kello 18:50, mutta Suomessa pimennyksen alkuhetket jäivät näkemättä. Kuu nousi Etelä-Suomessa kello 21:20, jolloin pimennys oli syvimmillään. Osittainen pimennys loppui kello 22:18 ja puolivarjopimennys kello 23:51.

 

Pimennyksestä saapui toimitukseen hienoja havaintoja.

Pirjo Koski kertoo seuraavaa:

Maagista, lumoavaa ja kaunista-kaikki samassa paketissa.
Nautin ilmiön kuvaamista, vaikkei paikkavalinta kuun nousun suuntaan mennyt tällä suuntavaistolla ihan oikein… Sain silti viimein otettua kuvan, josta olen haaveillut kahdeksan vuotta. Se on ollut kompastuskivi tähän asti, nyt oli maisema, varusteet, ilma ja tavallaan se paikka valintakin napissa. Lisäksi vielä taltioitui osittainen pimennys. Hurjaa!

 

Kari Kalervo havaitsi pimennyksen Hankoniemellä. Pilvet aiheuttivat pientä jännitystä:

Pystytän kamerani ihastuttavalle Högholmenin kalliolle. Löysin paikan Hankoniemeltä parisen vuotta sitten. Jo tuolloin kävi mielessä, että joskus palaan tänne valokuvaamaan jotakin taivaallista kohdetta tai tapahtumaa. Elokuun osittainen kuunpimennys sopii hyvin paluun tekosyyksi.

Kalliolta näkee mainiosti säätilanteen. Yksittäisiä pilvilauttoja purjehtii siellä täällä. Kaukana idässä ja etelässä on enemmän pilviä, lännessä ja pohjoisessa lähestulkoon selkeää. Kuu on jo noussut, mutta sitä ei näy. Kiertolaisemme lymyilee itsepäisesti kaakon horisontin pilvilautan takana. Onnistuminen on pienestä kiinni ja ihan tuuripeliä.

Arvioin Kuun noususuunnan oman varjoni perusteella, joten tiedän suurin piirtein, mihin kiikaroida. Lopulta pilven takaa häivähtää Kuu, josta maapallon varjo on syönyt palasen. Olenhan tämän näyn toki valokuvannut jo monesti aiemminkin, mutta nyt tavoittelen ensisijaisesti mustavalkokuvaa kuunpimennyksestä.

170807-kuunpimennys-2

Kari Kalervo, Kuun reunus Maan varjossa

 

 

Auringonpimennys 21.8.2017

Elokuun toinen pimennys olikin pimennys, jota ei Suomesta käsin näkynyt, edes osittaisena. Täydellinen auringonpimennys oli nähtävillä Yhdysvaltojen lävitse kulkeneella vyöhykkeellä.

Pimennyskartta

Auringonpimennyksen kulkureitti, NASA / Google maps

Suomesta oli Yhdysvaltoihin lähtenyt useita retkikuntia. Taivaanvahti -palvelusta löytyykin kahdeksan havaintoa. Sää suosi pimennysmatkalaisia ja kauniita kuvia sekä tunnelmia saapui myös toimitukseemme.

Vaikka pimennys ei näkynytkään Suomessa, moni seurasi pimennystä eri verkkosivujen live-videoiden avulla. Esimerkiksi allekirjoittanut näytti lapsillemme iltasadun sijasta kännykän näytöltä reaaliajassa pimentyvää Aurinkoa. Pelkästään pieneltä ruudulta katsottuna näky kirvotti hämmästyneitä hihkailuita.

Näytönkaappaus livevideosta, Matti Helin

Näytönkaappaus livevideosta, Matti Helin

 

Hannu Määttänen lähetti meille kuvan liveseurannasta. Seuranta oli käynnissä Ursan havaintokeskusella Orimattilan Artjärvellä. Keskuksessa projisoitiin NASA TV:n lähetys isolle valkokankaalle

Hannu Määttänen

Hannu Määttänen


Parhaat näkymät olivat luonnollisesti paikan päällä Yhdysvalloissa, jonne oli lähtenyt kymmeniä Suomalaishavaitsijoita. Antti Mäkelä, Laura Mäkelä, Satu Mäkelä ja Pasi Ojala Tampereen Ursasta olivat valinneet havaintopaikaksi Hopkinsvillen Kentuckyssa. Antti Mäkelän tunnelmia:

Seurasimme pimennystä lähellä pimennyksen keskilinjaa paikallisen huoltoaseman parkkipaikalla. Huoltoasema tarjosi hyvät puitteet seurata pimennyksen etenemistä myös muualla Yhdysvalloissa yleisötelkkariensa muodossa. Muutama hassu pilvi näkyi osittaisen vaiheen aikana, mutta muuten taivas oli täysin selkeä. Täydelliseen vaiheeseen päätti joku yhdistää ilotulituksen.

Ilotulitusta, Hannu Määttänen

Ilotulitusta, Hannu Määttänen

 

Satu Mäkelä Tampereen Ursan seurueesta kertoi romanttisen ja hieman koomisenkin tarinan

Meidän viltin edessä oli pariskunta katselemassa ensimmäistä auringonpimennystään. He ihailivat hiljaa pimentyvää aurinkoa. Täydellisen pimennyksen ensi hetkillä mies kosi tyttöystäväänsä. Jatkotapahtumista päättelin että vastaus oli kyllä. Pimennyksen ohimentyä he laittoivat vilttinsä takaisin autoon. Jonkin ajan kuluttua he etsivät jotakin nurmikolta. Toivottavasti sormus ei hukkunut 🙂

Paikalliset neuvoivat myös että vuoden 2024 pimennystä kannattaa ehkä seurata Arkansasissa, josta pitäisi löytyä vuorten ympäröimä alue jossa on kuuleman mukaan aina selkeää.

 

Kari Helander tarkkaili pimennystä Idahossa. Pimennys oli vaikuttava kokemus ja sen ilmeneminen muun muassa lämpötilan nopeana muuttumisena oli Karin mukaan odottamaton.

Tässä 21.08.2017 pimennyskuvia rauhallisesta ja idyllsestä Smiths Ferrystä Idahosta USA:sta. Kuvat on otettu Panasonicin HC-V520 videokameralla yksittäiskuvina ja jotkut videokaappauksena. Kirkas kohde alavasemmalla on Regulus, joka erottui hyvin sekä kuvissa että videokuvassa. Lisäksi täydellisessä vaiheessa näkyy koronaa vasten lintuja tai lepakoita.

Auringon korona, Kari Helander

Auringon korona, Kari Helander

Odottamaton ilmiö oli  ilman lämpötilan nopea aleneminen täydellisen vaiheen aikana. Auringonpilkkujakin oli kiintoisaa havainnoida pimennyksen etenemisen aikana.

Kuvien kontrastia ja sävyjä voisi vielä säätää, mutta tässä kuitenkin peruskuvia. Valotusta varsinaisen pimennyksen aikana on seuraavaa kertaa varten syytä harjoitella.  Korona on kirkas lähellä kuun reunaa ja valotusautomatiikalla sen ulottuvuus pidemmälle voi osittain jäädä kirkkaan osan häiveeseen.

Automaattitarkennus tuotti yllättävän ongelman juuri ennen täydellistä vaihetta. Kun jäljellä oli vain pieni kirkas sirppi, ja suodattin oli vielä paikoillaan, alkoi tarkennus etsimään kiinnekohtaa.  Samoin tapahtui  täydellisen vaiheen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan koko päivä oli täysin pilvetön ja kokemus fantastinen.

Paikalla oli myös paljon muita havaitsijoita eri puolelta maailmaa.

Kari otti paljon vaikuttavia videoita pimennyksen kulusta. Tässä niistä muutamia. Täydellisen vaiheen aikana kuuluvat spontaanit ilon huudahdukset ovat vallan mainioita!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *