Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus – Kesä ja valoisat yöt

Pääkirjoitus – Kesä ja valoisat yöt

Juha Ojanperä:

Tämän Zeniitin 3/2017 numeron ilmestyessä kesä on kauneimmillaan, luonto on vihreimmillään ja yö lyhimmillään. Kesäyön hämärässä taivaantarkkailija voi bongata kesäyön harvojen tähtien lisäksi kirkkaimpia planeettoja, yöpilviä, tarkkailla Kuuta tai ehkä havaita ISS:n liitävän verkkaisesti taivaan poikki. Mutta kuinka paljon niitä tähtiä oikein voikaan kesäyönä nähdä kesäpäivänseisauksen tienoilla? Käsittelen asiaa tarkemmin kirjoittamallani Taivaalla Nyt! -palstalla!

Päivätaivaalla oma tähtemme Aurinko on luonnollisesti erinomainen havaintokohde, kunhan vain muistaa käyttää asianmukaista aurinkosuodinta. Aurinkoa voi tarkkailla niin valkoisessa valossa kuin vedyn alfaviivan valossakin. Aurinko tarjoaa vedyn valossa paljon nähtävää silloinkin, kun pilkut ovat päivätähtemme pinnalla harvassa kuten nyt.

Myös tähtiharrastajien vuotuinen kesätapaaminen Cygnus on jo ihan nurkan takana! Tänä vuonna vietetään Cygnuksen 30:ttä juhlavuotta. Cygnus -tapaamisten perinne alkoi Imatralla vuonna 1987. Tänä vuonna Cygnus palaa juurilleen, ja tapahtuma järjestetään tänä vuonna taas saman järven rannalla, mistä tapahtuma 30 vuotta sitten alkoi. Ilmoittautuminen tapahtumaan on jo alkanut, käykääpä ilmoittautumassa hyvissä ajoin Cygnuksen nettisivuilla.

Itsekin olen tulossa Cygnukselle. Nähdään siis Imatralla heinäkuun lopussa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *