Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Veijo Kallio in memoriam

Jaakko Visuri:

img_1531

Veijo Kallio tunnettiin ahkerana komeettojen havaitsijana. Kuva: Mikko Suominen.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan ja Oulun tähtitieteellinen yhdistys Arktoksen pitkäaikainen aktiivitoimija Veijo Kallio on poistunut keskuudestamme. Lumijokelainen luonnontieteiden opettaja Veijo menehtyi vakavaan sairauteen 5.9.2016.

Veijo oli erityisen maineikas komeettojen havaitsemisessa. Hän oli merkittävä toimija Ursan aiemman Kuu planeetat ja komeetat -jaoston keskuudessa. Komeettojen havaitsemiseen hän paneutui omassa tähtitornissaan Lumijoella. Paikka tunnettiin nimellä Snow River Observatory. Veijon havaintovälineistönä oli 40 cm:n Newton-kaukoputki. Kuvaus- ja seurantalaitteisto oli Veijon itsensä modifioimat juuri komeettojen kuvausta varten. Hänelle myönnettiin Stella Arcti -palkinto vuonna 2006 pitkäjännitteisestä ja ansiokkaasta havaintotoiminnasta.

Veijo osallistui aktiivisesti valtakunnallisiin tähtiharrastustapahtumiin. Kesän Cygnus-tapahtumat kuuluivat Veijon kalenteriin vuosi toisensa jälkeen. Viimeisillä tähtipäivillään Veijo jaksoi vielä vierailla Rovaniemellä helmikuussa 2016. Paikallisella tasolla Veijo oli aktiivisessa roolissa Oulun Arktos ry:n Paavolan tähtitornin rakentamisessa 1989 ja jälleen sen peruskunnostamisessa 2011.

Vuonna 2012 ilmestyneessä Oulun Arktoksen Nova-jäsenlehdessä Veijo kirjoittaa itse näillä sanoilla komeettahavaintojen päätteeksi:
“Suljin tornin luukut ja heitin pressun kaukoputken suojaksi ennen lähtöäni. Nukkumaan ehdin mukavasti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *