Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Triton peittää tähden

Triton peittää tähden

Matti Suhonen:

Miljardin tähden paikkoja mitanneen Gaia-satelliitin tuloksia on jo käytetty asteroidien aiheuttavien tähdenpeittojen etsintään. Ennusteita on laadittu myös Neptunuksen Triton-kuun peittävästä tähdestä.

Kuva 1: Triton peittää tähden kuvan osoittamalla alueella 5./6.10.2017. Tritonin varjo kulkee oikealta vasemmalle. Peittymisalueen alareunaan on merkitty tapahtumien yleisajan mukaiset ajankohdat minuutin välein klo 23.32:sta lähtien. Täydet kymmenet minuutit on merkitty pidemmällä viivalla. Maapallon oikealla puolella oleva pyörylä vastaa Tritonin kokoa. Pieni kartta esittää Neptunuksen liikettä lambda Aquariin lähellä. Kahden asteen levyinen kartta ulottuu magnitudiin 12. Peittyvä Triton liikkuu kohti pienen ympyrän keskipistettä.

Kuva 1: Triton peittää tähden kuvan osoittamalla alueella 5./6.10.2017. Tritonin varjo kulkee oikealta vasemmalle. Peittymisalueen alareunaan on merkitty tapahtumien yleisajan mukaiset ajankohdat minuutin välein klo 23.32:sta lähtien. Täydet kymmenet minuutit on merkitty pidemmällä viivalla. Maapallon oikealla puolella oleva pyörylä vastaa Tritonin kokoa. Pieni kartta esittää Neptunuksen liikettä lambda Aquariin lähellä. Kahden asteen levyinen kartta ulottuu magnitudiin 12. Peittyvä Triton liikkuu kohti pienen ympyrän keskipistettä.

Triton

Triton kuuluu aurinkokuntamme suuriin kuihin. Sen 2707 kilometrin halkaisijan perusteella Triton tulisi luokitella kääpiöplaneetaksi, jos se kiertäisi Aurinkoa vapaana. Triton kiertää Neptunuksen vajaassa kuudessa vuorokaudessa. Neptunuksen opposition aikana kuun kirkkaus on 13,5 magnitudia. Neptunuksesta katsottuna Triton liikkuu 61 astetta vuorokaudessa. Oman Kuumme liike on 13 astetta vuorokaudessa. Suuren ratanopeuden vuoksi Tritonin aiheuttamien tähdenpeittojen ennustaminen on vaikeaa. Havaintoja vaikeuttaa Tritonin ja Neptunuksen pieni välimatka, joka on noin viisi Neptunuksen halkaisijaa.

Ennuste

Australialainen David Herald on laatinut Gaia-luotaimen ensimmäisestä tähtiluettelosta version, joka soveltuu tähdenpeittoennusteiden laadintaan. Tuloksena on mm. vuoden päähän ulottuva ennuste, jonka mukaan Triton peittää 6.10.2017 noin klo 3 Suomen aikaa vain hieman Tritonia kirkkaamman 4U 410-143659 -tähden. Peittyminen voi kestää noin kolme minuuttia.

Peittyminen näkyy leveällä vyöhykkeellä Euroopassa ja Yhdysvaltojen itäosissa. Tritonin varjo kohtaa Maan Mustanmeren itäpuolella klo 2.46 Suomen aikaa, jättää Euroopan klo 2.51, saapuu Yhdysvaltoihin klo 2.52–2.56 ja jättää Maan klo 2.59. Suomessa peittymisen havaitseminen on hyvin vaikeaa, koska laskeva Neptunus on Helsingissä peittymisen aikana vain kymmenen asteen korkeudessa lounaisella taivaalla.

Neptunus on 0,6 astetta kaakkoon Vesimiehen lambda Aquarii -tähdestä. Täysikuu on 33 astetta Neptunuksesta koilliseen. Kokeneille asteroidien peittymisten havaitsijoille täysikuu ei tuota ylivoimaisia vaikeuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *