Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Taivaalla nyt – 8 miljardia vuotta vanhaa valoa!

Taivaalla nyt – 8 miljardia vuotta vanhaa valoa!

Juha Ojanperä:

Juuri nyt on pohjoisen pallonpuoliskon taivaan tarkkailijoilla on erinomaiset mahdollisuudet nähdä taivaalla ehkä vanhin ja kaukaisin kohde, jonka harrastajavälineillä voi havaita!

Visuaalihavainto CTA-102 kvasaarista. Piirros: Juha Ojanperä.

Visuaalihavainto CTA-102 kvasaarista. Piirros: Juha Ojanperä.

Pegasuksen tähdistössä majaileva kvasaari CTA 102, joka tunnetaan myös muun muassa nimellä 4C 11.69, on nyt hyvin havaittavissa. Tämä kvasaari on normaalisti hyvin himmeä, noin 17 magnitudia, mutta nyt se on kirkastunut poikkeuksellisen kirkkaaksi. Viime aikoina se on ollut niinkin kirkas kuin 12,9 magnitudia! Tämä kohde on siis helposti havaittavissa keskikokoisella kaukoputkella ja valokuvattavissa jopa kameraoptiikalla!

Erikoisen tästä kohteesta tekee se, että kvasaari on erittäin vanha, kohteesta saapuva valo on matkannut peräti 8 miljardia vuotta! Kohteen etäisyys ei kuitenkaan ole 8 miljardia valovuotta, kuten äkkiä saattaisi ajatella, vaan peräti 11,2 miljardia valovuotta!  Näinkin suuri etäisyys johtuu maailmankaikkeuden kiihtyvästä laajenemisesta, joka on saanut aikaan sen, että kohde on karannut jo näin kauas. Kuitenkin tuollaisen kosmisen etäisyyden takaa tämä kohde loistaa niin kirkkaana, että se on helppo kohde harrastajavälineille! Eipä sitä ihan joka päivä tule havaittua yhtä vanhaa ja kaukaista valoa!

Tästä kohteesta voi laittaa havaitoja Ursan Taivaanvahtiin syvä avaruus -lomakkeella.

Etsintäkartat

Kohdetta kannattaa lähestyä Pegasuksen ξ ja ζ-tähtien avulla. Kohde sijaitsee ζ Pegasista noin 2 astetta luoteeseen. Aivan kvasaarin vieressä samassa kentässä on galaksi NGC 7305, jota voi vaikka käyttää apuna GOTO-kaukoputkien kanssa. Allaolevat kartat on tuotettu Skymap Pro 9 -ohjelmalla, ja niissä on merkittynä Telrad -etsimen renkaat, jotka osoittavat kohteen paikan taivaalla. Kahdessa viimeisessä kuvassa kohteen paikka taivaalla on merkitty nuolella, joskaan itse kohde ei ole näkyvissä näissä kartoissa. Itse kohde näkyy okulaarissa tähtimäisenä valopisteenä nuolen osoittamassa paikassa. Kuvien toteutus: Juha Ojanperä.

cta-102-etsinta

cta-102-etsinta_2

cta-102-etsinta_3

cta-102-etsinta_4

Linkit

Sky & Telescopen artikkeli
Wikipedian artikkeli
Taivaanvahdin havainnot kvasaarista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *