Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Raketin polttoainepilvi näkyi yötaivaalla

Raketin polttoainepilvi näkyi yötaivaalla

Leo Wikholm:

Amerikkalaisraketin lähtö toi erikoisen ja hyvin harvinaisen valoilmiön Suomen taivaalle marraskuussa. Komeettamainen, utumainen valo kuin pilviharson takaa matkasi hitaasti pohjoista kohden näkyen korkealla taivaalla jopa kymmenkunta minuuttia. Atlas-raketin Centaur-vaihe oli hetkeä aikaisemmin vapauttanut useita satelliitteja ja matkasi kauemmas avaruuteen.

Marraskuun 11. päivän valoilmiö keräsi ainakin kymmenkunta havaintoa Taivaanvahtiin eri puolilta Suomea. Tarkkaavaisimmat harrastajat löysivät horisontista erikoisen hitaasti liikkuneen valon noin kello 23.27–23.40. Ilmiö nähtiin niin pohjoisen Muoniossa, Enontekiössä, Torniossa kuin etelän Helsingissäkin saakka. Selkeä ja tähtikirkas taivas tarjosi otolliset mahdollisuudet harvinaiseen näkyyn. Muoniosta raportoitiin komeettamaisesta valosta, joka vaelsi alemmas pohjoiseen horisonttiin. Torniossa Raimo ja Miia Angeria kertoivat valosta ja vihertävästä pyrstöstä, joka näkyi parhaimmillaan noin 50 asteen korkeudella horisontissa. Pyrstö oli mitoiltaan kymmenkertainen valoon nähden. Pälkäneellä Juha Takala kertoi valon loistaneen kuin harsopilven takaa ja matkasi hitaasti oikealle suhruisemmaksi. Helsingissä valo muistutti kuin etäistä lentokonetta. Valo tallentui myös Tampereen Ursan sääkameraankin.

Valoilmiö havaittiin Suomen lisäksi myös Pohjois-Ruotsissa, jossa se tallentui ainakin Abiskon kansallispuiston web-kameraan. Näissä kuvissa se näkyykin selkeän rakettimaisena eli kuin pisteenä, jolla oli ympärillään utuinen pyrstö. Ilmiö oli nähty myös Uumajassa.

Tämä erikoinen näky liittyi WorldView 4 -satelliitin laukaisuun Yhdysvaltain länsirannikolta Kaliforniasta. Laukaisu tehtiin Vandenbergin avaruuskeskuksesta kello 20.30 Suomen aikaa. Noin 19 minuuttia myöhemmin Atlas V -raketti vapautti avaruuteen uudentyyppisen kaupallisen kaukokartoitussatelliitin. Raketin Centaur AV-062 -vaihe jatkoi matkaansa ja vapautti Maan kiertoradalle myös seitsemän piensatelliittia jonkin aikaa myöhemmin kello 22.45. Raketin rata kulki pohjoisen pallonpuoliskon yläpuolella ja Suomen taivaalla nähty ilmiö liittyi Atlas Centaur -vaiheen toiseen käynnistymiseen kello 23.20, joka kampesi raketin viimeisen vaiheen kauemmas avaruuteen ja lopulta Maan vetovoimakentän ulkopuolelle, jotta se ei olisi törmäillyt muihin kiertolaisiin. Rakettivaiheen polttoainepilvi aiheutti taivaalle komeettamaisen valoilmiön.

Tällä kertaa kantoraketin viimeinen vaihe ohjattiin kauemmas Aurinkoa kiertävälle radalle, koska sen mukana oli runsaasti ylimääräistä polttoainetta. Vaihtoehtona olisi ollut tyhjentää kaikki polttoaine kiertoradalla, jolloin kappaleesta ei olisi ollut suurta vaaraa satelliiteille. Amerikkalainen avaruusasiantuntija Jonathan McDowell muistuttaa, että Atlas V on voimakas ja kantokykyinen raketti, jonka kanssa tällainen erikoisempi operaatio on mahdollista. Vastaavanlainen sinkoaminen kauemmas avaruuteen on tehty ainakin viiden muun laukaisun yhteydessä viimeisten seitsemän vuoden kuluessa.

Tällaisia ja varsinkin amerikkalaisrakettien aiheuttamia valoilmiöitä havaitaan hyvin harvoin. Jos raketin ensimmäiset kierrokset osuvat Euroopan ylle ja vieläpä hämärän aikaan, ilmiölle on olemassa varsin otollinen hetki. Polttoainepäästön aikaan raketti voi olla useiden satojen kilometrien korkeudessa ja hehku näkyy kappaleen ympärillä täysin pimeällä yötaivaalla. Amerikkalaisen DMSP-F18-satelliitin laukaisun jälkeen lokakuun 18. päivän iltana vuonna 2009 Euroopan yllä nähtiin taivaan poikki vaeltanut sinertävä komeettamainen valoilmiö. Kyseessä oli silloinkin Atlas Centaur -rakettivaiheen polttoainepilvi. Tässäkin yhteydessä rakettivaihe jatkoi matkaansa Aurinkoa kiertävälle radalle.

Edellisen kerran avaruusraketti vilahti Suomen taivaalla viime helmikuussa. Tuolloin Venäjän Plesetskin avaruuskeskuksesta Arkangelin eteläpuolelta laukaistiin kiertoradalle Sentinel 3A -satelliitti. Tässä oli kyseessä raketin nousu kiertoradalle. Venäläisrakettien lähtöjä on havaittu Suomessa silloin tällöin aina 1960-luvulta lähtien. Arkangelin eteläpuolella noin 500 km Suomen rajan itäpuolella sijaitseva Plesetsk on eräs maailman vilkkaimmista avaruuskeskuksista. Avaruuskeskuksen lisäksi pohjoisilla merialueilla on tehty sotilaallisia ohjuskokeita, jotka ovat toisinaan tuoneet Suomenkin taivaalle erikoisia valoilmiöitä.

Atlas V -raketin viimeisen vaiheen polttoainepilvi tallentui Tampereen Ursan sääkameraan 11.11.2016 (Kuva: Emma Bruus, Jouni Raunio, Kari A. Kuure)

Atlas V -raketin viimeisen vaiheen polttoainepilvi tallentui Tampereen Ursan sääkameraan 11.11.2016. Polttoainepilvi näkyy pitkinä viiruina kuvan vasemmassa alareunassa. (Kuva: Emma Bruus, Jouni Raunio, Kari A. Kuure)

Linkkejä

Centaur AV-062 -rakettivaiheen havainnot Taivaanvahdissa
Raketti-ilmiöarkisto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *