Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla elo-syyskuussa 2016

Tapahtumat taivaalla elo-syyskuussa 2016

Juha Ojanperä:

Elo-syyskuussa yöt ovat jo pimeitä Etelä-Suomessa, ja Pohjois-Suomessakin päästään syyskuun aikana ihailemaan pimeää yötaivasta. Loppukesän yötaivasta hallitsevat Kesäkolmio ja Linnunrata. Elokuussa päästään myös ihailemaan tähdenlentoja perseidien meteoriparven myötä

Tähtitaivas Helsingissä 15.8.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas Helsingissä 15.8.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas

Elokuussa ja syyskuussa pimeän tultua on mahdollista löytää Linnunrata ja syksyiset tähdistöt, kuten Joutsen, Lyyra ja Kotka. Linnunrata näkyy valkeana juovana, joka halkaisee taivaankannen kulkien lounaasta koilliseen. Kirkkaimmillaan Linnunrata on Joutsenen, Kotkan ja Kilven tähdistöjen alueella. Näiden tähdistöjen alueella voi erottaa Joutsenen ja Kilven tähtipilvet, joista jälkimmäinen on valitettavasti varsin matalalla. Joutsenen ja Kotkan tienoilla voi myös havaita Linnunradan Suuren repeämän, joka on valtava pimeä sumu, joka näyttää halkaisevan Linnunradan kahtia. Linnunradan lisäksi syksyiseltä taivaalta voi löytää esimerkiksi Pegasus -neliön, joka hallitsee eteläistä taivasta syksyisten öiden aikana. Aamun valjetessa taivas on kiertynyt siten, että syyskuussa voi havaita Orionin tähdistön nousevan kaakon suunnalta.

Planeetat ja Kuu

Elo-syyskuun iltoina on kirkkaita planeettoja melko niukasti näkyvissä. Iltahämärän aikana matalalta lounaiselta taivaalta voi kuitenkin löytää Marsin ja Saturnuksen. Himmeät ulkoplaneetat Uranus ja Neptunus ovat havaittavissa elo-syyskuun öinä hyvin. Uranus sijaitsee Kalojen tähdistössä ja Neptunus Vesimiehessä. Uranus on mahdollista nähdä pimeällä paikalla paljain silminkin, mutta Neptunuksen löytäminen vaatii kiikareita tai kaukoputkea. Aurinkokuntamme sisin planeetta Merkurius on mahdollista havaita aamuhämärän aikana syyskuun lopulla matalalla itäisellä taivaalla.

Elokuussa uusikuu on 2.8. ja täysikuu18.8.2016. Syyskuussa uusikuu osuu niinikään kuukauden alkuun, jolloin uudenkuun ajankohta on 1.9. Syyskuun täysikuu on kuukauden puolivälin paikkeilla 16.9.2016.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Kääpiöplaneetta Pluto sijaitsee matalalla Jousimiehen tähdistössä, ja se on teoriassa havaittavissa Etelä-Suomesta. Pluto on vain hyvin himmeä (sen kirkkaus on noin 14 magnitudia) ja sen erottaminen Jousimiehen alueen tähtien joukosta on hyvin haastavaa. Kuitenkin Pluton havaitsemista ja valokuvaamista kannattaa ainakin eteläisimmässä Suomessa yrittää! Aurinkokuntamme sisemmällä asteroidivyöhykkeellä sijaitseva kääpiöplaneetta 1 Ceres on havaittavissa Valaan tähdistössä. Myös asteroidi 18 Melpomene sijaitsee Valaassa, jossa se on vain noin 3 asteen päässä Cereksestä. Muita syystaivaalla havaittavia kirkkaampia asteroideja ovat Pienessä hevosessa sijaitseva 2 Pallas ja Vesimiehessä sijaitseva 19 Fortuna.

Meteoriparvet

Elokuussa taivaantarkkailijan vuotuisiin kohokohtiin kuuluu tietenkin perseidien meteoriparven havaitseminen. Parven maksimi on 12.8., mutta parven meteoreja voi havaita runsaasti muutamina öinä maksimin molemmin puolin. Parvi on aktiivinen 17.7.-24.8. Elokuun toinen meteoriparvi on eteläiset delta-akvaridit, jonka maksimi on tosin heinäkuun puolella, mutta joita voidaan havaita elokuussa yhtäaikaa perseidien kanssa.

Elokuun ja syyskuun aikana havaitaan myös aurigideja, joiden maksimi on elokuun puolella. Parvi on aktiivinen 28.8.-5.9. Syyskuussa havaitaan myös syyskuun epsilon-perseidejä, jonka maksimi on 9.9. Parvi on aktiivinen 5.9.-21.9.

Pimennykset

Syyskuussa on mahdollista havaita Kuun puolivarjopimennys 16.9.2016. Pimennyksen maksimivaihe on klo 21.54, jolloin puolivarjo on mahdollista havaita vähäisenä tummumisena Kuun yläreunan alueella. Puolivarjo ja varjon liike lienee helpointa havaita valokuvaamalla. Pimennyksestä löydätte lisää tietoa Ursan kustantamasta Tähdet 2016 -kirjasta.

Ilmakehän valoilmiöt

Elokuu on vielä hyvää aikaa valaisevien yöpilvien havaitsemiselle. Elokuun aikana avautuu havaintoikkuna valaiseville yöpilvillä myös pohjoisempana, missä yöpilviä voidaan havaita Oulu-Rovaniemi -akselilla elokuun loppupuoliskon aikana. Elokuussa havaitaan myös ensimmäisiä revontulinäytelmiä, ja elokuun aikana onkin mahdollista hyvällä onnella havaita yhtäaikaa valaisevia yöpilviä ja revontulia. Elokuu on hyvää aikaa myös halojen havaitsemisen kannalta, joten taivasta kannattaa tarkkailla halojen varalta niin päivällä kuin yölläkin.

Syyskuussa on mahdollista havaita eläinratavalo aamulla ennen auringonnousua. Kyse ei ole ilmakehän ilmiöstä, vaan Aurinkokuntamme tasossa sijaitsevasta hienosta pölystä, joka sirottaa Auringon valoa. Eläinratavalo näkyy syksyisin aamulla itäisellä taivaalla eläinradan eli ekliptikan suuntaisena valkeana, horisontista nousevana himmeänä valonkajona.

3 comments

 • Huh! Tattis! Kuunpimennys olisi jäänyt huomaamatta jollen olisi sattunut lukemaan tätä.
  Naputan tätä 15.9.16 iltapäivällä.

  Reply
 • Huikeaa. . Tulin juurikaan ulkoa. Vauva valvottaa ja kävin juomassa kupin kahvia uuden kotimme terassilla. Ilmeisesti näin vanhaksi piti kaupunkilaisen elää, että tuli katsoneeksi etelään päin! Yritin etsiä Otavaa mutta löysin kaikkea muuta, ja pitikin ihan googlettaa. MIKÄ se kolmen tähden luotisuora rivi on joka kulkee viistoon ylöspäin ja siitä “tipahtaa” ikäänkuin kolmen tähteä suoraan alaspäin? Tästä voisi tulla harrastus minulle ja pojalleni jahka kasvaa. Mukavaa viikonloppua ja kiitos upeasta blogistasi!

  Reply
  • Tervehdys Hilepi! Ja kiitos kommentistasi! Tuo kolmen tähden luotisuora johon viittaat, on Orionin vyö, joka on osa Orionin tähdistöä. Tähdet, joihin viittaat “tipahtavina”, muodostavat Orionin miekan. Tässä Orionin miekassa keskimmäinen tähti ei oikeastaan ole tähti, vaan se on Orionin kaasusumu, joka on valtava tähtienvälinen kaasupilvi, jossa syntyy uusia tähtiä! Tervetuloa maailman upeimman harrastuksen pariin!

   Tässä vielä lopuksi pari hyödyllistä linkkiä:
   Ursan pääsivu: https://www.ursa.fi/etusivu.html
   Orionin tähdistö: https://fi.wikipedia.org/wiki/Orion_(t%C3%A4hdist%C3%B6)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *