Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kun ihminen loppuu ja ihme alkaa…

Kirjoittaja: Jarno Malaprade

Tanssitaiteilija Jorma Uotinen sanoi YLE Puhe -kanavan taannoisessa haastattelussa hienosti taiteessa olevan maaginen hetki, jolloin katselija kokee ihmisen loppuvan ja ihmeen alkavan. Jäin pohtimaan näitä sanoja.

Koen Uotisen sanojen olevan myös hyvin lähellä myös tieteellistä menetelmää ja maailmankuvaa. Tähän liittyvän sanonnan teki tunnetuksi Sir Isaac Newton kirjeessään filosofi Robert Hookelle: “Jos olen nähnyt muita kauemmas, se johtuu siitä, että olen seissyt jättiläisten olkapäillä.” Nuo olkapäät voi ajatella tieteellisen menetelmän suuren tarinan kumuloimaksi tiedoksi ja ymmärrykseksi maailmankaikkeudesta.

Tieteellisessä menetelmässä ihminen loppuu siinä kun tutkija saa työnsä päätökseen ja luovuttaa sen tiedeyhteisölle arvioitavaksi, toistettavaksi ja testattavaksi. Yhteisö tarvittaessa korjaa, rikastaa ja täydentää syntynyttä tietoa – ja soveltaa sitä uusiin innovaatioihin. Oikeastaan lähes kaikki arkipäiväiset asiat kuten autot, hissit, junat, ruokahuolto jne. ovat mittavasta tutkimusmäärästä syntyneitä ihmeitä, joihin ei yksikään ihminen yksin pysty. Tieteen ihme tapahtuu arvioivassa ja soveltavassa yhteisössä, joka luo elämäämme vaikuttavia uusia innovaatioita.

Avaruuden tutkimus on synnyttänyt suuren märän jopa aivan arkipäiväämme vaikuttavia sovellutuksia. Avaruuden tutkimus on vaikuttanut mm. terveydenhuoltoon, lentokenttien turvallisuuteen, radioviestintään, videoiden parannus- ja koodaustekniikoihin,  paloturvallisuuteen, energiatuotantoon esim. aurinkokennojen kautta, veden puhdistusmenetelmiin ja ruokaturvallisuuteen. Saattaa olla, että avaruustutkimus on vaikuttanut arkipäiväämme eniten yksittäisistä tutkimusalueista. Jokainen retkeilijä tuntee myös avaruushuovan, joka heijastaa infrapunasäteilyä ja pitää näin lämmön hyvin sisällään.

Keksinnöt tekee usein yksittäiset ihmiset tai ryhmät, mutta juuri mitään keksintöä ei olisi syntynyt ilman suuren tutkijajoukon antamaa panostusta ilmiömaailmaan liittyvään tietoon ja ymmärrykseen. Avoin, arvioiva, ja tietoa kumuloiva tiedeyhteisö on tieteen ihme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *