Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla huhti-toukokuussa 2016

Tapahtumat taivaalla huhti-toukokuussa 2016

Juha Ojanperä:

Huhtikuussa ovat viimeiset pimeät yöt ennen valoisaa kesää. Etelä-Suomessa voi jatkaa havaitsemista toukokuun ensimmäiselle viikolle asti, pohjoisessa yötaivasta voi tarkkailla huhtikuun alkupuolelle asti. Huhti-toukokuun aikana taivaan tarkkailijaa erityisesti kiinnostava tapahtuma on Merkuriuksen ylikulku 9.5.2016. Tapahtumaa kannattaa yrittää havaita, sillä seuraavaa saa odottaa vuoteen 2032 asti.

Tähtitaivas Helsingissä 15.4.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas Helsingissä 15.4.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas

Huhtikuun viimeisten pimeiden öiden aikana tutut keväiset tähdistöt hallitsevat yötaivasta. Keskiyöllä etelän suunnalta löytyvät Leijona, Bereniken hiukset, Neitsyt ja taivaan suurin tähdistö Vesikäärme. Iso karhu ja Otava ovat korkealla taivaalla Zeniitin tuntumassa. Aamuyöllä ennen taivaan valkenemista voi yrittää bongata vähemmän tunnettuja keväisiä tähdistöjä kuten Vaakaa, Korppia ja Maljaa. Myös Skorpionin punainen Antares -tähti ja Skorpionin ylimmät osat on mahdollista havaita tuolloin eteläisimmästä Suomesta.

Planeetat ja Kuu

Huhtikuussa Merkurius ilmestyy länsitaivaalle, missä planeetta näkyy iltaisin auringonlaskun jälkeen. Merkuriuksen etäisyys Auringosta on suurimmillaan 19.4., jolloin planeetan etäisyys Auringosta on liki 20 astetta. Venus on liian lähellä Aurinkoa, eikä se ole näkyvissä pimeään aikaan. Päivämäärä 9.5.2016 kannattaa laittaa kalenteriin, sillä tuolloin tapahtuu sangen harvinainen Merkuriuksen ylikulku. Edellinen Suomesta näkyvä Merkuriuksen ylikulku tapahtui vuonna 2003 ja seuraava 2019. Tästä ylikulusta voitte lukea lisää Veikko Mäkelän artikkelista.

Leijonan tähdistössä majaileva Jupiter on hyvin näkyvissä läpi koko yön. Mars ja Saturnus on mahdollista havaita hyvin matalalla etelän suunnalla ennen auringonnousua. Molemmat planeetat majailevat huhti-toukokuussa Käärmeenkantajan tähdistössä.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Asteroidit 5 Astrea, 6 Hebe ja 10 Hygiea ovat havaittavissa Leijonan tähdistössä. Neitsyestä voi löytää asteroidin 3 Juno.

Meteoriparvet

Pimeän kauden viimeinen mainittava meteoriparvi on keväinen lyridien metoriparvi. Parvi on aktiivinen 16.-25.4. ja parven maksimi on 22.4. Parven radiantti sijaitsee melko lähellä Lyyran Vegaa, ja parven meteoreita on parasta havaita aamuyöllä, jolloin radiantti on noussut korkeammalle. Yhden tunnin aikana voi odottaa näkevänsä noin 10 lyridimeteoria.

Ilmakehän ilmiöt

Huhtikuu on hyvää aikaa ilmakehän ilmiöiden tarkkailun kannalta. Huhtikuun aikana havaitaan tavallisesti pimeän kauden viimeiset revontulet. Vaikka revontulten tarkkailijat jäävät kesätauolle, koittaa halohavaitsijalle vuoden vilkkain sesonki. Huhti-toukokuu on yleensä vuoden parasta aikaa yläpilvihalojen havaitsemiselle. Lisäksi myös siitepölykehiä havaitaan yleisesti huhtikuun loppupuolelta alkaen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *