Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähtinäytösten ilmoitukset automaattisesti

Tähtinäytösten ilmoitukset automaattisesti

Jaakko Visuri:

“Onkohan tänään näytöstä vai ei? Pitäisiköhän asiaa tiedustella jostain? Tähtinäytöksiä järjestetään näköjään tuolloin ja tuolloin, mutta missään ei kerrota, onko tämänpäiväinen näytös alkanut vai ei.”

Tällaisia ajatuksia liikkuu yleensä tähtinäytöksiin pyrkivillä asiakkailla. Tähtiyhdistysten oma jäsenistö tietää yleensä, milloin näytös järjestetään ja milloin ei. Yhdistysten ulkopuolisten on kuitenkin vaikea tietää, millaisella kelillä näytös ylipäätään on mahdollinen.

Tiedon pitäisi olla helposti saatavilla. Muutoin työlääksi koettu selvitystyö saa osan potentiaalisista asiakkaista luovuttamaan homman, mikäli palavaa intoa tähtinäytökseen ei vielä ole. Tämä on harmi, sillä useimmathan meistä ovat syttyneet tähtiharrastukseen juuri silloin, kun ovat ensimmäisen kerran nähneet jotain upeaa kaukoputkella.

Tähtinäytösten reaaliaikainen ilmoittaminen on avaintekijä. Sosiaalinen media lienee tällä hetkellä helpoin markkinointikanava jäsenistön ulkopuolelle. Tähtinäytöksiä koskevien reaaliaikaisten ilmoitusten jättäminen esimerkiksi Facebookiin vaatii kuitenkin hieman näpertelyä. Helpoiten homma toimii mikäli tähtinäyttäjä voisi yhdellä napinpainalluksella lähettää ilmoituksen kaikkialle: facebookkiin, sähköpostilistalle, internet-sivustolle ja minne nyt vain tarvitseekaan. Hybriditiedottamiseen ei valitettavasti löydy helpolla valmista sovellusta. Tällainen sovellus on kuitenkin ollut nyt yhden vuoden ajan testattavana Ursan tähtinäytöksien yhteydessä Kaivopuiston tähtitornilla. Webbipohjainen sovellus on allekirjoittaneen itse kirjoittama koodintekele.

Webbiohjelman saa näppärästi sisällytettyä linkeiksi mm. Windows-puhelimelle. Tällainen on käytössä myös Kaivopuiston tähtitornilla. Jokaiselle ilmoitustyypille ('aloitus', 'peruutus' ja 'muu huomio') on oma näppäimensä.

Webbiohjelman saa näppärästi sisällytettyä linkeiksi mm. Windows-puhelimelle. Tällainen on käytössä myös Kaivopuiston tähtitornilla. Jokaiselle ilmoitustyypille (‘aloitus’, ‘peruutus’ ja ‘muu huomio’) on oma näppäimensä.

Homma toimii siten että tornilla tähtinäyttäjien käytössä olevasta puhelimesta painetaan nappia kun näytös alkaa. “Tähtinäytös on alkanut” -ilmoitus lähtee välittömästi sekä Facebook-sivustolle että sähköpostilistalle. Yleisölle on tiedotettu, että kyseinen ilmoitus tulee, mikäli näytös alkaa. Näin yleisö tietää, mistä etsiä ilmoitusta illan näytöksestä.

Ohjelman käyttöliittymä on simppeli. Ohjelma generoi ilmoitukset itse joten kirjoittamaan ei tarvitse ryhtyä.

Ohjelman käyttöliittymä on simppeli. Ohjelma generoi ilmoitukset itse, joten kirjoittamaan ei tarvitse ryhtyä.

Facebook-ilmoitus näytöksen alkamisesta ja keskeytymisestä. Facebookin julkaisujen omat kellonajat eivät välttämättä pidä ainaa paikkaa, joten ilmoituksessa on hyvä olla myös oma aikaleima.

Facebook-ilmoitus näytöksen alkamisesta ja keskeytymisestä. Facebookin julkaisujen omat kellonajat eivät välttämättä pidä aina paikkaansa, joten ilmoituksessa on hyvä olla myös oma aikaleima.

Yleisönäytöksen päätteeksi voidaan myös laittaa päättymisilmoitus. Kuluneen vuoden aikana ohjelmaa on yleisöpalautteen perusteella kehitetty myös siten, että mm. poikkeavista olosuhteista voidaan ilmoittaa reaaliaikaisesti. Tällaiset ilmoitukset on koettu tarpeellisiksi mikäli näytökseen on kertynyt jonoa runsaasti. Myös sääolosuhteista johtuen näytöksessä voi olla epätavallisen kylmä tai huonontuneet mahdollisuudet havainnointiin. Näistä yleisö tuntuu kaipaavan aktuellia tietoa.

Muita huomioita voidaan myös tarvittaessa laittaa. Näitä ilmoituksia voi tarvittaessa muuttaa ja lisätä sen mukaan mitä tietoa yleisö tuntuu kaipaavan.

Muitakin huomioita voidaan myös tarvittaessa lisätä. Näitä ilmoituksia voi tarvittaessa muuttaa ja lisätä sen mukaan, millaista tietoa yleisö tuntuu kaipaavan.

Tilastollisesti tarkasteltuna yhden vuoden testikausi ei vielä kerro totuutta, sillä esimerkiksi kahdenkymmenen vuoden aikana näytöskohtaiset kävijämäärien keskiarvot Ursan tornilla ovat vaihdelleet melkoisesti. Keskiarvo huitelee kuitenkin syksyn näytöksien osalta 25–30 henkilössä per näytös. Kevättalven näytöksien keskiarvo on noin 50 kävijää per näytös. Ilmoitusten käyttöönoton jälkeen vastaavat luvut ovat syksylle 37 hlö/näytös ja keväälle 72 hlö/näytös.

Vaikka luvut ovatkin lyhyeltä ajanjaksolta, voitanee silti olettaa, että ilmoituksilla on kontribuutioita kävijämääriin. Historian saatossa erilaiset taivaantapahtumat ovat myös houkutelleet mukaan enemmän yleisöä. Esimerkiksi kirkkaat paljain silmin nähtävät komeetat ovat olleet ilmaista mainostilaa taivaalta tähtinäytöksille. Tällaisia lobbaajia ei kuitenkaan sovelluksen testikäytön aikana ollut taivaalla.

Webbiohjelma toimii PHP-palvelimella verkkosivuna. Täten ohjelma toimii periaatteessa, millä tahansa laitteella, jossa on nettiyhteys sekä javascriptiä tukeva verkkoselain. Eli ilmoituksia voi lähettää vaikka omalla älypuhelimella. Mikäli PHP-palvelin toimii samalla sähköpostipalvelimena, on sähköposti-ilmoituksen lähettäminen erittäin yksinkertaista. Ohjelma nimittäin lähettää ilmoituksen myös sähköpostilistalle, jolle jokainen halukas voi ilmoittautua. Tällä listalla tiedotetaan vain näytösten alkamisesta ja keskeytymisestä. Facebookin integroiminen ohjelmaan on hieman työläämpää. Vaikka Facebook tarjoaakin javascriptille SDK:n (Software Development Kit), on ohjelmalle itselleen tehtävä oma Facebook-“sivu” ja määritellä ohjelmalle kuka, miten, mihin ja milloin sille ilmoituksia voi laittaa. Pelkästään toimivan koodin kirjoittaminen Facebookin tapauksessa ei siis riitä. Facebookin byrokratia vie sovelluksen kehitysvaiheessa vähintään yhtä paljon aika kuin itse koodin kirjoittaminen.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin projekti, joka on jatkuvan kehitystyön alla. Mikäli haluat seurata Kaivopuiston tähtitornin näytösilmoituksia, onnistuu se tällä hetkellä joko Facebookissa tai sähköpostilistalla:

Lisätietoja sovelluksesta voi rohkeasti tiedustella allekirjoittaneelta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *