Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla helmi-maaliskuussa 2016

Tapahtumat taivaalla helmi-maaliskuussa 2016

Juha Ojanperä:

Helmi-maaliskuu on hyvää aikaa taivaan tarkkailuun! Pimeää riittää vielä ja taivaalla on kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää. Myös komeetta Catalina on vielä havaittavissa helmi-maaliskuun aikana.

Tähtitaivas Helsingissä 15.2.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas Helsingissä 15.2.2016 klo 00.00. Kuva: Ursa/Ville Hinkkanen.

Tähtitaivas

Helmi-maaliskuussa kevättalvi on parhaimmillaan! Päivällä Aurinko jo lämmittää, joskin yöt voivat olla vielä kylmiä. Kevättalven alkuiltoja hallitsee mahtava Orion, sekä muut tutut talviset tähtikuviot kuten Kaksoset, Ajomies, Härkä sekä Iso- ja Pieni koira. Matalalta eteläiseltä taivaalta voi löytää taivaan kirkkaimman tähden, Siriuksen. Aamuyöllä taivaalta löytyvätkin jo kevään tähtikuviot, kuten Leijona, Vesikäärme sekä Neitsyt. Otavan voi tähän aikaan vuorokaudesta löytää korkealta zeniitin tuntumasta. Pimeää riittää helmi-maaliskuussa vielä mukavasti, joten havaitsemaan pääsee vielä kohtuulliseen aikaan illalla. Kevätpäiväntasaus on maaliskuussa 20.3.2016. Tuolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkiä ja Aurinko siirtyy taivaan pohjoiselle puoliskolle.

Planeetat ja Kuu

Heti auringonlaskun jälkeen on Kaloissa sijaitseva Uranus havaittavissa läntisellä taivaalla. Aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter nousee idästä hieman ennen puolta yötä. Maaliskuun puolelle tultaessa Jupiter on näkyvissä itäisellä taivaalla jo heti pimeän koittaessa. Jupiter sijaitsee helmi-maaliskuussa Leijonan tähdistössä ja on vielä hyvin havaittavissa. Jupiterin lisäksi aamutaivaalta voi helmi-maaliskuussa löytää Marsin ja Saturnuksen. Molemmat planeetat vain ovat kovin matalalla eteläisellä taivaalla, edellinen Vaa’assa ja jälkimmäinen Käärmeenkantajassa. Merkurius, Venus ja Neptunus eivät enää ole havaittavissa helmi-maaliskuun aikana.

Uusikuu on helmikuussa 8.2. ja maaliskuussa 9.3. Täysikuu möllöttää taivaalla helmikuussa 22.2. ja maaliskuussa 23.3.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Komeetta C/2013 US10 (Catalina) on helmikuussa Kirahvin tähdistössä. Aivan helmikuun alussa komeetta on 8 asteen päässä Pohjantähdestä. Maaliskuun loppupuolelle asti komeetta on edelleen Kirahvin tähdistössä, kunnes maaliskuun lopussa komeetta siirtyy Perseuksen tähdistöön. Komeetta on hyvin havaittavissa helmi-maaliskuun aikana, joskin se alkaa olla jo aika himmeä, helmi-maaliskuussa komeetan kirkkaus on noin 8-9 magnitudia.

Asteroidi 4 Vesta on Kalojen tähdistössä ja se on havaittavissa helmi-maaliskuussa läntisellä taivaalla heti pimeän tultua. Vestan kirkkaus on noin 8 magnitudia. Asteroidi on helmi-maaliskuun aikana vain viiden asteen päässä Uranuksesta, joka niin ikään on Kaloissa.

Komeetta C/2013 US10 (Catalina):n rata helmi-maaliskuussa 2016.

Meteoriparvet

Helmikuussa on havaittavissa delta-leonidien meteoriparvi. Parven aktiivisuus on melko vähäistä ja parven meteorit ovat himmeitä. Parven meteoreja voi havaita 15.2.-10.3. välisenä aikana.

Maaliskuussa voidaan havaita virginidien meteoriparven tähdenlentoja. Parvi on ajalliselta kestoltaan hyvin pitkä, lisäksi sen radiantti on varsin laaja ja se liikkuu usean tähdistön alueella. Tällä parvella on myös useita maksimeita, esimerkiksi 7.3. ja 24.3. Parven meteoreja voi näkyä kuitenkin koko kevään ajan toukokuun loppuun asti. Parven meteorit ovat melko hitaita ja värikkäitä.

Ilmakehän ilmiöt

Helmi-maaliskuussa havaitaan usein revontulia, erityisesti Pohjois-Suomessa. Lisäksi haloilmiöitä havaitaan yleisesti. Haloja havaitaan niin jääsumuissa kuin yläpilvissäkin.

Muut ilmiöt

Helmi-maaliskuussa ja erityisesti kevätpäiväntasauksen tienoilla voidaan havaita eläinratavaloa läntisellä taivaalla. Eläinratavalo näkyy vaaleana valokiilana läntisellä-luoteisella taivaalla auringonlaskun jälkeen kun on kunnolla pimeää. Eläinratavalo tulee hyvin esiin valokuvissa pitkillä valotusajoilla. Valokuvatessa on syytä käyttää laajakulmaista objektiivia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *