Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Juhani “Jussi” Salmi 1933–2015

Juhani “Jussi” Salmi 1933–2015

Hannu Määttänen:

Juhani Salmi

Juhani Salmi observatoriollaan vuonna 2010. Kuva: Mikko Suominen.

Tähtiharrastaja Juhani Salmi menehtyi 24.7.2015 sairauden murtamana 81-vuotiaana. Juhani oli monien harrastajapolvien tuntema aktiivinen vaikuttajahahmo, joka oli nuoruudestaan lähtien kiinnostunut tähtitaivaan tapahtumista ja jakoi myös auliisti laajaa osaamistaan kirjoittamalla, luennoimalla ja esittelemällä aikaansaannoksiaan. Jussi kehitti myös havaintovälineitä ja kokeili rakentamiaan instrumenttejä kesähuvilassaan Vaaniassa, missä hänellä oli tähtitorni kesähuvilansa viereisellä kalliolla. Jussi, millä nimellä hänet laajalti tunnettiin, oli pitkään huonekaluteollisuuden palveluksessa kehittämässä muovirakenteita huonekalujen valmistukseen. Näitä menetelmiä hän sovelsi myös kaukoputkiin ja ryhtyi rakentamaan 1980-luvulla Dobson-tyyppisiä peilikaukoputkia, jotka saivat hyvän maineen laadukkaina ja kestävinä laitteina. Näillä putkilla monille harrastajille avautui elinikäinen kiinnostus avaruuden näkymiin. Tähtikuvauksen lisääntymisen myötä hän valmisti myös kellarinsa verstaassa seurantajalustoja, jossa sovelsi omaperäisiä rakenneratkaisuja.

Jussin laatima DS-kortisto oli merkittävä panostus syvän taivaan harrastukseen. Kartaston korttien avulla saattoi opiskella galaksien ulkonäköä ja etsiä mahdollisia supernovia. Kymmeniä kuvia sisältänyt kortisto oli filmiin perustuva astrokuvauksen ylevä loppunäytös ennen digiajan alkua. Viimeisinä filmin valta-aikoina Juhani vielä rakensi kylmäkameran ja laitteiston filmien kaasuherkistykseen.

Juhani oli myös innokas automies ja reippaasti etenevän ajamisen innokas harrastaja, joka myös sai jonkun kerran kokea runsaan nopeuden, liikkeen jatkuvuuden ja mutkaisen tien harmillisen yhteisvaikutuksen. Samoin musiikki oli lähellä Juhanin sydäntä.

Sosiaalisena ja helposti lähestyttävänä henkilönä Juhanilla oli harrastusystäviä ympäri maailmaa, ja Juhanilla oli kirjeenvaihtoystäviä monissa maissa ennen internetin tuloa. Lukuisat harrastajat saivat nauttia Juhanin ja vaimonsa Elinan vieraanvaraisuudesta.

Ansioistaan tähtiharrastuksen parissa Juhani sai monia tunnustuksia. Hänen merkittävä panoksensa Ursan havaintokeskuksen suunnittelussa ja rakentamisessa jää jälkipolville kannustavaksi muistomerkiksi keskuudestamme poistuneesta harrastajasta.

Mikko Suomisen tekemä Juhani Salmen haastattelu vuodelta 2010

 

1 comment

  • Suurkiitokset tästä Hannu Määttäselle, Mikko Suomiselle ja Juha Ojanperälle Juhani Salmen tyttäreltä Amerikasta, Tämä esite on ollut suurimpia lahjoja ja hieno löytö minulle ja veljelleni. Tätä pidämme aarteena ja parhaana muistona isästämme, koska se todella esittää hänen elämäänsä upeasti.

    Kiitokset myös kaikille Ursalaisille ja isämme monille ystäville. Teistä olemme myös kiitollisia hänenkin puolestansa.

    Kiitollisin ajatuksin,

    Juhani Salmen tytär

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *