Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Cygnus 2015 Ylöjärvellä

Cygnus 2015 Ylöjärvellä

Juha Ojanperä:

Tähtiharrastajien perinteinen kesätapaaminen eli Cygnus järjestettiin tänä vuonna Ylöjärvellä Torpan leirikeskuksessa 16.–19.7.2015. Cygnus on järjestetty Ylöjärvellä myös kaksi kertaa aikaisemmin, ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja toisen kerran 2002. Tälläkin kerralla paikallisena järjestäjänä toimi Tampereen Ursa.

Cygnuksen 2015 logo.

Cygnuksen 2015 logo.

Cygnusta vietettiin tänä vuonna vaihtelevassa säässä, ja sadekuuroja saatiin tapahtuman jokaisena päivänä. Sattuipa eräs salamaniskukin aivan lähelle tapahtumapaikkaa! Sateisesta säästä johtuen sisämajoituspaikat olivatkin tänä vuonna erityisen suosittuja! Osallistujia oli kuitenkin hieman alle 130 henkeä, suurin osa Etelä-Suomesta.

Cygnuksen ohjelma oli tänäkin vuonna varsin perinteinen. Ohjelmaan sisältyi erilaisia esitelmiä niin sisällä kuin ulkonakin. Hannu Määttänen piti perinteisen kiikarikoulun ja optiikkapajassa Kari Laihia rakenteli suurta linssikaukoputkea. Lisäksi perjantai-iltana muisteltiin edesmennyttä Marja Wallinia. Tänä vuonna Cygnuksen ekskursio suuntautui Tampereelle Särkänniemen huvipuistoon, jossa ohjelmassa oli tähtitiedeaiheinen esitys huvipuiston planetaariossa.

Tänä vuonna Cygnuksella järjestettiin valokuvauskilpailu, jossa sarjoja oli kolme: 1) havainto, 2) taide ja 3) tähtiharrastus. Kilpailutöitä arvioi tuomaristo, joka valitsi seuraavat henkilöt voittajiksi kustakin sarjasta: 1) havainto: Arto Murtovaara, 2) taide: Matti Helin ja 3) tähtiharrastus: Juho Korhonen. Lisäksi myös yleisö sai äänestää omia suosikkejaan, ja yleisö äänesti seuraavalla tavalla: 1) havainto: Matti Helin, 2) taide: Maria Lahtinen ja 3) tähtiharrastus: Rauno Päivinen.

Cygnuksen aikana havaittiin myrskyilmiöitä, haloja, sateenkaaria ja valaisevia yöpilviä.

Cygnuksen 2015 ryhmäkuva

Cygnuksen 2015 ryhmäkuva. Kuva: Jorma Koski.

Cygnuksen 2015 ryhmäkuva. Kuva: Jorma Koski.

Linkkejä

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *