Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kuu pimenee kokonaan syyskuun lopussa

Kuu pimenee kokonaan syyskuun lopussa

Juha Ojanperä:

Syyskuun lopussa tapahtuu täydellinen kuunpimennys, joka on havaittavissa koko Suomessa. Pimennys suosii yökyöpeleitä, sillä pimennys alkaa vasta kolmen aikaan aamuyöllä, ja päättyy Kuun laskiessa seitsemän aikoihin aamulla.

Pimennyksen näkyminen

Tämä täydellinen kuunpimennys tapahtuu 27./28.9.2015 välisenä yönä, ja se on havaittavissa koko Suomen alueella. Pimennys on havaittavissa kokonaan aivan sen loppuvaiheita lukuunottamatta, sillä Kuu ehtii laskea koko maassa ennen pimennyksen päättymistä. Pisimpään pimennystä voidaan tarkkailla maamme läntisimmissä osissa, kun taas maamme itäisimmissä osissa pimennyksen havaitseminen joudutaan lopettamaan jo hieman aikaisemmin Kuun laskiessa. Maamme läntisimmissä osissa pimennyksen täydellinen vaihe on ehtinyt jo päättyä Kuun laskiessa, eli Kuu on jo poistunut kokonaan täysvarjosta. Idässä puolestaan Kuu laskee ollessaan vielä osittain täysvarjossa. Pimennyksen aikana Kuu on Kalojen tähdistössä. Kuu on koko pimennyksen ajan melko matalalla: Helsingissä Kuu on pimennyksen alkaessa 24° korkeudella ja Utsjoella 16° korkeudella. Kuunpimennyksen vaiheiden ajankohdat on esitetty taulukossa 1. Kuun laskun ajankohta eri paikkakunnilla on esitetty taulukossa 2.

Taulukko 1. Kuunpimennyksen eri vaiheiden ajankohdat.

Taulukko 1. Kuunpimennyksen eri vaiheiden ajankohdat.

Taulukko 2. Kuun laskun ajankohdat pimennyksen aikana eri paikkakunnilla.

Taulukko 2. Kuun laskun ajankohdat pimennyksen aikana eri paikkakunnilla.

Kuun laskiessa Aurinkokin ehtii juuri ja juuri nousta, joten tämän pimennyksen viimeisiä vaiheita päästään havaitsemaan hämärätaivaalta tai jo Auringon noustua siniseltä päivätaivaalta. Se, että Aurinko on pimennyksen loppuvaiheiden aikana vain muutamia asteita horisontin alapuolella, tekee pimennyksen loppuvaiheiden havaitsemisesta ja kuvaamisesta vaativampaa, sillä Kuun ja taivaan välinen kontrasti on vain melko vähäinen.

Täydelliset kuunpimennykset ovat varsin hitaita tapahtumia, varsinkin verrattuna täydellisiin auringonpimennyksiin, joissa täydellinen vaihe kestää vain muutaman minuutin verran. Tässäkin tapauksessa koko pimennys kestää noin neljä tuntia ja Kuu viettää täysvarjossa reilun tunnin. Pimennyksen aikana havaitsemisella ja kuvaamisella ei siis ole kiire, ja välillä ehtii vaikka käydä sisällä lämmittelemässä ja nauttimassa jotain lämmintä juotavaa.

Kuunpimennyksen kontaktit ja vaiheet on esitetty kuvassa 1. P1 tarkoittaa pimennyksen alkua, U1 hetkeä, jolloin Kuu siirtyy täysvarjoon, U2 pimennyksen täydellisen vaiheen alkamista, Mid pimennyksen maksimia, U3 täydellisen vaiheen päättymistä, U4 hetkeä, jolloin Kuu siirtyy pois täysvarjosta ja P4 pimennyksen päättymistä. Umbral shadow tarkoittaa täysvarjoa ja penumbral shadow puolivarjoa. Kuun kulkusuunta Maan varjon ja ekliptikan suhteen on esitetty vihreällä nuolella.

27./28.9.2015 tapahtuvan kuunpimennyksen kontaktit ja vaiheet. Kuva: Tom Ruen.

Kuva 1. 27./28.9.2015 tapahtuvan kuunpimennyksen kontaktit ja vaiheet. Kuva: Tom Ruen.

Havainnot

Pimennyksen aikana Kuu alkaa pikkuhiljaa tummua vasemmasta yläreunasta alkaen Kuun painuessa syvemmälle kohti täysvarjoa. Täydellisenkään vaiheen aikana Kuu ei kokonaan katoa näkyvistä, vaan se muuttuu oranssin-, punertavan- tai ruskean sävyiseksi. Pimennyksen aikana voi tehdä havaintoja varjon tummuudesta. Varjon tummuutta kuvataan niin sanotulla Danjonin luvulla. Danjonin lukua arvioidaan viisiportaisella asteikolla 0–4.

Danjonin lukua voi arvioida seuraavien kuvausten avulla:

Danjonin luku Kuvaus
0 Varjo on hyvin tumma, Kuu on miltei näkymätön, erityisesti pimennyksen keskivaiheilla
1 Varjo on tumma, väri harmaa tai rusehtava, yksityiskohtia ei juuri erotu pinnalta
2 Varjo on tummanpunainen tai ruosteenvärinen, varjon keskellä tumma laikku, reuna melko kirkastaminen
3 Varjo tiilenpunainen, reunavyöhyke kirkas ja kellertävä
4 Varjo kirkas oranssinpunainen tai kuparinvärinen, reunavyöhyke hyvin kirkas ja sinertävä

Tarkempia arvioita kuunpimennyksen kirkkaudesta eli magnitudista saadaan magnitudihavaintojen avulla. Koska Kuu on pintakohde, on sen kirkkauden arvioiminen varsin vaikeaa. Kirkkauden arvioimista varten on kuitenkin kehitetty erilaisia menetelmiä. Näitä ovat epätarkennusmenetelmä, käännetyn kiikarin menetelmä, kuperan peilin menetelmä ja kahden kaukoputken menetelmä. Näistä havaintomenetelmistä löytyy lisää tietoa Ursan wikistä.

Pimennyksestä pyydetään lähettämään kuvia ja havaintoja Ursan Taivaanvahti -havaintosivustolle. Kuunpimennyshavainnot raportoidaan ‘pimennys’ -havaintolomakkeella. Mikäli kuunpimennys ei näkynyt pilvisen sään vuoksi, pyydetään tällöin tekemään havainto otsikolla “pimennyksen maksimi pilvien takana”.

Linkit

Artikkeli 28.9.2015 kuunpimennyksestä Wikipediassa

Nasan tietopaketti 28.9.2015 kuunpimennyksestä

Kuunpimennyksen havaintovinkkejä Ursan wikissä

Ohjeita kuunpimennyksen havaitsemiseen Sky and Telescopen sivuilla

Tietoa ja havaintovinkkejä kuunpimennyksistä ALPO:n nettisivuilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *