Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla heinä-elokuussa 2015

Juha Ojanperä:

Heinäkuussa yöt ovat vielä valoisia etenkin Pohjois-Suomessa. Kuitenkin kuun loppua kohti alkavat yöt jo hämärtyä! Heinäkuu ja erityisesti heinäkuun loppupuolisko on erityisen hyvää aikaa valaisevien yöpilvien tarkkailulle! Elokuussa päästään taas nauttimaan jo pimeistä, mutta vielä lämpimistä öistä ja usein taivaalla leiskuvat tuolloin elosalamat, kalevantulet sekä perseidien meteoriparven tähdenlennot!

Tähtitaivas Helsingissä 15.7.2015 klo 00.00. Kuva: Ursa ry.

Tähtitaivas Helsingissä 15.7.2015 klo 00.00. Kuva: Ursa ry.

Tähtitaivas

Heinäkuussa taivaalla näkyvät lähinnä vain kaikkein kirkkaimmat tähdet, mutta elokuussa öiden pimennyttyä taivaalla näkyvät hyvin Linnunrata lounaisella taivaalla sekä Linnunradan seudun tähdistöt, kuten Joutsen, Lyyra ja Kotka. Etelä-Suomessa voi taivaalta löytää tuolloin myös Kilven tähdistön sekä bongata Jousimiehen tähdistön pohjoisimpia tähtiä. Myös Käärme ja Käärmeenkantaja ovat näkyvissä alkuillasta. Myöhemmin yöllä eteläiselle taivaalle nousevat syystaivaan tähdistöt kuten Vesimies, Pegasus, Andromeda sekä himmeä Kalojen tähdistö.

Planeetat ja Kuu

Heinäkuun aikana ei taivaalla juuri planeettoja näy. Oikeastaan ainoa planeetta, joka on heinäkuussa edes jotenkuten havaittavissa on matalalla etelätaivaalla roikkuva Saturnus. Planeetta on havaittavissa Etelä-Suomessa heinäkuun lyhyiden öiden aikana.

1.7.2015 on havaittavissa mielenkiintoinen planeettojen kohtaaminen! Tuolloin taivaan kaksi kirkkainta planeettaa, eli Venus ja Jupiter kohtaavat ollen parhaimmillaan vain 20′ päässä toisistaan.

Illalla 26./27.7. Kuu on lähellä Saturnusta matalalla etelätaivaalla. Kuu on tuolloin Skorpionin tähdistössä.

Heinäkuun täysi- ja uusikuu ajoittuvat kuukauden mittaan allaolevan luettelon mukaisesti. Tänä vuonna heinäkuulle sattuu poikkeuksellisesti peräti kaksi täyttäkuuta!

  • Heinäkuun 1. täysikuu: 2.7.2015
  • Heinäkuun 2. täysikuu 31.7.2015
  • Heinäkuun uusikuu: 16.7.2015

Elokuussa Saturnus on vielä havaittavissa alkukuun aikana heti kun taivas on riittävän hämärä. Elokuussa yön aikana ovat havaittavissa Kaloissa oleva Uranus ja Vesimiehessä majaileva Neptunus. Molemmat planeetat ovat hyvin himmeitä, ja ne ovat havaittavissa kiikareilla tai kaukoputkella. Elokuun aikana Mars nousee aamutaivaalle juuri ennen auringonnousua. Mars on tuolloin matalalla itäisellä taivaalla.

Kuu on lähellä Saturnusta 22./23.8.2015. Kuu ja Saturnus on tuolloin matalalla etelätaivaalla Skorpionin tähdistössä.

Elokuussa vähenevä kuunsirppi peittää Aldebaranin yöllä 8./9.8.2015. Tuolloin Aldebaranin esiintulo Kuun takaa on havaittavissa.

  • Elokuun täysikuu: 29.8.2015
  • Elokuun uusikuu: 14.8.2015

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Kääpiöplaneetat Ceres ja Pluto ovat molemmat Jousimiehen tähdistössä, eivätkä ole havaittavissa. Ceres ei edes nouse Suomessa horisontin yläpuolelle, ja Plutonkin havaintomahdollisuudet ovat lähinnä teoreettiset johtuen kääpiöplaneetan himmeydestä ja sijainnista hyvin matalalla taivaalla.

Asteroidi 4 Vesta on heinä–elokuussa Valaan tähdistössä. Vestan kirkkaus on 6,7 magnitudia, joten se on helposti havaittavissa tavallisilla kiikareilla.

Meteoriparvet

Eräs elokuun perinteisiä kohokohtia tähtiharrastajan kannalta on perseidien meteoriparvi, jonka maksimi on 12.8.2015. Parven meteoreja on havaittavissa 17.7.–24.8. välisenä aikana. Parven paras havaintoaika on kuitenkin maksimin tienoilla, 11.–14.8.2015. Perseidien parvi on tunnettu aktiivisuudestaan: maksimiyönä voi odottaa näkevänsä jopa 50–70 persidiä. Tänä vuonna Kuu ei häiritse perseidien havaitsemista. Muita elokuun vähäisempiä meteoriparvia ovat iota-akvaridit ja kappa-cygnidit.

Ilmakehän ilmiöt

Heinäkuu on parasta aikaa valaisevien yöpilvien havaitsemiselle! Tuolloin yöpilviä voi näkyä jopa useana yönä peräkkäin! Elokuun alkupuolelle tultaessa yöpilvien näkyminen vähenee, ja kausi loppuu yleensä joskus perseidien maksimin tienolla. Pohjois-Suomessa avautuu elokuussa pieni havaintoikkuna yöpilville, joten tuolloin pohjoisen havaitsijoiden kannattaa olla hereillä!

Haloilmiöitä nähdään tavallisesti myös heinä–elokuussa. Erityisesti elokuu on tilastojen valossa hyvää aikaa haloilmiöiden näkymisen kannalta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *