Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Milloin kuvauskausi päättyy?

Hannu Määttänen:

Useimmat visuaalihavaitsijat laittavat kaukoputkensa eteläisessä Suomessa kesätauolle viimeistään huhtikuun lopuilla. Joku sitkeä saattaa vielä toukokuun alkupäivinä mennä aamuyöllä katsomaan etelätaivaan kohteita. Mutta koska kuvausikkuna sulkeutuu?

Kesäkuun tapahtuma- ja talkooviikonloppu Tähtikalliolla tarjosi lauantain vastaisena yönä ajoittain mahdollisuuden kuvauskokeiluun. Innolla ryhdyimme kokeilemaan, josko Allunan silmä vielä löytäisi taivaan kohteita. Kesäyön vähiten valoisina hetkinä etelässä ovat tarjolla mm. Käärmeenkantajan lukuisat pallomaiset joukot.

Aivan kohdalleen ei Allunan vajaasti koulutettu GOTO kohteita aluksi saanut, mutta Rauno Päivisen opastukselle kohteiden haarukointi näkökenttään alkoi sujua. Tähdistä saapuvan valon määrä ei kesäyönä vähene, mutta vaalea taustataivas latistaa kontrastin minimaaliseksi. Kontrastia voidaan parantaa värisuodattimella, joka vaimentaa taustataivaan sineä voimakkaammin kuin tähdestä saapuvaa valoa. Kuten oletettavaa, tarjosi H-alfa-suodatin käytettävistä olevista parhaan kontrastin. Sovelias valotusaika oli vain kaksi sekuntia. Ensimmäiseksi kohteeksi tuli M107. Jo ensimmäisessä ruudussa näkyi rohkaisevasti tähtiä. Lupaavan lähtökohdan kannustamana otettiin seuraavaksi kohteeksi M10, joka on selkeästi kirkkaampi pallomainen tähtijoukko. Kuvia otettiin 30 ja kutakin valotettiin kaksi sekuntia. Kuvat otettiin lauantaina 13. vuorokauden puolella, siis runsas viikko ennen kesäpäivän seisausta.

Oheinen, lähes käsittelemätön koostekuva M10:stä tarjoaa koruttoman näyn kohteesta. Käytetylle suodattimelle ei ollut käyttökelpoisia flättejä, joten kuva kertoo lahjomattomasti valon väylälle osuneista roskista ja valon jakautumasta kennolle. Taustavalon ja tähtien vähäinen kirkkaussuhde ilmenee taustataivaan sävyn porrastumisena.

Tuloksesta voidaan päätellä, että eteläisessä Suomessa CCD-kuvaajan kesätauon pituus on korkeintaan kolme viikkoa.

Muita kuvattuja kohteita olivat eteläisen taivaan komeat pallomaiset M12, M13, M14 ja M92.

Kuvaustiimi: Kari Laihia, Rauno Päivinen ja Hannu Määttänen.

Kuvaustiimi Kari Laihia, Rauno Päivinen ja Hannu Määttänen

Kuvaustiimi Kari Laihia, Rauno Päivinen ja Hannu Määttänen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *