Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähdenpeittojen havaitsijat Hannoverissa

Matti Suhonen:

Tähdenpeittojen havaitsijoiden symposioita on järjestetty vuodesta 1981 lähtien. Kokousten järjestäjinä ovat olleet paikalliset tähtitieteelliset yhdistykset, joita ovat tukeneet planetaariot, observatoriot, tutkimuslaitokset tai yliopistot. Symposioiden ohjelmiin kuuluvat useat tähdenpeittojen havaitsemista, ennusteiden laatimista ja havaintotulosten käsittelyä koskevat esitelmät, havaintoprojekteja esittelevät näyttelyt sekä retket observatorioihin tai muihin mielenkiintoisiin kohteisiin. Vapaamuotoiset keskustelut ovat merkittävä osa symposioiden ohjelmaa.

esop34_logo

Havaitsijoiden järjestöt

Tähdenpeittojen havaitsijoiden yhdyssiteenä on Yhdysvalloissa toimiva International Occultation Timing Association (IOTA), sen Euroopassa toimiva sisarjärjestö IOTA-ES (IOTA – European Section) ja vastaavat järjestöt mm. Uudessa Seelannissa.

Yhdistysten jäsenistössä on tavallisia tähtitieteen harrastajia, edistyneitä havaitsijoita sekä tähtitieteellisestä tutkimuksesta palkkansa saavia henkilöitä.

Symposiot

Eurooppalaiset tähdenpeittojen havaitsijat ovat kokoontuneet vuosittain elokuun viimeisenä viikonloppuna johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin. Ensimmäinen kokoontuminen tapahtui 7.11.1981 Hannoverissa. Tapahtuman kestosta ei ole säilynyt tietoa. Järjestäjänä toimi Astronomischer Arbeitskreis Hannover e.V. (AAH).

Koska ensimmäisen symposion ajankohta oli lähellä vuoden loppua, seuraavana vuonna ei järjestetty symposiota. Toisen symposion järjestivät AAH ja Institut für Erdvermessung 19.–20.3.1983.

Symposioita on pidetty useaan kertaan Alankomaissa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Puolassa, Saksassa, Tsekkoslovakiassa, Tsekeissä ja Slovakiassa. Pohjoismaissa symposio on ollut kahdesti: 1987 Tanskassa ja 2005 Suomessa. Ranskassa symposio oli vuonna 2004.

Symposio ESOP XXXIV 2015

Tämän vuoden symposion isäntäkaupunkina on Hannover, jonka uuden raatihuoneen siluetti on symposion logossa.

Ohjelmaan kuuluu kahtena päivänä pidettävät yhdeksän esitelmää, grillituotteiden nauttiminen tervetuliaistilaisuudessa, yhteinen illallinen lauantai-iltana, seuraavan symposion esittely, kahvi- ja lounastauot, tutustuminen kaupunkiin, Hannoverin pormestarin vastaanotto, opastettu retki Braunschweigiin, tutustuminen Sarstedtissa Geo 600 -näyttelyyn ja vierailu Max-Plankin instituutin Auringon tutkimusasemalla.

Symposion osanottomaksu on IOTA-ES:n jäseniltä toukokuun loppuun saakka 86 euroa. Retket maanantaina ja tiistaina maksavat 34 ja 42 euroa.

Linkit:

Symposioiden historia: http://farago.de/ESOP/index.htm

Symposion ESOP 2015 tiedot: www.esop34.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *