Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Taivas täyttyi revontulista Etelä-Suomea myöten

Taivas täyttyi revontulista Etelä-Suomea myöten

Juha Ojanperä:

Viimeyönä (17./18.3.2015) taivas täyttyi kirkkaista revontulista aina Etelä-Suomea myöten. Viimeyön revontulista kertyi Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään yli 250 havaintoa. Revontulet alkoivat näkyä jo hyvin varhain illalla, kun taivas on vielä hyvin valoisa. Monin paikoin revontulia havaittiin aina aamunkoittoon asti. Yön revontulinäytelmässä havaittiin useita alimyrskyjä, joiden aikana havaittiin upeita revontulikoronoita eri puolilla Suomea.

Revontulet aiheutti aamulla 17.3.2015 Maahan osunut Auringon massapurkauspilvi. Pilvi oli peräisin auringonpilkkuryhmässä AR 2297 15.3.2015 tapahtuneesta purkauksesta.

Purkauksesta alkanut magneettinen myrsky oli hyvin voimakas. Myrskyn aikana Maan magneettista häiriöisyyttä kuvaava K-indeksi saavuti tason 8, mikä merkitsee voimakasta myrskyä. K-indeksin arvoa mitataan asteikolla 0-9.

Revontulia Kempeleen taivaalla. Kuva: Jarmo Leskinen.

Revontulikorona Kempeleen taivaalla. Kuva: Jarmo Leskinen.

Linkit

Havainnot revontulista Taivaanvahdissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *