Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla tammi-helmikuussa 2015

Tapahtumat taivaalla tammi-helmikuussa 2015

Juha Ojanperä:

Uuden vuoden koittaessa tammikuussa yöt ovat vielä hyvin pitkät, vaikka talvipäivänseisaus onkin jo takanapäin. Tammikuussa pimeää riittää Etelä-Suomessakin 12 tuntia, joten mahdollisuudet tähtitaivaan havaitsemiseen ovat hyvät!

Tähtitaivas Helsingissä 15.1.2015 klo 01.00.

Tähtitaivas Helsingissä 15.1.2015 klo 01.00.

Tähtitaivas

Alkuillasta auringon laskettua taivaalla näkyvät syystaivalta tutut tähdistöt kuten Joutsen, Lyyra, Kotka, Pegasus ja Valaskala. Myös Linnunrata on vielä hyvin näkyvissä läntisellä taivaalla. Illalla ennen puoltayötä talvista tähtitaivasta hallitsevat Orion ja muut talviset tähtikuviot kuten Ajomies, Kaksoset ja Härkä. Orionin vyön tähtien avulla matalalta eteläiseltä taivaalta löytyy taivaan kirkkain tähti, Sirius. Usein talvi-iltaisin Sirius tuikkii matalalla puiden latvojen yläpuolella huomiotaherättävän kirkkaana.

Planeetat ja Kuu

Tammikuussa riittää planeettojen ystävälle mukavasti havaittavaa! Heti alkuillasta auringon laskettua lounaisella taivaalla on havaittavissa peräti viisi planeettaa: Merkurius, Venus, Mars, Neptunus ja Uranus. Yön edetessä myös Leijonan tähdistössä sijaitseva kaasuplaneetta Jupiter nousee idästä ollen korkella eteläisellä taivaalla aamulla ennen auringonnousua.

Tammikuun aikana tapahtuu muutamia mukavia taivaankappaleiden kohtaamisia. Kohtaamisista ensimmäinen tapahtuu 12.1.2015, jolloin Aurinkokuntamme sisimmät planeetat Merkurius ja Venus ovat erittäin lähellä toisiaan. Kohtaamishetkellä ne ovat alle asteen päässä toisistaan! Tämä planeettapari on tuolloin tosin hyvin matalalla, joten parhaimmat mahdollisuudet tämän kohtaamisen havaitsemiseen ovat Etelä-Suomessa jostain korkealta paikalta havaittuna heti auringonlaskun jälkeen. Toinen planeettakohtaaminen tapahtuu 20.1.2015, jolloin ulkoplaneetat Mars ja Neptunus ovat lähellä toisiaan. Lähimmillään planeetat ovat toisiaan yöllä 19./20.1., jolloin niiden välinen etäisyys on vain 13 kaariminuuttia! Tätä planeettakohtaamista on mahdollista havaita muutamana päivänä konjunktiohetken ympärillä. Kolmas taivaankappaleiden kohtaaminen tapahtuu 21.1.2015, jolloin sisäplaneetat Merkurius ja Venus ovat lähellä hyvin ohutta kuunsirppiä illalla auringonlaskun jälkeen. Aurinkokuntamme sisimmän planeetan Merkuriuksen kulmaetäisyys Auringosta on suurimmillaan 14.1.2015, jolloin se on 18 astetta. Merkurius on siis parhaiten havaittavissa kuun puolivälin paikkeilla. Merkuriuksesta seuraava planeetta Venus on hyvin havaittavissa iltaisin koko tammikuun ajan.

Helmikuussa Merkurius on jo hävinnyt näkyvistä, mutta Venus, Mars, Neptunus ja Uranus ovat hyvin havaittavissa iltataivaalla. Jupiter on havaittavissa aamuyöllä. Myös helmikuussa tapahtuu taivaankappaleiden kohtaamisia: 1.2.2015 Venus ja Neptunus ovat 45′ etäisyydellä toisistaan, 20.2. Venus ja Mars ovat vain 50′ päässä toisistaan ohuen kuunsirpin ollessa alle viiden asteen päässä tästä planeettakaksikosta. Venus ja Mars ovat lähimmillään toisiaan 22.2.2015, jolloin planeetat ovat vain 24′ päässä toisistaan.

Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana täysikuut sattuvat kuun alkupuolelle ja uusikuu on kuun puolivälin jälkeen. Tammikuun täysikuu on 5.1. ja helmikuun 3.2. Uusikuu on tammikuussa 20.1. ja helmikuussa 18.1.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Tammi-helmikuussa kääpiöplaneetat Ceres ja Pluto ovat molemmat Jousimiehessä, eivätkä ne ole havaittavissa. Asteroidi 4 Vesta on Kauriin tähdistössä ja on havaittavissa iltaisin auringonlaskun jälkeen. Muita havaittavia kirkkaita asteroideja tammi-helmikuussa ovat muun muassa 2 Pallas Käärmeenkantajassa, 3 Juno Vesikäärmeessä, 5 Astraea Kaloissa 6 Hebe Härässä ja 7 Iris Leijonassa.

Komeetta C/2014 Q2 (Lovejoy) on havaittavissa tammi-helmikuun aikana. Tuolloin komeetta liikkuu Härän tähdistöstä Oinaan ja Kolmion kautta Andromedaan. Komeetan kirkkauden ennustetaan olevan suurimmillaan tammikuun alkupuolella, jolloin sen ennustettu kirkkaus on noin 7 magnitudia. Tästä komeetasta on siis lupa odotella kiikareilla havaittavissa olevaa kohdetta.

Meteoriparvet

Tammi-helmikuussa ainoa merkittävämpi meteoriparvi on kvadrantidit, joka on aktiivinen 1.–5.1. Parven maksimi on 2./3.1. Maksimiyönä voi parhaimmillaan havaita jopa 60 tähdenlentoa tunnissa, tosin täysikuu haittaa parven havaitsemista tänä vuonna.

Ilmakehän ilmiöt

Tammi-helmikuu on erinomaista aikaa myös ilmakehän ilmiöiden havaitsemiselle. Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana revontulia havaitaan yleisesti erityisesti maamme pohjoisosassa. Myös jääsumuhaloja havaitaan eri puolilla maata alkuvuoden aikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *