Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Auringon moniaaltoalueen havaintoprojekti

Auringon moniaaltoalueen havaintoprojekti

Marko Kämäräinen:

Havaintoprojekti lähti käyntiin maaliskuussa 2012 kun sovittiin suunnitelmasta Järvenpäässä olevan Sampo-radioteleskoopin käytöstä. Palaverissä juteltiin että kun Altair ry:n tiloissa olevasta radioteleskoopista saadaan data lähes reaaliajassa, niin Lahdessa Pirttiharjun tähtitornilla kuvataan purkaus joka on kohdistunut siten Maahan päin.

Etuna on nopeus, sillä esimerkiksi Spaceweather.com sivulle tuleva ilmoitus on usein ollut projektiamme hitaammin luettavissa. Vaikeutena on, miten olla tähtitornilla kuvaamassa kun flare-purkaukset eivät kauaan aina kestä. ja matkaa tornille on neljä kilometriä ehtiäkseen kuvaamaan. Ratkaisuna oli että joku projektiin osallistuva päivystää Lahden Ursan tähtitornilla esimerkiksi kolme tuntia odottaen Altair ry:n tiloissa olevasta Sampo-laitteesta tulevaa ilmoitusta purkauksesta. Ursan Aurinkojaosto on myös mukana projketissa vähintään verkkosivuilla olevassa ajankohtaisessa tiedotteessa siitä, missä mennään. Moniaaltoalue tarkoittaa projketissa useilla eri aallonpituuksilla tehtävää havainnointia. Radioaallonpituudella vedyn spektrin h-alpha sekä näkyvävalo kuuluvat myös havaintoihin. Sampo-teleskoopille parhaat havaintoajankohdat olisivat aurinkomyskyjen keskittymät kevät- ja syyspäiväntasauksen ympärillä, kun Maa on suosiollisessa asennossa Aurinkoon nähden ja Suomessa on usein mukava havaintosääkin.

Menetelmä purkauksen kuvamiseen

Purkauksen, eli protberanssin kuvaaminen auringon pintaa vasten on haastavaa. Internet on pullollaan kuvia, joissa purkaus näkyy auringonreunalla, mutta pintaa vasten kuvattu onnistunut video-otos flare- purkauksesta harrastajien toteuttamana on vähän harvinaisempaa. Lahdessa on käytössä DayStar h-alpha 0,6Å oleva suodin, joka on melko iäkäs, mutta hyvässä kunnossa (katso Kuva 1). Laite asennetaan Väisälä refr. 153mm/2063mm teleskooppiin. DoubleStacker-laitetteen hankintaa Lahteen on suunniteltu, mutta sitä ei ole vielä saatu hankittua. Laite mahdollistaisi pintaa vasten otetun purkauksen kuvaamisen myönteisesti.

Kuvaaminen aloiteltiin Canon EOS 600D digikameralla ottamalla videota protuberansseista. Katso videolinkki YouTubesta.

Kuvaamista on tarkoitus kehittää eteenpäin ja puhaltaa hankkeeseen tuulta purjeisiin. Lahden yhdistyksessä projketiin osallistuu viisi jäsentä, jotka olivat mukana perustamis palaverissa Järvenpäässä. Tarkoitus on saada Sampo-data ja sen analyysit Taivaanvahti-palveluun ja lisäksi T+a lehden foorumille, johon myös oma sivu projektille.

Kuva1. Pirttiharjun tähtitornilla taannoin otettu kuva auringosta DayStar h-alpha 0,6Å suotimella ja Väisälä 2053mm/2063mm refrakotrilla digipokkarikameralla. Suodin edelleen mainiossa kunnossa. Kuva: Marko Kämäräinen

Kuva 1. Pirttiharjun tähtitornilla taannoin otettu kuva auringosta DayStar h-alpha 0,6Å suotimella ja Väisälä 2053mm/2063mm refrakotrilla digipokkarikameralla. Suodin edelleen mainiossa kunnossa. Kuva: Marko Kämäräinen

Sampo -radioteleskooppi Järvenpäässä

Radioteleskooppi on itse tehty ja se sijaitsee Keski-Uudenmaan Altarin ry:n tiloissa. Radioteleskooppi kuuluu Solar Storm Radio Network SSRT verkostoon. Verkoston on laittanut alulle Percival Andrews. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä kuusi radioteleskooppia eri puolilla maailmaa. Laitteesta tuleva data on saatavissa Internetissä, jossa näkyy käppyrä päivittyen tunnin välein. Sampo-radioteleskooppi mittaa 23,4 khz taajuudella, siis mittaa epäsuorasti. Sampo-laite ottaa signaalin Ranslohissa Saksasta tulevasta VLF-antennista. Antenniasemalla on päivttäinen huoltokatko aamupäivisin joka näkyy käppyrässä laskuna (katso kuva 2). Altair ry:n verkkosivulla on kerrottu seuraavaa: “Sampo-radioteleskooppi toimii siten, että kehäantennille heijastuu ionosfäärin kautta mitattava signaali, jonka vahvistin vahvistaa mittausta varten. Äänikortti muuntaa analogisen signaalin tietokoneen ymmärtämään digitaaliseen muotoon. Yksi ohjelma mittaa signaalin voimakkuutta sekä tallentaa tulokset tekstitiedostoon ja toinen piirtää tuloksista kuvaajan. Sen jälkeen kuvaajat ladataan SSRT Network -sivustolle, jossa niitä voi tarkastella kuka tahansa. Sivustolle tallentuu myös GOES-satelliitin mittaustuloksista piirretty kuvaaja”.

Kuva2.  Intrnetistä löytävä Sampo- radioteleskoopin data päivittyy tunnin välein. Kuvassa purkaus kello 12.00 kohdalla.

Kuva 2. Internetistä löytävä Sampo- radioteleskoopin data päivittyy tunnin välein. Kuvassa purkaus kello 12.00 kohdalla.

Hankkeen etuja

Hankkeeseen liittyy muutamia etuja. Jos saamme onnistunutta videota flare-purkauksesta pintaa vasten, voimme tarjota tuloksia korkeakouluille. Korkeakoulut voivat puolestaan edesauttaa uusien laitteiden hankinnassa jopa lahjoituksin. Se taas vie harrastusta eteenpäin ja tuo iloa jatkaa projektia. Toisaalta ajankäyttö tällaiseen luonnontieteelliseen harrastukseen voi avartaa maailmankatsomusta. Määritelläänhän “maailma”-termi sanakirjoissa maailmankaikkeutena.

Linkit:

Sampo -radioteleskooppi
Ursan aurinkojaosto
Keski-Uudenmaan Altair ry
Lahden Ursa ry

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *