Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvia: komeetta Jacques, yöukkoset ja Katternö Skywathcersin pallon lento

Syksyn tullen saapuvat myös pimeät yöt, ja Linnunrata loistaa upeasti pimeällä yötaivaalla. Alla Marko Kämäräisen kuva Linnunradasta Joutsenen tienoilla. Kuva on otettu Vaasassa syyskuussa 2007.

Linnunrataa Joutsenen tienoilla. Kuva: Marko Kämäräinen.

Linnunrataa Joutsenen tienoilla. Kuva: Marko Kämäräinen.

Heinäkuun 17. 2014 koitti Katternö Skywatchers -yhdistyksen väelle jännittävä ja ainutlaatuinen päivä. Tuolloin lähetettiin matkaan yhdistyksen oma luotauspallo kohti yläilmakehää. Pallo nousi kaikkiaan 26 kilometrin korkeuteen, kunnes se lopulta räjähti! Pallo nousi siis hyvän matkaa stratosfäärin puolelle ja niin korkealle, että sieltä käsin on mahdollista havaita avaruuden mustuus ja Maapallon kaarevuus! Pallo oli varustettu kolmella, pienikokoisella GoPro -kameralla, jotka kuvasivat näkymiä pallosta. Alla muutamia kuvia pallon lennosta:

Valmistautuminen pallon lennätykseen. Kuva: Carl-Johan Källmann

Valmistautuminen pallon lennätykseen. Kuva: Carl-Johan Källmann

GoPro -kameran ottama kuva yläilmoista. Huomaa, miten kuvassa näkyy Maapallon kaarevuus ja avaruuden mustuus!

GoPro -kameran ottama kuva yläilmoista. Huomaa, miten kuvassa näkyy Maapallon kaarevuus ja avaruuden mustuus! Kuva: Katternö Skywatchers.

Vielä toinen kuva Katternö Skywatchersin pallon lennolta. Kuva: Katternö Skywatchers.

Vielä toinen kuva Katternö Skywatchersin pallon lennolta. Kuva: Katternö Skywatchers.

Elokuussa ukkosmyrskyt riehuivat eri puolilla Suomea, niin yöllä kuin päivälläkin. Alla kaksi Kari Kalervon tyylinäytettä salamakuvauksesta.

Salama 13.8.2014 Vihdissä- Kuva: Kari Kalervo.

Salama 13.8.2014 Vihdissä- Kuva: Kari Kalervo.

Kari Kalervo onnistui kuvaamaan salaman päivänvalossa Vihdissä 13.8.2014. Kari kertoo kuvastaan seuraavasti:

Päiväsalama aurinkosuodattimella

Varhain aamulla kuvauspaikkaani lähestyi tummanpuhuva ukkospilvi. Synkästä pilvestä huolimatta taivas oli ehtinyt vaaleta jo niin paljon, että ukkosen kuvauksessa olisin joutunut käyttämään sekunnin murto-osan valotusaikoja. Näin lyhyillä ajoilla homma olisi mennyt epätoivoiseksi kameran laukomiseksi ja muistikortin tyhjentelyksi.

Päätin kokeilla salamakuvauksessa yhdeksän aukkoa himmentävää Hoyan aurinkosuodatinta. Tällä tummalla harmaasuodattimella pääsisin parinkymmenen sekunnin valotusaikoihin. Nyt onnistuminen vaikutti jo mahdolliselta.

Aloin laukoa live-time –valotuksia. Sitten taivaalla välähti! Vilkaisin kameran takanäyttöä, johon valojuova miltei saman tien ilmestyi. Olin yllättynyt, kuinka selvästi salama erottui. Annoin kuvan valottua vielä hetken, kunnes lopputulos näytti maisemankin osalta hyvältä.

Salama 13./14.8.2014 välisenä yönä kuvattuna Lohjanjärven rannoilla, Uudellamaalla. Kuva: Kari Kalervo.

Salama 13./14.8.2014 välisenä yönä kuvattuna Lohjanjärven rannoilla, Uudellamaalla. Kuva: Kari Kalervo.

Päiväsalamoiden lisäksi Karia onnisti myös yöllä, nimittäin seuraavana yönä Kari Kalervo onnistui kuvaamaan salaman uudestaan Lohjanjärven rannoilla. Kari Kertoo havainnostaan seuraavasti:

Yösalama live-time valotuksella

Yöukkosen kuvauksessa ongelmana on valotuksen määrittäminen. Milloin kuva on saanut valoa tarpeeksi? Osuiko välähdys kuva-alalle, ja kuinka se vaikutti lopputulokseen?

Olympus-kameroiden live-time –toiminto on ainutlaatuinen ominaisuus. Se osaa näyttää kameran takanäytöllä lähes reaaliaikaisesti kuvan kirkastumisen pitkien valotusten aikana. Kuvat siis sananmukaisesti valottuvat esiin!

Yösalamoita Lohjanjärven pimeydessä jahdatessani ensin sommittelin näkymän optisella irtoetsimellä. Sitten kytkin Olympuksen live-timen päälle. Kun taivaalla välähti, salaman vaikutus ja osuminen kuva-alalle oli melkein heti nähtävissä. Tämän jälkeen lankalaukaisimella oli helppo lopettaa valotus oikealla hetkellä, kun kuva oli valottunut sopivasti.

Tapio Lahtinen käväisi Hauholla kuvaamassa nyt elo-syyskuussa hyvin näkynyttä Jacques -komeettaa. Lahtisen kuvassa komeetalla näkyy heikosti pyrstöäkin. Komeetta on kuvaushetkellä ollut korkealla Kassiopeian tähdistössä.

Komeetta C/2014 E2 (Jaqcues). Kuva: Tapio Lahtinen.

Komeetta C/2014 E2 (Jacques). Kuva: Tapio Lahtinen.

Tapio Lahtinen ja Antti Auvinen innostuivat yhteistuumin kuvaamaan oman Paikallisen ryhmämme kääpiögalaksia IC 1613, joka sijaitsee Valaan tähdistössä, ja on näinollen aina varsin matalalla Suomen horisontista katsottuna. Oheinen kuva on yhdistelmä useasta valotuksesta, jotka on otettu kuluvan vuoden syyskuun lopussa.

Oman Paikallisen ryhmämme kääpiögalaksi IC 1613 Tapio Lahtisen ja Antti Auvisen kuvaamana. Kuva on yhdistetty useasta valotuksesta, jotka on otettu kuluvan vuoden syyskuun viimeisellä viikolla.

IC 1613. Kuva Tapio Lahtinen ja Antti Auvinen.

Syksyn pimeiden öiden myötä myös revontulet ovat alkaneet taas loimottaa öisellä taivaalla. Alla kaksi tyylinäytettä revontulten kuvaamisesta Timo alangon ja Arja Siikströmin mukaan.

Revontulia Muoniossa 12.9.2014. Kuva: Timo Alanko

Revontulia Muoniossa 12.9.2014. Kuva: Timo Alanko

Revontulia Rautalammilla 27.9.2014. Kuva: Arja Siikström

Revontulia Rautalammilla 27.9.2014. Kuva: Arja Siikström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *