Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pallomainen tähtiharrastajajoukko ja muita havaintoja Cygnuksella

Pallomainen tähtiharrastajajoukko ja muita havaintoja Cygnuksella

Sanna Siltanen:

Perinteinen tähtiharrastajien kesätapaaminen Cygnus järjestettiin helteisessä heinäkuussa Keski-Uudenmaan Altairin jäsenistön voimin Leiriniemessä, Mäntsälässä. Tämä tapahtuma onkin ollut monen harrastajan kesäinen kokoontumisajankohta parinkymmenen vuoden ajalta.

Tällä kertaa tapahtuman esitelmät painottuivat paljolti havaintoihin. Täten havaintokilpailu sopikin tähän yhteyteen kuin renkaat Saturnuksen ympärille. Yleensä tähtiharrastajat havaitsevat syvää taivasta, aurinkoa, ilmakehän ilmiöitä, mutta tällä kertaa annettiin kinkkinen havaintokohde: Cygnus 2014 tapahtuma.

Tavoitteena oli piirtää cygnusmaisin havainto ja hienoilla sponsorikynillä se luonnistuikin valmiille havaintopohjalle. Havaintoja kerättiin koko tapahtuman ajan ja sunnuntaina, viimeisen päivän aamuna, ne laitettiin esille. Siitä kukin sai äänestää mielestään perinteisimmän Cygnus-havainnon. Idea havaintokilpailusta tuli jo edellisen vuoden Cygnuksella Vihdissä ja hioutui lopulliseen muotoonsa pari kuukautta ennen heinäkuuta.

Osa aktiivisten tähtiharrastajien elämää siirtyi historiaan Ursa Minorin lopettamisen yhteydessä, niin tuntui luontevalta kunnioittaa sitä jollain tavalla. Eli ennen ccd-kameroiden yleistymistä perusharrastaja tarttui kynään ja paperiin, piirsi mahdollisimman tarkasti havaintonsa paperille. Sen jälkeen se lähetettiin julkaistavaksi Ursa Minor-lehteen. Siten syvän taivaan havaintopohjasta muokkautuikin tapahtuman havainnointiin räätälöity alusta, johon kukin osallistuja sai tehdä oman mielestään cygnusmaisimman havaintonsa.

Havaintoja tuli parisenkymmentä ja neljä parasta palkittiin hienoilla palkinnoilla ja kaksi eniten ääniä keränneet havainnot sai myös kunniakirjan Altairin edustajilta. Äänestämisen lisäksi äänestyskuponkiin sai laittaa perustustelut valinnalleen. Perustelut olivat havaintojen lisäksi aika hilpeitä ja palkintojen jako suoritettiinkin varsin keveissä tunnelmissa.

Voittajaksi päätyi Jari Pekka Savojoen havainto aiheesta pallomainen tähtiharrastajajoukko, jossa kuvataan havaintoa seuraavasti:

“Pallomainen tähtiharrastajajoukko. Joukossa suurin osa vanhoja tähtiharrastajia, joukon nuoret tähtiharrastajat olivat aktiivisempia ja selvästi levottomampia. Joukko oli epästabiili ja pysyi kasassa vain n. 5 min.”

Voittajahavainto:

Jari-Pekka Savojoen havainto "pallomaisesta tähtiharrastajajoukosta"

Jari Pekka Savojoen havainto Pallomainen tähtiharrastajajoukko, kuvaus ilmiöstä oli mitä huvittavin. Havainto tehty Cygnusella yhteiskuvan ottohetkellä, jolloin porukka oli tiiviimmimmillään ja lähes kaikki olivat yhdessä paikassa kerrankin samaan aikaan.

Toiseksi sijoittui Heidi Östmanin piirtämä kaunis järvimaisema. Lisäksi kaksi havaintoa saivat yhtä monta ääntä ja jaettu 3. sija meni kahdelle havaitsijalle, Kaija Tuunalle ja Jari Kuulalle.

Jari Kuulan havainto:

jari-kuulan-havainto

Kolmannen jaetun sijan saanut Jari Kuulan havainto kuvastaa hyvin Cygnus 2014-tapahtuman monipuolisuutta. Siinä tulevat esiin niin Nordenskiöldin kotimuseossa käynti, iltaohjelman pelimannit, kaukoputket, Kari Laihian hieno lasipallo ja perinteinen telttamajoitusvaihtoehto.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *