Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus: Tähtiharrastuksesta on moneksi – ihmettelystä havainnointiin

Pääkirjoitus: Tähtiharrastuksesta on moneksi – ihmettelystä havainnointiin

Jarno Malaprade

Jarno Malaprade

Pääkirjoitus: Tähtiharrastuksestä on moneksi – ihmettelystä havainnointiin

Tähtitiede on saanut alkunsa lapsenomaisesta ihmettelystä. Vuosituhansien saatossa yksi sun toinenkin on ehtinyt luomaan katseen taivaalle ja kysymään: “Mitä ihmettä tuolla tapahtuu?” Niin alkoi (ihan huomaamatta) myös oma kiinnostukseni tähtitieteeseen.

Muistan elävästi, kuinka kymmenen vanhana makasin selälläni laiturilla pimenevänä elokuun yönä Lohjan Hormajärvellä. Vieressäni taivasta ihmettelivät paras ystäväni ja hänen isänsä. Halusimme nähdä tähdenlentoja, ja niitä näkyi paljon. Niiden välissä ystäväni isä kertoi tarinaa taivaan tapahtumista. Oli ihmeellistä ajatella, että kaikki ne valopisteet ovat “kaukaisia aurinkoja” ja galakseja – käsittämättömän isoja tähtiryppäitä – ja että avaruus on täynnä erilaisia murikoita, jotka satunnaisesti piirtävät taivaalle hienoja viivoja. Nyt tiedän nähneeni Perseidien meteoriparven. Perseidejä esiintyy 17.7. – 24.8. ja parven maksimi on 12.8. Kannattaa käydä katsomassa.

Pienelle pojalle kokemus oli ikimuistoinen, ja antoi sysäyksen kaivaa esille aiheeseen liittyviä popularisoituja tekstejä. Koitinpa jopa yläasteikäisenä tavata Stephen Hawkingin teosta Ajan lyhyt historia (Ajan lyhyt historia: Alkuräjähdyksestä mustiin aukkoihin, 1988). Samalla mukaan hyllyriveistä tarttui myös aimo annos tieteisfiktiota, joista Arthur C. Clarken teokset merkittävimpinä. Oli aivan upeaa pohtia ja koittaa hälventää populaarien tiedejulkaisujen ja scifin eroa. Tuolloin en vielä ymmärtänyt, kuinka paljon tieteen harjoittaminen ja erityisesti uudet merkittävät löydöt vaativat kovan työn ja tarkkuuden lisäksi myös mielikuvistusta ja hyvää onnea.

Tähtiharrastuksesta on moneksi. Harrastajana voit olla kiinnostunut lukemaan kosmologisen tutkimuksen ja havaintojen viimeisimmistä löydöistä, ja ehkä syventämään tietämystäsi joissain tietyissä kiinnostuksen kohteissa. Tällöin oivan lähtöpisteen tarjoavat Ursan kustantama Tähdet ja avaruus -lehti sekä tähtiteteellisen yhdistyksemme monipuolinen julkaisutoiminta. Jos olet harrastanut valokuvausta, on tähtiharrastuksen aloittaminen luontevaa tutustumalla tähtimaiseman valokuvaamiseen. Ursa yhdistää tähtitieteen alueella monenlaisia toimijoita ja kiinnostuksen kohteita. Havaintovälineistä, syvän taivaan kohteiden havainnoinnista, meteoreista, tähtikuvauksesta, komeetoista tai planeettatutkimuksesta kiinnostuneet löytävät toisensa nopeasti URSA:n jaostojen, erilaisten kurssien ja tapahtumien sekä verkon keskustelualueiden kautta.

Tervetuloa tähtiharrastuksen pariin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *