Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

C/2014 E2 (Jacques) – mukava kiikarikomeetta

C/2014 E2 (Jacques) – mukava kiikarikomeetta

Veikko Mäkelä:

Loppukesän taivaalla näkyy mukava kiikarikomeetta C/2014 E2 (Jacques). Se kulkee korkealla taivaalla ja on noin magnitudia 6–7.

Brasialialaiset tähtitieteilijät Cristóvão Jacques Lage de Faria, Eduardo Pimentel ja João Ribeiro de Barros SONEAR-observatoriosta löysivät maaliskuun 13. päivänä komeetan Ilmapumpun tähdistöstä. Kohde oli löytöhetkellä 14,7 magnitudia. Kyseessä oli tiimin toinen komeettalöytö.

SONEAR eli Southern Observatory for Near Earth Asteroids Research on lähiasteroidien tutkimukseen keskittynyt observatorio lähellä Oliveiran kaupunkia 200 kilomteria Rio de Janeirosta sisämaahan.

Komeetta on liikkunut kevään aikana Ilmapumpusta Kompassin ja Yksisarvisen kautta Kaksosiin. Ennen Aurinko-ohitustaan sitä on havaittu lähinnä eteläisellä pallonpuoliskolla. Periheli oli 2.7. Orionin ja Härän rajamailla.

Hyvin näkyvissä ja suhteellisen kirkas

Komeetan kirkkaus oli perihelissä noin 6 magnitudia. Pohjoisen pallonpuoliskon havaitsijoille onnekkaasti komeetta lähestyy Maata perihelin jälkeen ja näin sen kirkkaus pysyy noin 6–7 magnitudissa aina syyskuun alkuun, jolloin kirkkaus alkaa himmetä nopeasti. Huomattakoon, että Minor Planet Centerin virallinen efemeridi antaa komeetalle huomattavasti himmeämpiä kirkkausarvoja ja siksi tähtikarttaohjelmien automaattisesti haetut rata-arvot antavat Jacquesille vääriä kirkkauslukemia. Seiichi Yoshidan verkkosivuilla on parempi kirkkausennuste.

Ennen periheliä komeetan kirkkaus nousi tasaisesti ja pysyi aika hyvin Yoshidan laatimassa ennusteessa. Touko–heinäkuussa komeetta oli taivaalla pitkään Auringon läheisyydessä, eikä siitä saatu kirkkaushavaintoja. Heinäkuun puolivälissä ensimmäiset havainnot perihelin jälkeen osoittivat komeetan olevan noin 6,0–6,6 magnitugia eli siis hyvin ennusteessaan. Komeetalla on ollut selvä melko keskittynyt koma, mutta pyrstö on ollut hennompi ja erottuu parhaiten valokuvissa.

Elokuun aikana komeetta liikkuu Ajomiehestä Perseuksen kautta Kassiopeiaan. Perseidien aikoihin C/2014 E2 (Jacques) on Perseuksen itäreunalla radiantista alavasemmalle. Elokuun lopulla komeetta Kefeuksessa ja syyskuun alussa Joutsenessa Denebin ja Sadrin lähellä.

c2014e2_jacques
Komeetan C/2014 E2 (Jacques) rata 1.8.–10.9. viiden päivän välein. Paikat ovat klo 00 Suomen aikaa. Napsauttamalla karttaa saat sen hiukan suuremmassa koossa.

 

Linkkejä

C/2014 (Jacques) Seiichi Yoshida sivuilta
Kirkkaushavaintoja: ICQ:n sivut, VdS Fachgruppen Kometen, Yahoo Group: CometObs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *