Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Asteroidi Metis peitti kirkkaan tähden

Asteroidi Metis peitti kirkkaan tähden

Matti Suhonen:

Asteroidit peittävät kuukausittain useita tähtiä. Useimmiten sekä peittävä asteroidi että peittyvä tähti on hyvin himmeä. Havaitsemista vaikeuttavat usein huono sää, kirkas Kuu tai vaalea taivas.

Asteroidi 9 Metis peitti aamuyöllä 7. maaliskuuta Vaa’an theta-tähden lähellä verraten kirkkaan tähden HIP 78193. Olosuhteet olivat erinomaisia. Aurinko ja Kuu olivat horisontin alapuolella. Pariisissa kummatkin olivat yli 20 astetta horisontin alapuolella. Metis oli 23 asteen korkeudessa melkein etelässä. Peittymisen näkyvyysalue ulottui Irlannista Etelä-Englannin, Pohjois-Ranskan ja Pohjois-Italian kautta Kreikkaan ja Turkkiin. Metiksen havaittava halkaisija kasvoi geometristen syiden vuoksi 200 km:stä 345 km:iin. Tästä syystä havaitsijat voivat valita havaintopaikkansa varsin vapaasti. Useat havaitsijat matkustivat Hollannista ja Saksan pohjoisosista Ranskaan tai Italiaan. Peittymisen aikana tähden havaittava kirkkaus putosi enintään 24,5 sekunnin ajaksi 7,9 magnitudista kolme magnitudia asteroidin 11,1 magnitudiin.

Havaintoraportit

Asteroidien peittymisiin erikoistuneelle Planoccult-sähköpostilistalle kertyi kolmen viikon aikana 73 viestiä. Osassa viesteistä havaitsijat kertoivat havaintopaikkojensa sijainnit. 10 havaitsijaa kertoi jo viestin otsikossa, että peittymistä ei tapahtunut. 24 havaitsijaa kertoivat positiivisesta havainnosta eli Metis peitti tähden. Usea viesti ei kertonut otsikossaan havainnon onnistumisesta eikä myöskään epäonnistumisesta.

Ranskassa, Saint-Etiennessä asuva Eric Frappa esitti 29.3.2014 havaintojen yhteenvedon. Havaintotulokset löytyvät komesta Eurasterin sivulta (katso linkit artikkelin lopusta). Taulukko kuvan oikeassa reunassa kertoo, keiden havainnot johtivat Metiksen profiilin yksityiskohtiin.

Havaintojen käsittely ei rajoittunut pelkästään asteroidin profiilin määrittämiseen (kuva 1). Havaintoihin on sovellettu useita kolmiulotteisia malleja (kuva 2). Yksi malli tuotti hieman litteän kappaleen, koska havainnoissa ei ollut riittävästi tietoa asteroidin pyörimisestä. Useat eri aikoina tehdyt havainnot tuottanevat parempia kolmiulotteisia malleja. Tässäkin kuvassa asteroidin oikealla puolella oleva taulukko kertoo, mikä mallin kohta vastaa kenenkin havaintoja.

Kuva 1. Tähdenpeittohavaintojen perusteella laadittu asteroidi Metiksen profiili.

Kuva 1. 7.3.2014 tehtyjen tähdenpeittohavaintojen perusteella laadittu asteroidi 9 Metiksen profiili.

Kuva 2. Asteroidin 9 Metis 7.3.2014 peittämän HIP 78193 -tähden havainnoista johdettu kolmiulotteinen asteroidin malli.

Kuva 2. Asteroidin 9 Metis 7.3.2014 peittämän HIP 78193 -tähden havainnoista johdettu kolmiulotteinen asteroidin malli.

Muita asteroidien peittämiä tähtiä

Regulus

Asteroidi 163 Erigone peitti 19.3.2014 Leijonan Reguluksen New Yorkin kautta kulkeneella viivalla. Runsaasta pilvisyydestä, jopa vesisateesta johtuen havaintotuloksia ei ole saatu. NOAA-sääsatelliitti otti tapahtuman aikaan kuvia eri aallonpituuksilla. Kaikkein selkein oli näkyvässä valossa otettu kuva. Siinä näkyivät selkeästi Yhdysvaltojen osavaltioiden rajat eli näkyvissä oli vain karttapohja. Infrapuna-alueiden kuvat esittivät eri vahvuisia pilvialueita.

Jää nähtäväksi, tuleeko tapahtumasta artikkelia tähdenpeittoja käsittelevään Journal for Occultation Astronomy.

Misa

Asteroidi 569 Misa peittää 10.9.2014 aamuyöllä tähden HIP 22792. Misan kirkkaus on 14,6. Peittyvä tähti on verraten kirkas, sen magnitudi on 7,6. Asteroidi on tapahtuman aikana, klo 5.08 kaakkoisella taivaalla 52 asteen korkeudessa ja 8,5 astetta koilliseen Aldebaranista. Taivas on vielä täysin pimeä, astronominen pimeys päättyy noin klo 5.25. Tähti himmenee seitsemän magnitudia enintään 3,6 sekunnin ajaksi. Peittymisalue kulkee Suomessa Vaasasta Kainuuseen. Misan halkaisija on 66 km. Lyhyen keston vuoksi tapahtuman havaitseminen on vaikeaa. Jos oma havaintopaikka on peittymisalueella, havaintoja kannattaa silti yrittää. Havaintoyrityksistäkin pitää muistaa kertoa muillekin esim. Ursan taivaanvahti-palveluun.

Linkit

Asteroidin 9 Metis 7.3.2014 peittämän HIP 78193 -tähden havaintodata: www.euraster.net/results/2014/index.html#0307-9

Asteroidin 9 Metis havainnoista johdettu profiili ilman kolmiulotteista tulkintaa: www.euraster.net/results/2014/20140307-Metis_crd.gif

Asteroidin 9 Metis havainnoista johdettu kolmiulotteinen malli: www.euraster.net/results/2014/20140307-Metis_crd+damit.gif

Asteroidin 569 Misa peittymistiedot: http://asteroidoccultation.com/2014_09/0910_569_32967.htm

Tietoja tulevista asteroidien aiheuttamista tähdenpeitoista: www.call4obs.iota-es.de/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *