Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tapahtumat taivaalla huhti-toukokuussa 2014

Tapahtumat taivaalla huhti-toukokuussa 2014

Juha Ojanperä:

Huhtikuussa yöt lyhenevät jo nopeasti, ja tällöin on viimeiset mahdollisuudet tehdä mielekkäitä tähtihavaintoja. Täysikuu sattuu kuun puoliväliin (15.4.), mikä entisestään vähentää pimeiden öiden määrää. Helsingissä saadaan nauttia viimeisen kerran pimeästä 20./21.4., pohjoisempana Oulussa pimeät päättyvät 6./7.4. ja Inarissa jo 27./28.3. Toukokuun ensimmäisellä viikolla saadaan eteläisimmässä Suomessa nauttia vielä hetken aikaa hämärästä ennen kesän valoisia öitä.

Tähtitaivas Helsingissä 15.4.2014 klo 00:00. Kuva: Ursa.

Tähtitaivas Helsingissä 15.4.2014 klo 00:00. Kuva: Ursa.

Tähtitaivas

Huhti-toukokuussa taivaalla näkyvät tutut kevättaivaan tähdistöt, kuten Leijona, Vesikäärme, Neitsyt, Karhunvartija ja Herkules. Aamuyöstä taivaalle nousevat Käärmeenkantaja Käärmeineen, Vaaka sekä eteläisimmässä Suomessa myös Skorpionin yläosat. Kirkas Antares on mahdollista havaita etelärannikolta. Eteläisellä taivaalla ovat havaittavissa muun muassa Neitsyen, Bereniken hiusten sekä Leijonan suuret galaksijoukot.

Planeetat ja Kuu

Mars-planeetta näkyy koko huhti- ja toukokuun ajan eteläisellä taivaalla. Planeetta on lähellä Neitsyen kirkasta Spica-tähteä. Saturnus näkyy matalalla Vaa’an tähdistössä. Jupiter näkyy vielä huhtikuun aikana Kaksosten tähdistössä, mutta se alkaa jo painua melko matalalle länsitaivaalla.

Huhtikuussa sisäplaneetat Merkurius ja Venus ovat lähellä Aurinkoa, eivätkä ne ole pimeään aikaan näkyvissä. Toukokuun Merkurius ilmestyy näkyviin iltataivaalle näkyen heti auringonlaskun jälkeen matalalla luoteistaivaalla. Merkuriuksen suurin itäinen elongaatio on 25.5., jolloin planeetan kulmaetäisyys Auringosta on 23°. Myös ulkoplaneetat Uranus ja Neptunus ovat huhti-toukokuussa liian lähellä Aurinkoa, eivätkä ole havaittavissa.

Täysikuu osuu huhtikuun puoliväliin (15.4.), jolloin Kuu on Neitsyen tähdistössä lähellä Spicaa ja Mars-planeettaa. Huhtikuun uusikuu sattuu aivan kuun loppuun, jolloin uudenkuun ajankohta on 30.4. Toukokuun täysikuu on 14.5., jolloin Kuu on matalalla Vaa’an tähdistössä. Kuu on lähellä Antaresta 15./16.6. Toukokuun uusikuu on 28.5.

Kääpiöplaneetat, asteroidit ja komeetat

Pikkuplaneetoista havaittavissa ovat Pallas Leijonassa ja Vesta Neitsyessä. Kääpiöplaneetta Ceres on niin ikään Neitsyessä. Kaikki kolme taivaankappaletta ovat havaittavissa isoilla kiikareilla tai kaukoputkella. Komeetta C/2013 R1 (Lovejoy) on vielä havaittavissa huhtikuussa matalalla aamutaivaalla ennen auringonnousua. Komeetta liikkuu huhti-toukokuussa Käärmeen ja Käärmeenkantajan tähdistöjen alueella. Komeeetan kirkkaus on noin 8 magnitudia, ja se on himmenemässä. Komeetta on havaittavissa kaukoputkella.

Meteoriparvet

Huhtikuussa on havaittavissa Lyridien tähdenlentoparven meteoreja. Parvi on aktiivinen 16.-25.4., parven maksimi on 22.4. Tänä vuonna Kuu haittaa Lyridien havaitsemista. Toukokuussa olisi havaittavissa eta-akvaridien tähdenlentoparvi, mutta valoisien öiden vuoksi tämän parven havaitseminen on vaikeaa.

Ilmakehän ilmiöt

Kevät ja erityisesti huhti-toukokuu on erinomaista aikaa ilmakehän ilmiöiden havaitsemiseen! Huhti- ja toukokuussa näkyy paljon haloilmiöitä ja vuodesta riippuen myös siitepölykehiä.

Erityisesti toukokuun täydenkuun aikaan kuun puolivälissä tarjoutuu tilaisuus havaita harvinaisia Kuun siitepölykehiä. Tällöin Kuu on matalalla taivaalla, mikä tarjoaa hyvät edellytykset siitepölykehien havaitsemiseen. Toukokuussa lienee mahdollista havaita koivun ja männyn siitepölykehiä. Kangastuksia havaitaan yleisesti huhti-toukokuussa maa- ja merialueiden yläpuolella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *