Keksi nimi Andreasin lennolle!

11.3.2014 klo 23.45, kirjoittaja
Kategoriat: Terveisiä kiertoradalta

Andreas Mogensen avaruuspuvussa

ESAn tanskalainen avaruuslentäjä Andreas Mogensen nousee kansainväliselle avaruusasemalle ensi vuonna, mutta hänellä on jo nyt lentoonsa liittyvä ongelma: lennolla ei ole nimeä.

Eurooppalaisilla avaruuslennoilla on aina ollut virallisen koodin lisäksi jokin erityinen, lennon henkeä kuvaava nimi. Esimerkiksi Luca Parmitanon puolivuotinen lento avaruusasemalle viime vuonna kantoi nimeä Volare, koska Luca on lentäjä ja hänelle lento avaruuteen oli äärimmäisin lentämisen muoto. Samantha Christoferettin tuleva lento on Futura ja Alexander Gerstin lento on Blue Dot, eli ”sininen piste”.

Lista edellisistä ESAn lentojen nimistä on ESAn miehitettyjen avaruuslentojen sivulla.

Jotta pohjoismaalaiselle astronautille saataisiin hyvä lennon nimi, pyytää ESA myös suomalaisilta ehdotuksia. Andreasin lento tulee kestämään kymmenen vuorokautta – eli kyseessä ei ole tällä kertaa pitkäkestoinen lento – mutta senkin aikana tehdään runsaasti tutkimusta. Lennon pääpaino on teknologian testaamisesssa. Lennosta kerrotaan suomeksi mm. tässä Tiedetuubin artikkelissa.

Andreas on koulutukseltaan insinööri ja hän on ollut mukana myös esimerkiksi ESAn kuulaskautujaa tutkineessa hankkeessa sekä Swarm-lennon suunnittelussa. Hänet valittiin astronautiksi vuonna 2009. Rugbyä, koripalloa, vuorikiipeilyä sekä laskuvarjohyppyjä harrastava tanskalainen on ollut aina kiinnostunut tieteistä, etenkin astrofysiikasta ja eksobiologiasta.

Millainen nimi lennolle?

Nimelle ei aseteta moniakaan ennakkovaatimuksia. Sen tulisi olla lyhyt ja iskevä, ja mikä tärkeintä, nimi ei saa olla tai siinä ei saa olla osana mikään tekijänoikeussuojattu nimi tai merkki. Siinä ei saa siten olla henkilöiden tai asioiden nimiä, elleivät ne ole esimerkiksi mytologisia tai yleisesti tunnettuja symboleja. Se voi koostua myös useammasta sanasta. Nimen lisäksi ehdotuksessa tulisi olla lyhyt selitys siitä, miksi nimi on hyvä.

Kilpailu on avoin vain ESAn jäsenmaiden asukkaille.

Ehdotukset tulee lähettää viimeistään 24. maaliskuuta 2014 klo 13 Suomen aikaa (12:00 Keski-Euroopan aikaa).

Tarkat tiedot kilpailusta ja osallistumislomake ovat ESAn nettisivuilla (englanniksi).

Vaivaa aivojasi ja keksi Andreasin lennolle hyvä nimi!

(Teksti on julkaistu myös Tiedetuubin puolella)

3 kommenttia “Keksi nimi Andreasin lennolle!”

 1. Lasse Reunanen sanoo:

  ”Blue Dot (Sininen piste)” seurailee Suomi-avaruusteleskoopin nimettyä kuvaa Maasta; ”Blue Marble (Sininen marmorikuula), joista ensimmäinen ajatukseni uudelle ISS-matkan nimelle oli; Blue Ten (Sininen kymppi), joka matkapäivien ennakkomäärästä. Päivien määrät eivät kuitenkaan aina täsmälleen toteudu, joten mietin nimeä edelleen…
  En linkistäsi löytänyt kerrottua listaa. Päädyin tunnetun tanskalaisen tähtitieteilijä Tyko (Tycho, Tyge) Brahen (1546-1601) noin 26-vuotiaana havaitsemaan uuteen tähteen (supernova 1572), josta havainnot julkaisi seuraavana vuonna 1573; ”De nova stella (Uusi tähti)”.
  Tyko Brahen ajatusta seuraamalla muodostin ehdotuksekseni; New Sky (Uusi taivas), jollaisena merensininen Maa pilvineen näyttäytyy avaruudesta nähtynä – käänteisenä tuntemaamme taivasnäkymään Maasta katsoessamme.
  En osaa virheettömästi englanniksi perusteluani kertomaan, joten Jari Mäkinen saa ehdotustani perusteluineen lainata edelleen mikäli itse ei ole jo muuta ehdottanut ja siitä ei tiedossaan ollut aiempaa matkakäyttöä.

 2. Jari Mäkinen sanoo:

  Kiitos kommentista! Kyllä huonommallakin englanninna lähetetty ehdotus otetaan huomioon – aika harva osaa kirjoittaa sitä virheettömästi!

  Lista on tuolla sivulla itse asiassa vasemmalla ”Past missions” -linkin alla.

 3. Lasse Reunanen sanoo:

  Kiitos rohkaisustasi.
  Lähetin sitten sen ehdotukseni; New Sky (Mission name / tehtävämatkan nimeksi), jossa pyydettiin myös; Explanation / selittävä teksti, joksi kirjoitin tiivistetysti; You see and understand (näette ja ymmärrätte), joka mukaelma englannin yleissanonnasta; You know (tiedätte). Lisäksi kirjoitin Full name / nimeni, age /ikäni, home address / katu- ja kaupunkiosoitteen ja Country / maan; Finland – joita myös tiedusteltiin (phone number / puhelintiedoksi annoin —– merkinnän) – sähköpostiosoite oli myös pakollinen kuten näytön kirjaintunnisteen anto ja lukurastitus ennen send / lähetystä.
  Palauttena tekstin loppun tuli; ”Thank you from has been successfully submitted”, jolla nimikilpailuun onnistuneesti esittämälläni hyväksyttiin.
  Ilta-Sanomat 19.02.2014 / Arja Paananen kertoi brittisopraano Sarah Brighman (Säteilevä/ihminen), 53 konserttikiertueesta; Dreamchaser (Unelma/kierteissuu), jonka shown kuvaili; ”Sarah Avaruudessa” sanoilla… Sarah Brightman esiintynyt myös Suomessa ja on haaveillut lähtevänsä myös Kansainväliselle ISS-avaruusasemalle syksyllä 2015, josta käynyt jo alustavissa testeissä sekä saanut alustavasti lentoluvat Venäjän ja Yhdysvaltain avaruusviranomaisilta. ”Dream Chaser” — ”nimeltään myös yksi Yhdysvaltain parhaillaan testaamista uusista avaruussukkuloista”, joten ei soveltune ISS-lennon nimeksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *