Planeettoja rivissä?

23.5.2024 klo 13.17, kirjoittaja
Kategoriat: Ilmiön takana , Otsikon takana , Sitkeät huhut

Kuvankaappaus Ursan tähtikartan tarjoamasta näkymästä Helsingissä 3.6.2024 klo 4 aamulla. Jos tilannetta haluaa katsella tähtikartassa tarkemmin, pyöritellä eri öinä tai eri paikkakunnilta, kuvan mukaisen tilanteen saa avattua tähtikartassa tästä linkistä.

Olen tässä pitkin loppukevättä seurannut ulkomaisessa mediassa kasvavaa pöhinää kesäkuun alun planeettaparaatista. Kuusi planeettaa rivissä taivaalla!

Koko ajan on ollut ilmeistä muutamakin asia. Ne ovat nämä:

 1. Kaksi näistä kuudesta planeetasta eivät näy paljain silmin — siis Uranus ja Neptunus
 2. Kesäkuun alussa Suomessa kaikki planeetat matavat pitkin horisonttia
 3. Samasta syystä kesäkuun alussa Suomessa taivas on erittäin vaalea, Aurinko kun ei mene horisontin taakse kovinkaan syvälle tai pohjoisessa Suomessa lainkaan, kun meillä on tämä kuuluisa yötön yö. Tästä syystä näitä planeettoja on erittäin vaikeaa tai mahdotonta erottaa taivaalta.
 4. Tämä ei ole kovinkaan harvinainen ilmiö: viimeksi pikaisten tarkistusteni mukaan vuonna 2020 kaikki viisi paljain silmin näkyvää planeettaa olivat nähtävissä saman yön aikana, mukana oli tuolloin myös nyt jengistä puuttuva Venus

Planeetat eivät siis ainakaan meidän taivaalla marssi suorastaan paraatissa trumpetit soiden, vaan ehkä pikemminkin etenevät hiljaa hiljaa hiipien kuin Kardemumman kelmeässä yössä.

Jos satut matkustamaan jonnekin lähemmäs päiväntasaajaa, aamutaivaalla voi parhaimmassa tapauksessa nähdä kaikkein korkeimmalla Saturnuksen, sitten Marsin ja lähellä horisonttia hyvin himmeän Merkuriuksen ja kirkkaan Jupiterin. Neptunus vaatii kaukoputken ja tarkan tiedon sen sijainnista, Uranus käytännössä ainakin kiikarin ja myös tarkan tiedon sen sijainnista.

Mutta hei! Kesätaivas on silti täynnä meidän pohjoiselle sijainnillemme ominaisia luonnonilmiöitä. Sieltä on löydettävissä mm. valaisevia yöpilviä, maapallon varjo ja vaikkapa sateenkaaria. Ursan etusivulta löytyy nyt ja koko kesän ajan tästä oma postauksensa. Sen pariin voi palata aina kun siltä tuntuu. Lisäksi tänään on ilmestynyt Tähtitaivas nyt -podcastin kesäjakso, jossa käydään läpi samoja asioita.

Ilmiömäisen hyvää kesää kaikille!

3 kommenttia “Planeettoja rivissä?”

 1. Olli Kemppainen sanoo:

  Anne, teet tärkeää työtä. Kiitos

  1. Anne Liljeström sanoo:

   Ilahduttava palaute, kiitos!

 2. Sami Jumppanen sanoo:

  Mainio, tiivis faktantarkistus! Voisi sanoa että ”spot on”, mutta taivas on melko tahraton täällä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *