Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Komeetta

Komeetta

Matti Helin

 

Kevättalvi, vuosi oli 1996. Istuin auton takapenkillä ja katselin ohiviliseviä puita, joita auton valot kelmeästi valaisivat. Oli kohta puoliyö. Pian oltaisiin kotona ja pääsisin lämpimän peiton alle. Puut harvenivat ja kohta auto ohitti peltoaukeaa. Katsoin tähtikirkkaalle taivaalle ja lähes pelästyin. Taivaalla loisti pyrstötähti.

Olin kyllä jokin aika sitten lukenut lehdestä, että komeetta nimeltä Hyakutake oli ohittamassa Maata ja näkyisi paljain silmin. No, lukeminen on yksi asia. Näkeminen on ihan muuta. Pyrstötähti oli kaunis. Sen pystö ulottui helposti toistakymmentä astetta sysimustalle taivaan ylle. Komeetan koma oli laaja, kauniin pallomainen ja hivenen vihertävä. Tuo ensi kerta kun näin komeetan, oli omalla tavallaan mullistava kokemus. Muuttumattomalta vaikuttanut yötaivas olikin yhtäkkiä… Kuin elossa.

Vain alle vuosi tuosta ensimmäisestä komeettatuttavuudestani saatiin taivaalle uusi vierailija. Eikä mikä tahansa tusinakomeetta, vaan Hale-Bopp. Näin kyseisen komeetan kaukoputkella jo edeltävänä syksynä, matalalla etelätaivaalla, mutta nyt, kevättalvella 1997 se oli spektaakkelimainen näky. Komeetta oli kirkkaampi kuin mikään taivaan tähdistä ja se näkyi selvästi vielä taajamavalaistuksessa. Kaiken tämän lisäksi komeetta oli nähtävissä useita kuukausia. Se olikin yleinen puheenaihe kylän ihmisten kesken.

Hale-Bopp oli kuitenkin parhaimmillaan kaukana keinovalojen loisteesta. Sen kaksoispyrstö näkyi selvääkin selvemmin paljaalla silmällä. Kaukoputken läpi komeetasta paljastui kuitenkin paljon enemmän. Ytimestä purkautui materiasuihkuja, jotka näkyivät ydintä kiertävinä kehinä.

Tänä talvena taivasta koristi kovin Hale-Boppia muistuttanut pyrstötähti, ZTF  E3 (C/2022). Tai ainakin kuvissa. Paljain silmin komeetta oli lähes huomaamaton tuhru.

Näitä himmeitä häivähdyksiä on nähty noin vuoden välein. Vaan tuollaista kunnon komeettaa ei Suomen taivaalla ole piipahtanut sitten viime vuosituhannen. Odotus saattaa kuitenkin olla ohi. Vuoden 2024 lokakuussa taivasta koristaa komeetta, joka saattaa olla yhtä kirkas kuin Hale-Bopp… Tai jopa kirkkaampi kuin Venus!

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) on näkyvillä pohjoisella pallonpuoliskolla 12-20 lokakuuta. Mutta. Kun kyse on komeetasta, mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Ehkä komeetta ei kirkastukaan ennustetun laiseksi. Tai lokakuu onkin historian pilvisin. Kenties, komeetta hajoaa… Mahdollisuuksia epäonnistumiseen on paljon.

Mutta, aika näyttää. Olisihan se jo aika uuden sukupolven päästä näkemään, millainen se kunnon pyrstötähti oikein on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *