Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Halohuhtikuu 2023

Halohuhtikuu 2023

Kevät koittaa, ja sitä myötä myös Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmän järjestämä  halohuhtikuu. Huhtikuuta on usein pidetty yhtenä parhaista kuukausista halojen havaitsemiseen. Tuolloin onkin usein nähty kauniita, jopa koko taivaan laajuisia halonäytelmiä, mutta jopa jääsumuhaloja ja keinovalopilareita ovat vielä mahdollisia bongata

 

Haloja voi hyvin havaita paljain silmin. Jotkin halomuodoista, kuten sivuauringot, zeniitinympäristön kaari ja 22 asteen rengas, voivat olla häikäisevän kirkkaita, eikä niitä voi olla huomaamatta, jos yhtään katse taivaalle suuntautuu. Kuitenkin, jos kamera on mukana, sillä kannattaa napata haloista kuvat talteen. Kuvaamiseen riittää hyvin kännykkäkamera, varsinkin, jos siinä on kunnon laajakulmainen objektiivi. Suositelluin kamera halojen kuvaamiseen on  kuitenkin järjestelmäkamera, johon on liitetty laajakulma- tai kalansilmäobjektiivi.

Muista! Jos taivaalla on kirkkaita haloja, kannattaa kuvata joka puolelle taivasta. Kuvista voi joskus löytyä harvinaisia halomuotoja!

 

Koska useammat halot, toisin kuin esimerkiksi sateenkaaret, näkyvät Auringon tai Kuun ympärillä, olisi suotavaa, jos valonlähteen, etenkin kirkkaan Auringon, saisi peitettyä. Tämä onnistuu sijoittamalla valonlähde vaikkapa puun, liikennemerkin, rakennuksen, peukalon tai muun vastaavan taakse. Tällöin estetään erilaisten linssiheijastusten syntyminen kuviin. Nämä heijastukset voivat joskus olla erehdyttävästi halojen näköisiä ja värisiä.

Aurinkoa ei muutenkaan tulisi katsella kameran läpi, joko mahdollisesti silmän tai kameran vaurioitumisen takia. Myös paljain silmin havaitessa kannattaa silmät suojata, aurinkolasein. Ne myös usein helpottavat halojen näkemistä.

22 asteen rengas sekä 22 asteen sivuavat kaaret Kuun ympärillä. Lähellä Kuuta näkyy myös 9 asteen rengas

Havainnot haloista raportoidaan Ursan Taivaanvahti -havaintojärjestelmän halolomakkeella.
Halohuhtikuun edistymistä voi seurata Taivaanvahdin seurantanäkymästä.

 

 

 

 

 

Linkkejä:

Halojen valokuvaaminen:

https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/halojen-havainto-opas/valokuvaus.html

Havainnointi:

https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/halojen-havainto-opas.html

Eri halomuodot:

https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/haloatlas.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *