Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Eeva-Kaisa Ahlamo, tähtitieteen harrastaja henkeen ja vereen

Eeva-Kaisa Ahlamo, tähtitieteen harrastaja henkeen ja vereen

Matti Helin
Zeniitti sai haastateltavaksi Eeva-Kaisa Ahlamon. Hän on Turukulainen tähtiharrastaja, yhdistysaktiivi, tähtinäytösten ja luentojen pitäjä… Kaiken kaikkiaan erinomaisen innokas ja aikaansaava tähtitieteen edistäjä. Eeva-Kaisa palkittiin Stella Arcti -tunnustuksella vuonna 2021.
Ensiksi: Onneksi olkoon taannoisesta Stella Arcti -palkinnosta! Klassinen kysymys, miltä palkitseminen tuntui?
Heh, kiitos. Hämmentävältähän se tuntui, itse kun on niin vaikea arvioida omaa touhua. Tähtitiede ja -harrastus ovat minulle niin syväänrakentunut osa minua, että se on oikeastaan jo luonteenpiirre. Siinä mielessä palkinto tuntui siis jopa vähän hassulta. 🙂 Mutta upeaahan se oli saada.

Osittaista auringonpimennystä katselemassa ruokatauolla 2018. Olen nähnyt kaksi täydellistä auringonpimennystä, Turkissa 2006 ja Australiassa 2012.

Olet ilmeisesti harrastanut tähtitiedettä hyvin nuoresta asti. Muistatko, mikä oli alkusysäys? Kenties jokin scifi-sarja vai sopivan pimeä kotipiha?
Minulla ei ole itsestäni muistikuvia ajalta, jolloin en olisi ollut tähtiharrastaja. Olen ilmeisesti ollut kiinnostunut tähdistä jo 4-vuotiaana. Ala-asteen ensimmäisellä, siis 7-vuotiaana, pidin koko koululle tähtitieteen esitelmiä – entinen opettajani muistuttaa minua siitä joka kerran, kun hänet tapaan. Vaikea siis sanoa, mikä varsinainen sysäys olisi ollut. Ihmettelen myös, miten into ei koskaan laantunut vaikeuksista huolimatta: Kun olin 8, saimme isoveljeni kanssa joululahjaksi pienen ja halvan Anttilan linssikaukoputken. (Veljeni on myös tähtiharrastaja.) Minun tehtäväni oli pidellä keittiön painavaa keikkuikkunaa auki iltaisin, kun veljeni hihkui vieressä nähdessään putkella Jupiterin kuut. 12-vuotiaana sain sitten RET-50:n, legendaarisen peiliputken. Meillä oli sisäänvedetty parveke, joten taivasnäkymä oli aika kapea, mutta viihdyin silti kylmässä etsimässä kohteita putkella. Muistan edelleen, kun löysin M57:n putkeen ensimmäistä kertaa. Olin etsinyt sitä tähtihyppelyllä parisen tuntia, ja tuntui uskomattomalta, että vihdoin löysin sen! Arvostan omassa harrastuksessani eniten ehkä sitä, että jaksoin opetella monien kohteiden paikat tuolloin 90-luvun alussa ennen GoTo-putkien aikakautta.
Mikä on suosikkikohteesi taivaalla? 
Nämä ovat aikojen saatossa vaihdelleet, mutta sanoisin pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae. Katsoimme sitä aina kierroksilla, kun olin tähtinäyttäjänä Uudessa-Seelannissa. Se on kirkkaampi kuin M13, mutta ei niin överi kuin Omega Centauri. Ja todella kaunis.
Mikä tai mitkä ovat olleet havaintourasi mahtavimpia ja ikimuistoisia öitä? Ja mikä niistä teki erityisen muistorikkaita?
Jos mietin parhaita havaintoyökokemuksia, mieleen tulee heti Turun Ursan porukkaillat Kevolassa. Meillä on esimerkiksi tapana mennä katsomaan perseidejä porukalla, grillailla ja viettää aikaa yhdessä. Harrastuksen sosiaalisella puolella on siis tärkeä merkitys minulle. 1990-luvulla perinteenä oli Pluto-havaintoretki Kevolaan huhtikuussa, planeetan (tuolloin se oli vielä planeetta) saattoi nähdä vain silloin n. klo 3-4 välillä aamuyöllä ennen aamun sarastusta. Muistan, kun näin sen ensimmäistä kertaa 1996. Se oli huikeaa. Tulin kotiin klo 6 aamulla, koulupäivä edessä. Nukahdin hammaslääkärin tuoliin.
Entä onko koskaan sattunut kommelluksia?
Tyypillinen kommellus minulle käy aina tähtinäytöksissä. Innostun liikaa ja selitän ummet ja lammet monimutkaisia selostuksia tähtien elämästä, jne. Ja lopulta joku yleisöstä uskaltaa avata suunsa ja kysyä: “Anteeksi, mutta mikä onkaan tähden ja planeetan ero?”
Mikä on suosikkitapasi harrastaa tähtitiedettä? Valokuvaaminen, visuaalitarkkailu vai vaikkapa tähtinäytökset?
Oikeastaan nämä kaikki ja moni muu. Ja kun harrastaa tarpeeksi pitkään, suosikkitapa myös vaihtelee aikojen saatossa. Minulla on tapana kiinnostua jostain aiheesta ja keskittyä siihen tarmolla. Viimeisin tapa oli Mars-kalenterin laatiminen. Marsissa alkaa 26.12.22 uusi vuosi, ja tein tuolle Marsin vuodelle 37 seinäkalenterin. Siihen tuli 18 kalenteriaukeamaa, joissa jokaisessa esitellään jokin Marsin taivaalla tuolloin näkyvä asia (vähän Tähdet-vuosikirjan tapaan). Lisäksi laitoin siihen tietoa luotaimista, sisäplaneettojen asennoista, jne. Tietoa oli todella hauska kaivaa, mutta planeettakonjunktiot jne. otin Stellariumista hiirellä klikkaamalla. Kun on käynyt 687 vuorokautta (669 solia) läpi yksitellen planeettojen paikat taivaalla ja etsinyt niiden kohtaamiset, elongaatiot, konjunktiot ja oppositiot hiirellä klikkailemalla, sitä välillä miettii onko tässä järkeä. 😀 Jos jossain olen paska niin matematiikassa. Täytyy siksi tehdä käsin. Mutta kalenterista tuli hieno, eipä tarvi tänä vuonna miettiä joululahjoja. (Myin niitä muutaman myös Pieni tähtipuoti Alnilamiin.)
Olet pitänyt lukemattomia tähtinäytöksiä ja erilaisia tähtitieteen kursseja. Mikä tai mitkä ovat olleet kaikkien palkitsevimpia tai hienoimpia hetkiä? Onko esimerkiksi tähtinäytöksissä jokin ykköskohde, joka saa yleisön kerta toisensa jälkeen haukkomaan henkeään ihastuksesta?
Kuu ja Saturnus ovat tietysti aina ne yleisön suosikit, mutta jälkimmäinen näkyy vähän huonosti meidän tähtinäytöksissämme, koska tornin eteläpuolella on kerrostalo. Hienoimmat hetket eivät kuitenkaan ole havainnoissa, vaan siinä, kun huomaa ihmisen ymmärtävän jonkin asian ensimmäistä kertaa. Asia itse vaihtelee jokaisessa näytöksessä, jollekulle se on valonnopeus ja ajatus siitä, että katsomme aina menneisyyteen. Joku taas kiehtoutuu aurinkokunnan kolmiulotteisuudesta, kun tajuaa miten planeetat liikkuvat taivaalla. Kerran selitin tornissa sitä, mikä musta aukko on. Äkkiä tornin toiselta puolelta väentungoksen keskeltä tunkeutui eteeni mies, joka sanoi: “Hei, hei, odota vähän, sanotko tuon uudestaan! Minusta tuntuu, että melkein ymmärsin tuon. Olen yrittänyt pitkään ymmärtää, mikä musta aukko on, mutta nyt ensimmäistä kertaa tuntuu, että voisin sen ymmärtää.” (Selitän mustan aukon aina ensin pakonopeuden kautta: Millainen pakonopeus tarvitaan maapallolta avaruuteen, millainen pakonopeus tarvitaan mustasta aukosta ulos (eli valonnopeus ei riitä).) En haluaisi olla sadisti, mutta palkitsevimpia hetkiä ovat myös ne, kun puhun tähtinäytöksissä itse pilkkihaalareissani muhien, ja kuuntelijat nostelevat kylmissään hytisten jalkojaan, mutta eivät malta lähteä kotiin, koska haluavat vain kuulla lisää.

 

Olin armeijassa Venuksen ylikulun aikaan vuonna 2004. Se aamupäivä oli koko armeija-aikanani ensimmäinen, jolloin ohjelma oli vähän väljempää – ilmeisesti sattumalta. Pöllin lentosääperävaunusta kiikarit ja aioin mennä salaa projisoimaan ylikulkua valkoiselle paperille komppanian katolla, kun luutnanttini tuli vastaan. Onneksi hänellä oli sama asia mielessä, muttei juuri tiennyt mitä pitäisi tehdä, joten menimme yhdessä. Näimme Venuksen auringonkiekon edessä mustana pisteenä. Reaktioni oli sen mukainen. Luutnantin kommentti: “Olen minäkin paljon asioita nähnyt, mutten ole koskaan nähnyt että joku riehaantuisi noin paljon tuollaisesta kärpäsenpaskasta paperilla.”

Mitä neuvoja kertoisit henkilölle, joka on kiinnostunut avaruudesta, mutta ei tiedä, miten aloittaisi harrastuksen?
Tämä on aika klassinen kysymys, niin vastauskin. 🙂 Pelkästään tähtikuvioiden opettelu, satelliittien bongaaminen ja taivaanilmiöiden havaitseminen ovat hyvä alku. Juuri eilen työkaverini lähetti sähköpostia ja kysyi, millainen kaukoputki kannattaisi ostaa 200€:lla. Noh, taisin vähän innostua vastauksessa, kirjoitin sitä tunnin. Mutta kehottaisin itsekin aluksi tutustumaan tähtitaivaaseen. Kun siitä on saanut hajua, tietää luultavasti jo hiukan myös siitä, mikä kiinnostaa enemmän. Tähtiharrastuksessa on niin monta eri puolta, että niistä löytyy kyllä oma suosikki, mutta kaikkea pitää ensin toki kokeilla. Ovatko planeetat sinun juttusi? Vai sittenkin syvä taivas? Ehkä nojatuoliharrastus?
Olet yksi Turun Ursan aktiiveista. Miten yhdistys on kehittynyt vuosien mittaan?
Meillä kyllä Yrjö Väisälän perintö elää edelleen voimakkaana. Väisälälle tärkeää oli tieteen lisäksi myös sen popularisointi. Nykyinen Turun Ursan kerhomuoto syntyi 1970-luvulla, jolloin myös ensimmäiset nykyisestä aktiiviporukasta alkoivat käydä tornilla perjantai-iltaisin (Turun Ursan perinteinen kerhoilta). Itse ryhdyin aktiiviksi vuonna 1995. Kuten monella muullakaan yhdistyksellä, aktiiveja ei liikoja ole, mutta porukka on mainio. Välillä on mennyt hiljempaa, välillä lujempaa.
Viime vuosina kuviomme on laajentunut myös muualle: Nyt teemme paljon yhteistyötä Avaruuspuisto Väisälän (Tuorlan observatorion tiloissa toimiva tiedekeskus) kanssa. Eräs hauska tämänhetkinen projekti on ollut Kolmas tila -teatteriryhmän auttaminen tänä vuonna. Heidän esityksensä Raumzeit (ensi-ilta Turussa helmikuussa 2023) kertoo Iso-Heikkilän tähtitornin kautta mm. Liisi Otermasta ja tieteen vapaudesta totalitarismin aikana! Käsikirjoittaja, ohjaaja, lavastaja, pukusuunnittelija, jne. ovat kaikki käyneet jo tutustumassa Iso-Heikkilään. On siis hauska huomata, millainen asema Turun Ursalla on myös historian, taiteen ja kulttuurin vaalimisessa.

Tein Apollo 11:n 50-vuotisjuhliin tinttamareskin Buzz Aldrinista. Se on edelleen tähtinäytöksissä lasten suosiossa, ihmiset voivat ottaa muistoksi kuvia ajastaan Kuussa.

Olet ollut järjestämässä muiden muassa Apollo yhdentoista 50-vuotisjuhlat sekä Turun Ursan 90-vuotispäivät. Onko tulevaisuudessa mahdollisesti tulossa millaisia isompia tapahtumia?
Meillä keskusteluissa siintää välillä jo Turun Ursa 100v., jota vietetään vuonna 2028. Perjantai-iltojen tähtinäytöskausi alkoi juuri, joten katsotaan kuinka voimia riittää muuhun. Mutta kokemus on osoittanut, että näitä voi putkahtaa. Hyvä esimerkki on valokuvauskurssi vuodelta 2019. Tulin Imatran Cygnukselta suoraan kesämökillemme. Cygnuksella oli ollut kaarinalaisen Foka Oy:n edustaja, joka mietti, että voisimme järkätä tähtivalokuvauskurssin Turussa. Väsyneenä join yhden kaljan ja nousuhumalassa viestittelin parin Turun Ursa-aktiivin kanssa. Innoissamme päätimme, että tällainen täytyy tietysti järjestää. Kun kaljan vaikutus lakkasi noin puolen tunnin kuluttua, olin jo saanut yllytyshulluilta kanssaharrastajiltani valokuvauskurssin minuuttiaikataulun sähköpostiini. Ei siinä sitten auttanut muuta kuin ryhtyä toimiin. Minulle “hyvät ideat” ovat aina vaarallisia.
Oletko havainnut, onko suuren yleisön tietämys tähtitieteestä kasvanut vai laskenut vuosien mittaan?
Innostus ja mielenkiinto ainakin ovat kasvaneet. 90-luvulla ufot olivat muotia, ja niiden perään kyseltiin tähtinäytöksissä usein. Tällä vuosituhannella ei enää niinkään. Jossain välissä mietittiin horoskooppeja, mutta niistäkään ei enää juuri kysymyksiä ole tullut. Ihmisiä tuntuu nyt kiinnostavan kokonaisuudet, esimerkiksi maailmankaikkeuden toiminta ja lait. Siitä osoittaa myös se, että tähtinäytöksissä viihdytään pitkään, ja aiheesta innostuneet lapset tuodaan tornille kyselemään kauheita kysymyksiä, joissa vanhemmilla menee sormi suuhun. Monet osaavat kysellä myös hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä, ja jokaiseen tähtinäytökseen mahtuu myös se tuleva astrofyysikko 5v., joka tietää, että “universumin suurin tähti on UY Scuti”.
Tulevat vuodet ovat monilta tavoin tähtiharrastajille hienoa aikaa. Jupiter ja Saturnus ovat kohoamassa joka vuosi korkeammalle, auringonpilkkumaksimi häämöttää ja sitä myötä revontuliakin tulee näkymään yhä useammin ja voimakkaammin. Mitä sinä näistä eniten odotat? Mitä ilmiöitä tai taivaankappaleita haluaisit vielä nähdä?
Kunnon reposnäytelmää olisi kyllä kiva taas todistaa jollain alavalla paikalla. Onhan niitä näkynyt, mutta olen tähtiharrastajaksi turhan iltauninen, ja missaan kaikki pohjanloimut liian usein. Saturnus on myös kiva, kunhan sen renkaat sitten taas näkyisivät. Vuonna 2025:hän kuljemme ratatason läpi, ja renkaat häviävät näkyvistä. (Muistan kun 2009 katsoimme viimeksi Saturnuksen renkaita sivusta, eikä niitä näkynyt. Se tuntui jotenkin vaivaannuttavalta, aivan kuin olisi vahingossa nähnyt naapurinsa alasti.)
Millainen on onnistunut havaintoyö?
Sellainen, jossa pääsee kokemaan olevansa osa sitä tähtistä maailmankaikkeutta, joka yläpuolella aukeaa.
Ja millainen olisi haaveidesi havaintoyö?
Suomessa tähtiharrastus merkitsee liian usein kylmyyttä. Olen joskus elokuussa tai etelän mailla päässyt katselemaan tähtiä t-paidassa, ja se on tuntunut äärimmäisen eksoottiselta, jopa syntiseltä. Sitä on jotenkin tottunut siihen, että tähtiharrastus on aina kärvistelyä kylmässä, havaintovälineiden huurtumista ja jäätymistä, sormien pistelyä, kun on pakko ottaa hanskat pois, jotta saa pienen okulaariruuvin käännettyä, pelkoa siitä, että pilvet kuitenkin tulevat ja valtaavat taivaan… Olisi joskus aika huisia havaita “amerikkalaiseen tapaan” sortseissa ja t-paidassa jossain autiomaassa ilman valosaastetta ja Linnunradan keskusta korkealla taivaalla. Voisi olla tervetullutta vaihtelua. 😀
Kiitos haastattelusta ja toivotaan paljon selkeitä ja lämpimiä öitä!

3 comments

 • Osaava opastaja Eeva-Kaisa Ahlamo tähtitieteestä. Olen esitelmiään kuullut UrSalon ja Ursan yhteydessä.
  Alkuosan valokuvassa jonkun kirkon edessä Eeva-Kaisa Ahlamo katsoo auringonpimennystä 2018 ja kertoi isoveljestäänkin, joka työssään Turun tuomiokirkossa ja Turun Sanomien artikkelin yhteydessä ollut kirkkorakennuksen hautaholvien esittelijänä. Turun tuomiokirkkoon haudattuna Ruotsin kuninkaallista suomalaista sukuakin. Perintötekijät laimenee useampien sukupolvien myötä kun esivanhempia laajemmin kertyy.
  Ruotsin kuninkaallisesta suvusta vinkki, jota ei yleisesti tiedettynä ollut:
  Kaleva sanomalehti / Perjantaina 30.81996 esittelee;
  “Mannerheimin sukua Ruotsin kuningashuoneelle”, jossa oululainen varatuomari B.J. Weckman (“Suomen marsalkan veljen tyttären poika eli Mannerheim oli” äitinsä “setä”.) tutkimaansa sukuaan esittelee.
  “Ruotsin kuningasperheen ja Suomen marsalkka Mannerheimin sukulaissuhde”:
  Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa, jonka poika kuningas Juhana II saanut aviottoman tyttären – jolla kaksi poikaa, toisesta periytynyt Mannerheimin äidin sukuhaara ja toisesta isänsä sukuhaara. Ruotsin nykyisen kuninkaan sukuhaara periytyy kuningas Kustaa Vaasan pojasta: kuningas Kaarle IX.
  Kuninkaallisia “tähtiä” em. suvuista (useampia muitakin sukuja niistä haarautunut).

  Reply
 • Korjaus em. tekstiini: päiväys perjantaina 30.8.1996 ja Ruotsin kuningas Juhana III,
  jonka avioton tytär Sofia Gyllenheielm sai pojat:
  Johan de la Gardie ja Jacob de la Gardie (isä oli Pontus de la Gardie).
  Johanin 9. sukupolvi (lasten puolisoineen) oli Helena von Julin –
  Jacobin 8. sukupolvi (lasten puolisoineen) oli Carl Robert Mannerheim:
  jotka olivat Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin vanhemmat.
  Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan 14. sukupolvi (lasten puolisoineen) on nyt:
  Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

  Reply
 • Nimikorjaus: em. avioton tytär Sofia Gyllenhielm (ei virhenäppäilystäni),
  jonka äiti oli Karin Hansdotter – isä Juhana III ja setä Kaarle IX – joiden äiti
  Margareeta Leijonhufvud oli Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan (1496-1560) puoliso.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *