Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvia

Lukijoiden kuvia

Alkutalvi on ollut poikkeuksellinen. Maan eteläosissa joulukuun tyypillinen mustuus ja vesisade vaihtuikin kireisiin pakkasiin ja lumihankiin.

Pakkaset toivat muassaan jääsumuhalot. Myös ensimmäiset helmiäispilvet ovat piipahtaneet ilta- ja aamutaivaita koristamassa. Taivaalla on näkynyt paljon muutakin mielenkiintoista ja lukijat ovat olleet ahkerasti havaitsemassa.

Samuli Vuorisen kuvassa näkyy kaunis naapurigalaksimme M33:

Viime maanantaina suuri osa yöstä oli selkeä, joten laitoin uuden kameran kuvaamaan Kolmion galaksia neljäksi tunniksi. Tästä taisi tulla ensimmäinen “laajakaistakuva” jonka kuvasin uudella kameralla ja suodattimilla, aiemmat ovat olleet kapeakaistakuvia. Hyvin tuntuu tähänkin käyttötarkoitukseen sopivan!

Kuva: Samuli Vuorinen

Alkuillasta taivaalla seilasi jonkin verran yläpilviä, mutta kuvasin tuolloin eri kohdetta. Myöhemmin illalla taivas selkeni täysin, juuri kun vaihdoin tähän kohteeseen.

ZWO ASI2600MM -kamera, Chroma LRGB -suodattimet, Sky-Watcher Esprit 100ED -kaukoputki, APM Riccardi 0,75x -polttovälinlyhentäjä ja iOptron CEM60 -jalusta. Valotusta yhteensä 4 tuntia, 5 minuutin pätkissä kuvattuna.

Jani Päiväniemen kuvissa näkyy kauniita, lumitykkien avustuksella syntyneitä haloja:

Lumetus on käynnissä Rukalla. Töiden ohessa otin pari kuvaa keinovalopilareista. Näytti tuo kylä jotenkin jouluiselta värivaloineen ja kuullakin oli komea kehä.

Kuvassa 2 näyttäisi aurinkokaarelta tai yläsivuauringoilta. Hieman myöhemmin kuulla näkyi 22′ rengas sivuaurinkojen kera. Ehkä horisonttirengastakin.

 

Marraskuun alussa näkyi revontulia ilmahehkun kera. Eero Karvinen kuvasi näitä Nurmeksella:

Hyvin kaunis alimyrsky ilmahehkuineen koristi taivasta iltapuolella. Puolenyön jälkeen alimyrskyn palautumisvaiheessa taivaalle ilmaantuivat laikukkaat revontulimuodot. Laikut sijaitsivat huomattavan etelässä varsinaisesta ovaalista.

 

Itse Sar kaaresta kertoivat vain laikut ja toisen laikun yläpuolella hetken esiintynyt punaisen emission alue.

Ilmahehku on alkuosan kuvissa esiintyvää oranssinpunaista aaltomaista emissiota. Sen aiheuttaa pääasiassa auringon valon virittämät atomit ja molekyylit, jotka palaavat perustiltaan yön aikana. Väritys voi olla myös vihreätä ja ilmahehku näkyy toisinaan voimakkaasti, toisinaan vain erittäin heikosti, mutta sitä esiintyy aina. 

 

Jari Kuula piirsi jälleen upean kuvan Kuun pinnanmuodoista:

Yritys piirtää Cleomedes iltavalossa 21.11.2021. Havaintokeli oli marraskuiseksi todella hyvä! Cleomedeksen pohja on selkeästi kupera, ja luoteisreunaan osunut Tralles on työntänyt massoja ison kraatterin pohjalle. Cleomedeksen kolmihuippuinen keskusvuori nousee melkein kilometrin korkeuteen.

Kuva: Jari Kuula

Rima Cleomedes ei erottunut piirrettäväksi saakka, sen sijaan saman suuntainen Rima Burckhardt erottui hyvin. Jälkimmäinen alkaa Geminuksen eteläreunasta. Burckhardtin tunnusmerkkinä on sen korvat, kaksi vanhempaa kraatteria on jäänyt keskisesti sen alle.

Komeetta Leonard näkyi mukavasti joulukuun taivaalla:

Komeetta C/2021 A1 (Leonard) on suhteellisen lähellä Maata 0,42 AU:n etäisyydellä ja liikkuukin hyvin nopeasti tähtien suhteen. Oheisissa 15x30s=7,5min valotetuissa L/Clear-filterin kuvissa näkyy vain osa (alle 1°) komeetan pitkää useista nopeasti muuttuvista viuhkamaisista rakenteista koostuvaa pyrstöä. Koman halkaisija 12′.

Kuva: Jorma Ryske. 15x30s L/Clear filter, komeetan optocenterin mukaan pinottu. Start 2021-12-05_0347 UTC

Animaatio 15 frame 30s, komeetan nopea liike näkyy ~8 minuutin valotusten aikana. Start 2021-12-05_0347 UTC.

 

Itsenäisyyspäivän jälkeisenä iltana Kuusamon taivaalla näkyi teräväpiirteinen maan varjo:

Maanvarjo näyttäytyi hienosti rinteiltä iltapäivällä.

Kuva: Jani Päiväniemi

Joulukuun taivaalla näkyi myös komeettoja. Jorma Ryske kuvasi Churyumov-Gerasimenkon 5.12.2021:

Komeetalla 67P/Churyumov-Gerasimenko näkyy yhä himmeästi ytimen edessä oleva komeetan edellisiltä kierroksilta kertynyt pölyvana / dust trail. 

Välineet: TS 305/1200mm Newton, TS KomakorrF4, QSI690/ICX814, filter Baader Clear, Semrock CN 387nm/15nm, Astrodon RGB Gen2, mount CEM60. FoV 36′ x 28′. North up, east left. 

 

 

Joulukuun puolessavälissä taivaalle ilmestyivät helmiäispilvet. Ensimmäiset kuvat näistä otti Timo Alanko Vaasassa:

Helmiäisiä! On niitä odotettukin. Sekä happoa, että vesijäätä. Lämpötila on yläilmakehässä pudonnut sopivasti -84 asteeseen ja tuulensuunta fööniksi. Tuota tiesi siis odottaa, mutta silti se yllätti iloisesti.

Toivottavasti tämä nyt avaa huikean kauden!

Kuva: Timo Alanko

 

 

 

 

Eero Karvinen kuvasi hienon revontulinäytöksen kauniissa maisemissa:

Nätti alimyrsky suoraan alta nähtynä. Täysikuu ja alapilvet häiritsivät kilpaa kumpikin, mutta aktiivisen vaiheen korona ja kiekurat jaksoivat kilpailla täyden kuun valon kanssa. Kerrassaan upea pieni näytelmä. 

Kuvat: Eero Karvinen

Kuun valon vuoksi moni mielenkiintoinen ilmiö jäi näkemättä, mutta maininnan arvoinen on kuitenkin ns “Structured diffuse aurora”, jonka pääsi näkemään ovaalin etureunassa.

 

 

Jani Päiväniemi kuvasi elegantin revontulinäytöksen:

Revontulia näkyi pitkästä aikaa. Ensin näkyi lännestä itään zeniitin kautta oleva kaari jota ensin arvelin steveksi mutta kuvan oton jälkeen huomasin sen olevan vihreä. Sitten kaari slkoi hieman elää ja haarautui lännessä moneksi kaareksi ja pohjoisessa näkyi vielä erillinen kaari. Jonkin aikaa seurailin näkymiä mutta täydenkuun loisto oli kova revontulia vastaan. 

 

Minna Glad nappasi hienot keinovalopilarit talteen:

Revontulet piileskelivät, mutta onneksi pakkanen tarjosi näytille edes keinovalopilareita. Pystykuvat ovat Savon Sellun (nykyään ilmeisesti Powerflute?) tehtaiden valoista, kuvattu Kallansilloilta. Vaakakuvasta en tiedä valojen aiheuttajaa, mutta näkymästä tuli aivan keijusalamat mieleen!

Kiitos kaikille kuvia ja juttuja lähettäneille! Hyvää vuotta 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *