Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Karhukamera 2.0. – Karhukameran paluu!

Karhukamera 2.0. – Karhukameran paluu!

Juha Ojanperä

Karhukamera on täällä taas! Viime vuodet hiljaiseloa viettänyt Porin Karhunvartijoiden Karhukamera -time lapse -kuvausprojekti on tehnyt paluun 2020 -luvulle päivitettynä

Monet Zeniitin lukijoista muistavat varmasti Porin Karhunvartijoiden Karhukamera -valokuvausprojektin, jossa kuvattiin time lapse -videoita muun muassa Ulvilan tähtitornin huipulta. Alkuperäinen Karhukamera -projekti oli toiminnassa vuosina 2005-2015. Viime vuodet Karhukamera on viettänyt hiljaiseloa, mutta nyt Karhukamera on tehnyt paluun! Karhukameran paluu tapahtuu nimellä Karhukamera 2.0. ja kyse on pitkälti samasta asiasta kuin ensimmäisessäkin Karhukameran versiossa, mutta tälläkertaa 2020 -luvulle päivitettynä.

Karhukamera 2.0. kuvauslaitteiston sydämenä on Ulvilan tähtitornin katolle sijoitettu kuvauslaitteisto, jossa kuvaamisesta vastaa kalansilmälinssillä varustettu ZWO ASI 120MC-S -kamera, joka tuottaa käytännössä koko taivaan käsittävän kuva-alan. Kamera on varustettu Dew Control 1,55 mm laajakulmalinssillä. Kameran automaattisesta operoinnista vastaa Thomas Jacquinin Allsky -ohjelmisto, joka pyörii Raspberry 4 Model B -tietokoneessa. Kamera on istutettu Karhunvartijoiden jäsenen Tomi Kurrin 3D -tulostimella tekemään kehikkoon. Kamera on suojattu muovisella suojakupolilla ja lisäksi kameran kupolin sisällä on lämpövastus, joka ainakin tähän asti on pitänyt huurreongelman kurissa.

Kamera ottaa kuvan 2-3 kertaa minuutissa, ja se päivittyy reaaliaikaisesti Karhunvartijoiden nettisivuille. Sieltä voi kätevästi tarkistaa vaikka vallitsevan säätilan tornilla, ja voi sen perusteella päättää, kannattaako lähteä havaintoreissulle vai ei. Kameran kuvista generoidaan joka yöltä automaattisesti yön pilvisyystilanteesta kertova keogrammi, tähtiviirukuva sekä time lapse -video. Nämäkin ovat nähtävissä Karhunvartijoiden nettisivuilla.

Kameran kuviin tallentuu runsaasti erilaisia taivaanilmiöitä kuten tulipalloja, meteoreja, satelliitteja, haloja, revontulia ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista. Porin Karhunvartijat julkaisevat parhaita  ja mielenkiintoisimpia saaliiksi jääneitä ilmiökuvia Taivaanvahdissa.

Karhukameran ensimmäinen tulipallo 8.12.2020

Karhukameran näkymä taivaalle, kuvasta saa käsityksen Karhukameran kuva-alasta

Linkit:

Karhukameran viimeisin kuva: https://karhunvartijat.fi/allsky/images/image-resize.jpg

Karhukameran kotisivut: https://karhunvartijat.fi/karhukamera/

Karhunvartijoiden kotisivut: https://karhunvartijat.fi/

Ulvilan Tähtitorni Facebookissa: https://www.facebook.com/porinkarhunvartijatry/?_fb_noscript=1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *