Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Syvä taivas -tapaaminen 2020

Syvä taivas -tapaaminen 2020

Toni Veikkolainen:

Ursan perinteinen DS-tapaaminen järjestettiin tänä vuonna jo viidettätoista kertaa Tähtikalliolla. Tällä kertaa osallistujamäärä oli tavallista pienempi, mutta ensikertalaisia nähtiin suhteellisen paljon.

Paikalle oli myös tuotu melkoinen määrä osallistujien omia havaintolaitteita, joista kaikki eivät mahtuneet nykyiselle havaintotasanteelle. Havaintotasanteen lähiaikoina valmistuva laajennus tuleekin siis todella ilmeiseen tarpeeseen aivan kuten havaintokeskuksen kolmostorninkin meneillään oleva uudistaminen entistä käyttökelpoisemmaksi.

Ohjelma tapaamisessa keskittyi vanhaan tapaan lauantaille. Riku Henriksson avasi päivän puhumalla Syvä taivas -harrastusryhmän kaksi vuosikymmentä vanhan Deep Sky Archive -havaintoarkiston tulevaisuudesta ja sivusi samalla Taivaanvahdin tulevaa merkitystä sekä valokuvallisten että piirroshavaintojen tallennuspaikkana. Seuraavaksi juttua riitti edellisyön havainnoista ennen perinteistä ryhmäkuvaa. Ruokatauon jälkeen Juha Ojanperän puhe keskittyi H-Beta-suodattimen käyttöön visuaalihavainnoissa. Toni Veikkolainen kertoi ostamastaan goto Dobson-jalustaisesta kaukoputkesta painottaen erityisesti sen merkitystä syvän taivaan valokuvauksessa.

Jari Saukkosen esitelmän aiheena puolestaan oli hänen rakentamansa Newton-astrografi, joka kerää nykyisin fotoneita Chilessä. Ohjelmassa oli myös osallistujien omien havaintojen sekä kävelykierros, jolla tutustuttiin Tähtikallion nykyisiin ja tuleviin rakennusprojekteihin. Päärakennuksen pöydällä jakelussa oli muutamia kappaleita Syvä taivas -jaoston aikanaan julkaisemaa Equatorial Dust Lane (EDL) -lehteä, josta monet nuorimmat syvän taivaan harrastajat tuskin olivat kuulleetkaan.

Tapaamisen havaintosää oli molempina öinä alusta loppuun selkeä. Tilanne oli hyvin onnekas, sillä Suomea etelä- ja keskiosia riepotelleet myräkät olivat jo ehtineet päättyä mutta toisaalta maastopalojen savu ei vielä ollut ehtinyt Atlantin toiselta puolelta samentamaan taivasta. Tähtikallion kuvausinfrastruktuuri oli loppukesällä parantunut uudella Moravian Instrumentsin CCD-kameralla, joka oli molempina öinä käytössä Alluna- putkeen perässä koko pimeän ajan. Kyseisellä kameralla otettiin tapahtumassa ensimmäiset onnistuneet värilliset syvän taivaan kuvat. Lisäksi syvän taivaan kohteita mutta myös planeettoja ihailtiin visuaalisesti Astrofoxilla ja syntyipä Marsista kuvakin tuolla putkella. Toisen yön havaintoja olivat ensimmäisen yön havaintojen tapaan paljon ja niistä keskusteltiin vielä sunnuntaina ennen tapahtuman päättymistä.

Kuva 1. DS-tapaamisen ryhmäkuva. Kuva: Toni Veikkolainen.

Seuraava DS-tapaaminen järjestetään Tähtikalliolla 10.-12.9.2021. Sitä ennen havaintokeskuksessa toki pidetään useita muita mainioita tapahtumia, ja talkooväki kehittää infrastruktuuria parempaan suuntaan. Tervetuloa mukaan joukkoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *