Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kuun puolivarjopimennys 5.-6.6.2020

Kuun puolivarjopimennys 5.-6.6.2020

Matti Helin

Kesäkuun alussa on nähtävissä Kuun puolivarjopimennys. Parhaiten se näkyy maan eteläosissa. Tämä pimennys on haastava, mutta toisaalta mukava seurattava.

 

Pimennys alkaa kello 20:46, tosin Suomessa Kuu ei ole tuolloin vielä noussut. Maan eteläosissa Kuu nousee noin 22:30, jolloin pimennys on syvimmillään. Kuu poistuu puolivarjosta kello 00:04.

Kun pimennys loppuu, Kuu on vain noin 5 astetta horisontin yläpuolella maan eteläosista katsottaessa. Pohjoisempana pimennys on vielä selvästi haasteellisempi seurattava. Esimerkiksi Vaasan korkeudella Kuu alkaa nousemaan vasta kello 23.

 

Toisin sanoen, tämän pimennyksen näkeminen ei ole ollenkaan itsestäänselvyys. Matala sijainti tarkoittaa, että horisonttiin tulee olla esteetön näkyvyys. Jo ohutkin pilvipeite estää tehokkaasti vaalealle taivaalle nousevan Kuun näkemisen, puhumattakaan sen alareunan tummentumisen havaitsemisesta.

Haasteista huolimatta pimennyksen havainnointi kannattaa. Matalalla kelluva kiertolaisemme on kesäyön sinessä aina kaunis näky ja jos pimennyksen vielä havaitsee, on se mukava bonus.

Havaintovinkkejä sekä miten pimennystä kannattaa kuvata löytyy Zeniitin numerosta 5/2019.

 

Onnea pimennyksen bogaamiseen!

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *