Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Halohuhtikuu 2020, havaintoja jokaiselle päivälle!

Halohuhtikuu 2020, havaintoja jokaiselle päivälle!

Matti Helin:

Halohuhtikuu 2020 -havaintotempaukseen osallistui tänäkin vuonna reippaasti harrastajia. Havaintoja saatiin kuun jokaiselle päivälle! Kokonaisuudessaan huhtikuu oli kuitenkin vaatimaton. Koko taivaan näytöksillä ei tänä vuonna juhlittu. Tästä huolimatta havaitsijoiden haaviin jäi monia mukavia halomuotoja.

 

Kaikkiaan halohavaintoja talletettiin 217 kappaletta. Lukumäärä jäi melko pieneksi. Laajoja halonäytöksiä ei näkynyt, vaan havaitsijat joutuivat tänä vuonna ottamaan ilon irti satunnaisista halokaarten pilkahduksista.

Tämän vuoden halokuninkuuden nappasi Paula Mattila Turusta.  Hän oli ainoa, joka pääsi kahteenkymmeneen havaintoon. Lähelle tätä rajapyykkiä pääsivät myös Jani Päiväniemi ja Petri Martikainen.

 

 

Top 10 havaitsijat Määrä
Paula Mattila 20
Jani Päiväniemi 18
Petri Martikainen 16
Jukka Oravasaari 14
Mikko Peussa 13
Lasse Nurminen 11
Tero Sipinen 10
Markku Sirén 8
Marko Myllyniemi 8
Heidi Rikala 7
Olli Sälevä 7

Havaintotiimeistä aktiivisin oli niukasti Länsi-Suomen Ursa 25 havainnollaan. Tiimittömiä havaintoja oli kuitenkin vielä enemmän, 90 kappaletta.

Tiimi Määrä
Ei tiimiä 90
Ursa (Länsi-Suomi) 25
Ursa (Pohjois-Suomi) 24
Ursa (Itä-Suomi) 20
Ursa (Etelä-Suomi) 19
Ursa (Helsinki) 18
Lakeuden Ursa 9
Vaasan Andromeda 6
Jyväskylän Sirius 2
Keski-Uudenmaan Altair 2
Kuopion Saturnus 1
Porin Karhunvartijat 1

 

 

 

Poimintoja halohuhtikuulta

Havaintokampanjan ensimmäinen havainto tuli Raisiosta. Lasse Nurminen kuvasi himmeän sivuauringon.

Halohuhtikuun ensimmöinen havainto. Kuva: Lasse Nurminen

 

 

Marko Karkulehto nappasi yhden halohuhtikuun parhaista näytöksistä. 14.4.2020 Ruotsissa,  Sölvesborgissa taivaalla näkyivät muun muassa 120° sivuaurinko, yläkovera Parryn kaari  ja Wegenerin vasta-aurinkokaari

120 asteen sivuaurinko ja Wegenerin vasta-arinkokaari sekä horisonttirengas. Kuva: Marko Karkulehto

 

 

 

Huhtikuussa havaittiin myös myöhäiset keinovalopilarit. Heidi rikala nappasi nämä yleensä koviin talvipakkasiin yhdistetyt halot Ikaalisissa 1.4.

 

5.4. 2020 Heidi Rikala nappasi myös haloja hieman erikoisemmasta tapauksesta. Ne syttyivät planeetta Venuksen ympärille!

Pilari ja horisonttirengas Venuksella. Kuva: Heidi Rikala

 

 

Muutama pyramidihalokin jäi havaitsijoiden korteille. Petri Martikainen kuvasi tämän näytelmän Juvalla 7.4. Mukana pyramidihaloista olivat 18° rengas, 23° rengas ja Ylempi 23° parhelia

 

Esa Tuunanen kuvasi nätin 22 asteen renkaan Parikkalassa:

Kuva: Esa Tuunanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuukauden viimeinen halohavainto tuli Kuusamosta, kun Jani päiväniemi kuvasi kauniin sivuauringon laskevalla auringolla.

Sivuaurinko. Kuva: Jani Päiväniemi

 

Tämän vuoden halohuhtikuu oli tässä, mutta halokausi luonnollisesti jatkuu. Toivottavasti ensi vuoden huhtikuu toisi mukanaan runsaamman halosadon.

Kiitos kaikille tempaukseen osallistuneille! Halohavainto jokaiselle kuukauden päivälle ei ole alkuunkaan itsestäänselvä tapaus. Onnittelut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *