Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Sattuma

Sattuma

Matti Helin

 

Jos asteroidi ei olisi iskeytynyt Maahan noin 65 miljoonaa vuotta sitten, en olisi kirjoittamassa tätä tekstiä. Dinosaurukset olisivat mahdollisesti vieläkin dominoiva eläinryhmä. Jos Titanic olisi ollut hieman aikataulustaan edellä tai jäljessä, olisi traaginen törmäys vältetty eikä James Cameronilla olisi ollut ideaa erääseen elokuvaan.

Mitä tarkoitan tällä? Sitä, että joskus asiat vain tapahtuvat. Sattuma johtaa toiseen ja lopulta mahdollisesti suuriakin asioita tapahtuu. Tällainen yhteensattumien summa johdatti uuden revontulimuodon löytämiseen. Tarvittiin Taivaanvahti, Facebookin Revontulikyttääjät -ryhmä,  ihmisiä, jotka aikanaan kiinnostuivat taivaanilmiöistä ja muutama muu sattuma. Säälläkin oli näppinsä pelissä. Jos 7.10.2015 tai 7.10.2018 olisi ollut pilvistä, voi olla että dyyni -niminen revontulimuoto olisi vieläkin mysteeri.

Toisaalta, ilman sinnikkyyttä ja äärettömän innostavia ja motivoituneita ihmisiä nämä sattumukset eivät olisi johtaneet mihinkään. Meillä olisi papapelin osat, mutta kuka sen kokoaisi?  Toisin sanoen, kun huomaat jotakin merkittävää, ole sinnikäs. Lottovoittoa lukuun ottamatta harva hyvä asia osuu lopulta täysin sattumalta kohdalle.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *