Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Syvä taivas -tapaaminen 2019

Syvä taivas -tapaaminen 2019

Toni Veikkolainen

Ursan DS-ryhmän tapaamisten perinne jatkui 6.-8.9.2019 Tähtikalliolla. Tapahtuma oli järjestyksessään jo 27. ja tällä kertaa ohjelmansa osalta erityisen vahvasti painottunut matkakertomuksiin.

 

Tapaamisen virallisen ohjelman aluksi Rauno Päivinen kertoi Thaimaan-matkansa tähtitiedeaiheisesta sisällöstä, johon kuului kansallisella tähtitieteen tutkimuslaitoksella (NARIT) sekä observatorioilla käyntejä. Hänen jälkeensä vuorossa oli ryhmätapaaminen, jossa päätettiin ryhmän vastuuhenkilöiden pysyvän ennallaan.

Kuva 1. Ryhmäkuva tapaamisen osallistujista. © Jorma Koski.

Toni Veikkolaisen esitelmä painottui Chilen auringonpimennysmatkan yhteydessä Atacaman aavikko-olosuhteissa kameraoptiikalla tehtyyn syvän taivaan valokuvaukseen toki unohtamatta VLT:llä ja ALMA:lla vierailuja.

Juha Ojanperä puolestaan kertoi Australian visuaalihavainnoistaan sekä Sydneyn ja Siding Springin observatorioilla käynneistä. Jari Saukkonen esitteli jo ensivalon nähnyttä Newton-astrografiaan ja Seppo Linnaluoto välitti kuulumisia Viron tähtipäivistä. Alkuperäiseen ohjelmaan tuli vielä hieman lisäystä, kun Janne Peltonen puhui pulsarien radiohavaitsemisesta.

 

Sää oli tapaamisen aikaan vaihteleva, ja muutama vesipisarakin putosi taivaalta. Havaintoja päästiin kuitenkin tekemään Astrofoxilla, Allunalla ja harrastajien omilla laitteilla. Tähtikallion kolmostorni oli kuitenkin remontin myötä poissa käytöstä.Molemmat yöt olivat osittain havaintokelpoisia. Syvän taivaan kohteiden ohella harrastajat katselivat ja kuvasivat myös Jupiter- ja Saturnus-planeettoja, asteroideja ja komeettoja.

Kuva 2. Toiminnassa olleet kaksi tähtitornia. © Toni Veikkolainen.

 

Seuraavan Syvä taivas tapaamisen ajankohdaksi sovittiin 18.-20.9.2020. Tervetuloa mukaan silloinkin, uudet ja vanhat harrastajat!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *