Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Pääkirjoitus – Kevät, jokaiselle jotakin

Pääkirjoitus – Kevät, jokaiselle jotakin

Matti Helin:

Pimeä ja pilvinen keskitalvi on takana. Edessämme on monelle tähtitieteen harrastajalle sesonkiaika. Voidaan jopa sanoa, että runsaudenpula havaintokohteista.

Syvän taivaan tarkkailijat voivat suunnata kaukoputkensa vaikkapa Neitsyen ja Leijonan seudun galaksiryppäisiin. Ilmakehän ilmiöiden kuvaajat taasen perinteisesti ilahtuvat kevätpäiväntasauksen ajasta, jolloin revontulia näkyy keskimääräistä todennäköisemmin. Haloja sekä kangastuksia näkyy myös.  Aurinkokunnan kohteiden tiiraajille kevät on parasta aikaa esimerkiksi nuorten kuunsirppien ja maatamon metsästämiselle sekä himmeän eläinratavalon sekä Merkuriuksen bongaukselle. Linnunrata taasen kaareutuu kevätöinä pohjoistaivaan ylle, jolloin maisematähtikuvaajalle koittaa hieno tilaisuus tallentaa kotigalaksimme vaikkapa revontulinyön kanssa samaan kuvaan.

Laittakaahan siis havaintovälineenne valmiiksi! Keväällä kertynyttä univelkaa on sitten aika paikkailla kesämmällä. Tai siis jos valaisevat yöpilvet, yöukkoset sun muut eivät tuolloin tule häiriköimään…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *