Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kerhoseminaarissa pohdittiin tähtinäytöksiä

Kerhoseminaarissa pohdittiin tähtinäytöksiä

Kerhoseminaarin 2017 ryhmäkuva

Kerhoseminaarin 2017 osallistujia. Kuva: Toni Veikkolainen.

Veikko Mäkelä:

Ursan kerho- ja yhdistystoimintaryhmän vuotuinen seminaari pidettiin lokakuun puolivälissä.  Aiheina olivat mm. Tähtiharrastuspäivä ja muut harrastustapahtumat sekä sosiaalisen median käyttö harrastuksessa. Pääteemana oli kuitenkin tähtinäytöstoiminta, johon käytettiin valtaosa ajasta.

Vuoden 2017 Kerho- ja yhdistysseminaari pidettiin 13.–15.10.2017 perinteisesti Tähtikallion havaintokeskuksessa. Paikalla oli hiukan toistakymmentä harrastajaa, mutta keskusteluja oli mahdollista seurata myös suorana lähetyksenä verkosta.

Seminaarissa käsiteltiin useampiakin aiheita, mm. elokuun Tähtiharrastuspäivää sekä muita harrastustapahtumia. Myös sosiaalisen median käyttöä harrastuksessa ja yhdistystoiminnassa sivuttiin.  Leijonanosan ajasta käytettiin kuitenkin harrastusryhmän tämänhetkiseen pääteemaan, tähtinäytöstoimintaan ja sen kehittämiseen.  Teemaa on aloitettu jo vuoden takaisessa seminaarissa ja sitä luodattiin tarkemmin Cygnus 2017 -kesätapaamisessa Imatralla.  Kesän kartoituksen jälkeen aihepiiriin pureuduttiin nyt syvemmin.

Tähtinäytöstoiminta on tähtiyhdistystoiminnan ydintä, on ollut sitä jo menneinä aikoina ja on edelleenkin. Näin teemaan kuvittelisi olevan kiinnostusta laajastikin suomalaisten harrastusyhdistysten piirissä.

Kun Cygnuksella kartoitettiin näytöksiä neljästä vinkkelistä: tekniikka, tavoitteet, näyttäjät ja organisointi, kerhoseminaarissa päädyttiin ottamaan tarkastelun kohteiksi henkilöiden eli näyttäjien sekä organisaation eli yhdistyksen näkökulmat.  Nämä kattavat hyvin Cygnuksen teemoista kolme viimeisintä. Tekniikkaa sovittiin käsiteltävän myöhemmin esimerkiksi yhteistyössä havaintolaiteryhmän kanssa.

Kerhoseminaarin aikana hahmottui muutamia jatkotyöstettäviä ideoita ja projekteja, mm.

  • Keskustelutyöpaja näyttäjille ensi Cygnukselle ideoiden ja kokemusten vaihtamiseksi
  • Ehdokaslista yleisölle helpoista näytäntökohteista
  • Tähtinäytösten organisoinnin tarkastuslista yhdistyksille
  • Ohjemateriaalia näyttäjälle, niin tekstinä kuin videoinakin

Linkkejä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *