Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Kevään 2017 kuulumisia Tähtikalliolta

Kevään 2017 kuulumisia Tähtikalliolta

Veikko Mäkelä:

Kuluneen talven aikana Tähtikalliolla on parannettu ajotietä ja uusittu saunan lattiat. Uuden EU-hankkeen suhteen otettiin vielä aikalisä.

Tienparannusta…

Menneen talven ja kevään aikana Tähtikalliolla on toteutettu pari suurempaa ja useita pieniä parannustöitä. Työ osassa näistä edelleen jatkuu.

Syksyllä juuri ennen lumien tuloa paranneltiin ajotietä Tähtikalliolle. Yksi matalapohjaisia autoja vaivannut kalliokohta tasoitettiin ja tie sai myös uuden pintakerroksen. Ajoväylä vaatii vielä talven jäljiltä lanaamista.

Talvikaudella tien vaivana ajoittain esiintyvää liukkautta ei edellä mainitut parannukset toki korjaa, mutta tätä ongelmaa pyritään taklaamaan kunnollisella hiekoituksella tapahtumien aikaan. Tähän jäi vielä viime talvelta kehitettävää.

.. ja saunaremppaa

Laiteiden rakennusta

Kari Laihia, Olli-Pekka Joronen, Christos Oscar Kambiselis ja Hannu Määttänen kokoavat saunan uusia lauteita (kuva: Veikko Mäkelä).

Kiistamatta menneen kauden suurin korjaustyö on ollut saunatilojen lattiaremontti, joka toteutettiin huhti–toukokuussa. Pesuhuoneen sekä suihku- ja löylytilojen lattiat saivat uuden laatoituksen ja samalla parannettiin lattioiden kaatoja. Lattiakaivojen kannet myös uusittiin. Laatoitustyö hankittiin ostotyönä paikalliselta urakoitsijalta.

Remontin yhteydessä uusittiin lisäksi saunan lauteet. Tilalle tuli vähän korkeammat ja leveämmät tervaleppäiset lauteet. Pukuhuoneen seinäpaneloinnit asennettiin uudelleen.

Pientä tehtävää jäi vielä joidenkin seinälistoitusten ja pukuhuoneessa sijaitsevien vesikalusteiden suojakaapin verran tekemättä. Pukuhuoneeseen on suunniteltu myös puista penkkiä. Myös löylyhuoneen porrasjakkara uusitaan.

Remontista oli myös se hyöty, että hiukan sotkuiseksi päässyt pukuhuone saatiin siivottua turhasta roinasta ja jatkossa huoneessa on tarkoitus säilyttää pääosin vain saunaan ja siivoukseen liittyvää tarvikkeistoa. Työkalut ja rakennustarvikkeet pidetään muualla.

Verkkoa ja videoita

Tähtikallion verkkoyhteyksiä on alkuvuoden mittaan vaivanneet toimivuusongelmat. Ennakoitu sähkökatkos aiheutti yllättäen tietoliikennelaitteille ongelmia ja kevättalvella sekä kiinteät, että langattomat verkot olivat poikki. Nyt nämä viat on saatu osapuilleen korjattua, mutta vanhojen laitteiden kanssa joudutaan edelleen painiskemaan.

Tähtikallion videointimahdollisuuksia on kehitetty. Päärakennuksen saliin hankittiin ja asennettiin kaksi webbikameraa. Näitä tukee salikoneisiin suoratoisto- ja tallennusohjelmistot. Näillä on tarkoitus tarjota tapahtumista suoraa ja tallennettua videota kiinnostuneille. Videopalvelujen lisääminen kuuluu Ursan verkkopalveluiden kehittämislinjauksiin. Ajatuksena on myös, että Tähtikallion tapahtumiin voitaisiin saada etäesityksiä.

Videoyhteyksien kehittämistä rajoittaa tällä hetkellä Tähtikallion verkon ulospäin menevän kaistan rajallinen nopeus, jota ei enää nykyisellä tekniikalla voi nostaa. Väliaikaisia ja pysyvämpiäkin ratkaisuja ongelmaan suunnitellaan. Niistä tarkemmin, kun asiat konkretisoituvat.

Kakkostornin alakerta

Kakkostorni eli se, johon Alluna-kuvausteleskooppi on sijoittu, on alakertansa puolesta kokemassa pikkuhiljaa muutoksia. Sinne on rakennettu lämpöeristettyä kaappia, johon on tarkoitus sijoittaa Tähtikallion palvelin- ja tietoliikenneinfrastruktuuri. Serverikaapin lämpökuorma johdetaan pois rakennuksen läheltä, ettei se häiritsisi kuvaustoimintaa.

Rakennuksen ovenpuoleiseen päähän puuhataan pajatilaa erilaisille pienimuotoisille rakennustöille. Pajan kalustoon on saatu mm. sirkkeli ja pylväsporakone.

EU-hankkeelle aikalisä

Tähtikalliolle on jo parin vuoden ajan suunniteltu uutta EU-hanketta, jossa parannetaan sekä havainto- että tapahtumafasiliteetteja. Alkuvuodesta EU-hankkeen hakemusta oltiin jo kovaa vauhtia jättämässä, mutta sitten asiassa päätettiin ottaa aikalisä. Keskeisin ongelma olivat rakentamiseen tarvittavat luvat, jotka tulisi olla haettuna ennen rahoituspäätöstä.  Vetäydyimme siis paremmalla ajalla kokoamaan toimenpidelupia kolmelle rakennuskohteelle. Näitä ajatellen kaipaisimme mm. kuvia erilaisista liukukattoratkaisuista kolmostornia varten.

Näillä näkymin hakemuksen jättämistä kaavaillaan loppuvuoteen ja hyvällä tuurilla pääsisimme toteuttamaan hanketta vuosina 2018–2020. EU-hankkeeseen kaipaamme sekä rakennusosaajia, että auttavia käsiä.

Vilkas tapahtumakausi

Talven ja kevään mittaan Tähtikalliolla on järjestetty kolme harrastusryhmätapaamista ja kaksi nuorten talvileiriä. Lisäksi talkoo- ja tapahtumaviikonloput ovat pyörineet kuukausittain.  Jonkun verran on ollut myös muuta havaintotoimintaa sekä ulkopuolisia vierailuja ja leirejä.  Kaiken kaikkiaan käyttöaste havaintokeskuksella on ollut varsin korkea.

Kesällä on yksi ryhmätapaaminen sekä lasten ja nuorten leiritoiminta vilkkaimmillaan. Toimintaryhmän tapahtuma- ja toimintaviikonloput pyörivät heinäkuusta vuoden loppuun kuukausittain.  Alkusyksy on vilkas ryhmätapaamisineen ja havaintokursseineen.

Tulevia tapahtumia

Havaintokurssi 15.–17.9.
Deep sky -tapaaminen 22.–23.9.
Myrskybongareiden syystapaaminen 29.9.–1.10.
Kerho- ja yhdistysseminaari 13.–15.10.

Toiminta- ja talkooviikonloput

14.–16.7.
11.–13.8.
8.–10.9.
20.–22.10.
17.–19.11.
8.–10.12. (+pikkujoulut)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *