Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tieteellistä yhteistyötä ja fotometriaa

Fotometriatypaja, kuva: Timo Kantola

Arto Oksanen luennoi. Vasemmalla Petri Kehusmaa. Kuva: Timo Kantola.

Tieteellisen yhteistyön harrastusryhmä järjesti 10.–12.3.2017 fotometriaan keskittyneen työpajan Tähtikallion havaintokeskuksessa Orimattilan Artjärvellä.  Pajan tarkoituksena oli antaa osallistujille yleiskatsaus kohteiden kirkkauksien mittamiseen CCD-kameroilla, sekä niihin tarvittaviin mentelmiin, laitteisiin ja ohjelmistoihin.

Harrastusryhmän edeltäjän havaintotorniverkon/PROAM-verkoston puitteissa fotometriasta oli aiemmin järjestetty koulutusta Hankasalmen observatoriossa 2000-luvulla sekä Vihdin Cygnuksella 2013.

Tämänkertaiseen työpajaan osallistui 14 henkeä. Kurssin tiedollisesta annista vastasivat Arto Oksanen, Petri Kehusmaa ja Timo Kantola.  Pajan aikana esiteltiin myös ryhmän toimintaa sekä tulevan syksyn EPSC-konferenssia Veikko Mäkelä ja Harri Haukan toimesta.   Luentomaterien ohella pajasta tuotettiin videotallenteita.

Kiinnostus aihepiiriin tuntui olevan sen verran, että koulutus saanee jatkoa tulevaisuudessa ainakin jossain muodossa.

Ks. myös

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *