Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Aurinkokuntatapaaminen aloitti kevään ryhmätapaamiset

Aurinkokuntatapaaminen aloitti kevään ryhmätapaamiset

Ursan Aurinkokuntatapaaminen järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Viikonloppuna 24.–26.2.2017 Tähtikallion havaintokeskuksessa pidettyyn tapahtumaan osallistui viime hetken poissajäänneistä huolimatta 20 henkeä, joukossa uusia kasvojakin.

Tapahtuman takana on Ursan aurinkokuntayhteisö eli harrastusryhmät: Asteroidit ja komeetat, Aurinko, Kuu ja planeetat, Meteorit ja Tieteellinen yhteistyö. Meteoriryhmä oli nyt toista kertaa mukana järjestelyissä.

Vaikka tapahtuma kesti perjantaista sunnuntaihin, järjestetty ohjelma keskittyi lauantai-iltapäivään. Kuulimme esityksiä kaikilta yhteisön ryhmiltä. Toni Veikkolainen aloitti kertomalla Auringon aktiivisuuden havaitsemisesta ja ennusteistä, mihin suuntaan aktiivisuus voisi olla menossa. Mielenkiintoista antia oli myös Esko Lyytisen esitys komeetan pölyvanan kuvaamisesta sen sivuamispisteessä.

Virallisen ohjelman ulkopuolinen osuus oli yhdessäoloa sekä havaitsemista, jota säät suosivatkin parhaiten lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Havaintoja viikonloppuna kertyi auringonkunnan kohteiden ohella myös omasta ilmakehästämme sekä kauempaa avaruudesta.

45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, 25.2. Mäkelä-Ryske

Komeetta 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, 25.2.2017 klo 22.02–22.20, Alluna RC16, C415/3320, SBIG 1001E, suodin L, 15×60 s. Kuva: Veikko Mäkelä ja Jorma Ryske.

Tapahtuman esitysmateriaalit on koottu aurinkotapaamisen verkkosivuille.

Kevään ryhmätapaamiset jatkuvat fotometriatyöpajalla 11.–12.3., Laitepäivillä 31.3.–2.4. ja myrskybongareiden kevätkoulutuksella 22.4.

Linkit

Aurinkokuntatapaaminen 2017, ohjelma, esitysmateriaalit ja lisätietoja
Havainnot tapahtumassa
Aurinkokuntatapaaminen 2017 foorumilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *